Hatmillióval támogatja a Médiatanács az online filmek gyártását

forrás: Prím Online, 2012. november 30. 10:10

Az idén ősszel húszmillió forintos kerettel indított Neumann János-pályázat harmadik fordulójában újabb támogatottak kaptak lehetőséget, hogy gazdagítsák a magyar online filmes tartalmakat. Ezúttal négy online tartalomszolgáltató kapott összesen hatmillió forintos támogatást.

A Neumann János-pályázat harmadik elbírálási körében négy online filmtervet ítélt nyertesnek a testület. A Médiatanács másfél–másfél millió forinttal támogatta a pályázókat.

A Halasmédia Nonprofit Kft. az összegből ifjúsági műsort készít 153 Lélekmód címmel. A 153 szimbolikus szám, amely a tudás megszerzésének összességét szimbolizálja, vallják a műsor készítői. A műsor ötletgazdája a Kiskunhalason rendkívül közismert és népszerű tanárnő, Csányi Ágnes, a Kiskunhalasi Református Gimnázium ifjúságvédelmi felelőse és informatikatanára. A műsor a 12-18 éves korosztályt célozza meg, és a napjainkban a testi egészségről szóló oly sokszor körbejárt téma helyett a lelki élet harmóniájának megőrzéséről, visszaszerzéséről ejt szót. A készítők számára fontos szempont volt a műsor interneten keresztüli elérése, hiszen a célzott korosztály sok időt tölt a gép előtt, a világhálóról informálódik. 

A Médiatanács által szintén támogatott K. Petrys Kft. rövidfilmet mutat be kortárs magyar művészekről, amely a cég webes szolgáltatásán lesz látható. A K. Petrys Kft. az elmúlt tizenhárom évben több nagy képzőművészeti projektet, kiadványt és nagyobb, csoportos kiállítássorozatot hozott létre a havonta rendszeresen szervezett kiállításai mellett. A K. Petrys Galéria megnyitói megismételhetetlen előadó-művészeti és társadalmi események, amelynek rögzítésével a készítők a magyar kortárs művészetet kedvelők komoly érdeklődésére számítanak.

A testület támogatta az A38 kulturális központ magyar előadóművészekről készülő filmjét Koncertek az A38 Hajón címmel. Az A38 méltán híres pezsgő éjszakai életéről, programjai széles zenei skálán mozognak, a könnyűzenétől a komolyig számos műfaj megtalálható repertoárjukban. A magyar zenei élet kimagasló minőségű és kulturális jelentőségű produkciói online közzététellel válnak a nagyközönség számára hozzáférhetővé. Az izgalmas hangulatú koncertek megörökítéséről ezúttal maga a legénység gondoskodik.

A Ceglédi Televízió „A Tudás fája – Janus másik arca” című ismeretterjesztőfilm-terve Magyarország első európai hírű költőjéről, Janus Pannoniusról szól. 1991-ben a pécsi székesegyház altemplomában férficsontvázat találtak, bal keze alatt egy 1465-ből származó pápai bullával. Hosszú évekig tartó vizsgálatok eredményei alapján merték csak kimondani régészek, történészek és antropológusok, hogy a pécsi püspök, Janus Pannonius maradványaira bukkantak. A film végigveszi azokat a cáfolhatatlan bizonyítékokat, amelyek a humanista költő és püspök 537 évig rejtegetett arcának azonosításához vezettek 2009-ben. Az online letölthető televíziós műsor bemutatja Janus Pannonius rövid, de mozgalmas életének fontosabb pillanatait, az európai hírű költő koponyarekonstrukciójának fázisait, valamint az őt ábrázoló portrék hitelességével is foglalkozik.

A Neumann János online pályázat egyedülálló, hiszen az első olyan pályázati kiírása a Médiatanácsnak, amely magyarországi lekérhető (online) médiaszolgáltatók számára teszi lehetővé, hogy közszolgálati műsorszámok gyártására pályázzanak. A kiírásnak köszönhetően jelentős kulturális értékek támogatására nyílt újabb lehetőség.

A Médiatanács továbbra is várja azoknak az online műhelyeknek a jelentkezését, amelyek újszerű, közszolgálati videós tartalmakat szeretnének készíteni. A beadás 2012. december 6-ig folyamatos.

A nyertesekről és a pályázat kiírások további részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kulcsszavak: film pályázat média NMHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50