Hiányzik az okostelefon-védelem Amerikában

Nálunk sem jobb a helyzet

Czipperer Dia, 2013. május 2. 12:30

Az okostelefonok a legkényelmesebb szerkentyűk közé tartoznak jelenleg, de ugyanakkor hatalmas biztonsági kockázatot is jelentenek. Sokan esnek a támadások áldozatául telefonjukon is – derült ki a Consumer Report legfrissebb eredményeiből.

Ma már a vírus- és jelszóvédelem szinte mindenki számára ismerősen cseng, és legalább az egyik ott csücsül az asztali gépünkön vagy laptopunkon. De vajon telefonunkat is így védjük? Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen veszélye leselkednek ránk?

 

A Consumer Reports State of the Net jelentése szerint az okostelefon használók majdnem fele (közel 40 százalék) nem teszi meg az alapvető biztonsági intézkedéseket, mint például a jelszóvédelem. A vírusirtókról pedig ne is beszéljünk.

 

 

 

A tavalyi évben mintegy 5,6 millió amerikai esett a rosszindulatú szoftverek áldozatául, amely részben annak köszönhető, hogy sokan vélik úgy, hogy az alkalmazások túl tolakodóak. Közel 48 millió amerikai abbahagyta a telepítési műveletet, amikor az applikáció túl sok adatot kért.

 

A fiatalok pedig még meggondolatlanabbak ezen a téren. Tudattalanul olyan személyes adatokat adnak meg egy átlagos alkalmazás telepítése során, amelyre valóban semmi szükség, és később ezekkel visszaélhetnek.

 

Érdekes a kutatás azon megállapítása, hogy az emberek a legtöbb esetben nem magukat hibáztatják azért, ha áldozatokká váltak, hanem a kis képernyőket és a terjengős adatvédelmi nyilatkozatokat okolják a problémákért.

 

Persze mindez csak Amerika, és mindössze 1600 fő megkérdezésével készült a felmérés. Nálunk vajon hogy állnak ezen a téren a dolgok? Hát, jobban biztosan nem, hiszen ez a kérdés és problémakör napról napra terítékre kerül – folyton változó, erősödő problémákkal. Bár, ahogy egyre jobban helyeződnek át a súlypontok, érdemes lenne figyelmünket mobileszközeink felé fordítani.

 

Forrás: Techspot.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14