Európa leggyorsabb szuperszámítógépén a SUSE Linux Enterprise Server fut

forrás Prim Online, 2012. október 10. 11:50

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy SUSE® Linux Enterprise Server rendszer fut a SuperMUC szuperszámítógépen, amely a negyedik helyet érte el a világ leggyorsabb szuperszámítógépeiről összeállított 500-as listán, Európában pedig az elsőnek számít.

A bonyolult fizikai és folyadékdinamikai kérdések kutatására használt rendszert hivatalosan nemrégiben mutatták be a németországi Garchingban, a Bajor Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó Leibniz-Rechenzentrum (LRZ) alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A SuperMUC az IBM által gyártott System X iDataPlex rendszer, amelynek több mint 155 000 processzormagja összesen több mint 3 petaflop számítási teljesítményre képes. A SuperMuc egyik különlegessége az innovatív, melegvizes hűtési technológia, amelyet az IBM fejlesztett ki az emberi vérkeringés elve alapján, és amely a hagyományos léghűtéssel felszerelt számítógépekhez képest 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A rendszer emellett képes az energia összegyűjtésére is, amely így felhasználható a Leibniz szuperszámítógépes központ épületeinek fűtésére.

„A SuperMUC hatékonysága többszörösen meghaladja az elődeiét. A SUSE Linux Enterprise rendszerben elérhető Linux kernelfunkció, a frekvenciaskálázás segítségével az alkalmazásokat optimális működési teljesítménnyel futtathatjuk. Ahol csak lehet, kihasználjuk a Linux újonnan kifejlesztett energiatakarékos megoldásait” – mondta Dr. Herbert Huber, az LRZ nagyteljesítményű rendszerekért felelős igazgatója.

„A Leibniz-Rechenzentrum nagyteljesítményű számítógépes részlege 1998 óta a SUSE-t használja. Akkoriban nagy jelentőséggel bírt számunkra, hogy a SUSE által kínált technikai megoldások és hasznos funkciók a többi Linux-disztribúcióban nem voltak elérhetők” – fejtette ki Prof. Dr. Arndt Bode, az LRZ igazgatója. „Fontos volt emellett a földrajzi közelség, a közvetlen kapcsolat a SUSE fejlesztőivel és termékmenedzsment-csapataival, valamint a rendkívül gyors támogatási szolgáltatás. Ez a mai napig óriási előny számunkra, ezért használunk SUSE Linux Enterprise Servert az összes nagyteljesítményű számítógépünkön és a legtöbb egyéb rendszerünkön is.”

A Linux 3.0 kernel funkcióit is kihasználó SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 szolgáltatásairól a következő weboldalán talál további információt: http://www.suse.com/products/server/features/best-linux-server.html

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50