Az Intel Itanium „Kittson” CPU eltér az eredetileg tervezettől

Széll Zoltán, 2013. február 13. 12:52

Az Itanium „Poulson” processzorok a legújabb Intel CPU-k a különösen-kritikus rendszerekhez, melyeket az elmúlt év novemberében vezettek be. Abban az időben az Intel kibocsátott négy különböző modellt négy és nyolc maggal és bemutatta a „Poulson” utódját, melynek fedőneve ”Kittson”.

A bejelentés szerint a következő Itanium processzorok „Kittson” maggal és a következő Haswell Xeon CPU-k nem csak közös külső komponenseket (pl.: lapkakészlet és memória), de közös szilícium építőelemeket is tartalmaznak, hasonló tokban kerülnek majd forgalomba és hasonló csatlakozóaljzatokba dugaszolhatók. Az Intel ezt a megoldást „moduláris fejlesztés modellnek” hívja. Az Intel a következő generációs Kittson mikroprocesszor bevezetésének pontos időpontját nem jelentette be, nem hivatalos hírek alapján 2014-ben vagy később (néhány HP dokumentum szerint az időpont 2015) érkeznek az új lapkák. Az Intel csak annyit árult el, hogy a Kittson mag teljesen új konstrukció és gyártásához 22nm-es technológiát használnak.

Mindez három hónappal ezelőtt történt. Január végén az Intel egy felfrissített Itanium bevezetési programot postázott. A frissített változat szerint a Kittson processzor nem használja a „moduláris fejlesztés modellt”. A lapkák 32nm-es technológiával készülnek, és hasonló csatlakozóaljzatot használnak, mint az Itanium mikroprocesszorok előző és jelenlegi generációi. A frissítés nem tartalmaz semmi egyéb Kittson jellemzőt, mindössze annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a Kittson hasonló gyártási eljárással készül, és nem támogat jelentős teljesítmény-növekményt a Poulson magokhoz képest. Más szavakkal: a Kittson magok fejlesztése olcsóbb lesz az Intel és a HP szerint, a CPUk gyorsabban piacra kerülhetnek és növelhetik részesedésüket.


URL: www.cpu-world.com
 

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50