A magyarok félnek, hogy megfigyelik őket

Czipperer Dia, 2013. szeptember 25. 18:56

A G Data felmérése során beigazolódott, hogy a magyar lakosság jelentős része tart attól, hogy bárki megfigyeli. Az érdekes vizsgálat eredményeit az Informatikai Biztonság Napján ismertették.

A nyár közepén (július 23-31) zajló felmérés beigazolta, hogy kis hazákban is alapvetően félnek attól, hogy megfigyelik őket, és visszaélnek adataikkal. Bár a médiában is nagy visszhangot kapó Snowden-ügy bizonyára hatással lehetett az eredményekre, ám a százalékok így is magukért beszélnek. Nagy általánosságban elmondható, hogy magyar lakosság fél ettől.

 

Melyik a rosszabb? Facebook vs. Google

 

Az online kérdőíves vizsgálat során többek között az is kiderült, hogy az amberek mennyire tartanak a reklámcélú visszaélésektől. Mindezt pedig a Facebook és a Google esetében kellett megválaszolniuk. Az eredmények szerint az emberek a Facebookban kevésbé bíznak meg, bár a számok nagyjából hasonló képet mutatnak: az válaszadók közel fele tart az ilyen jellegű visszaéléstől.

 

 

A Facebook esetében azért lehet magasabb ez az arány, mert arra a kérdésre, hogy „volt-e már rossz tapasztalata a személyes adatokkal való visszaélés terén?”, többeknek a közösségi site kapcsán volt már hasonló tapasztalata, ám még többen voltak azok, akiknek egyéb oldalakkal gyűlt meg a bajuk.

 

Van, aki egyáltalán nem fél

 

Ezen a téren sokat nem tudtunk meg, a legtöbben mindkét oldal esetében az „egyéb okot” jelölték meg, ám második legmagasabb volt az arány azon a téren, hogy jó reklámokat kapnak tőlük. Vagyis sarkítva, amint úgy csinálnak mindent, ahogy a felhasználónak jó, máris minden el van nézve. Érdekes módon nem tartják megbízhatónak a fentebb említett cégeket azok az emberek, akik nem tartanak ettől.

 

 

A netes bűnözők köztünk járnak

 

Ez is lehet az oka annak, hogy valamivel jobban félnek az emberek attól, hogy egy internetes bűnözői csoport visszaél személyes adataikkal, mint attól, hogy valamilyen kormányszervezet teszi mindezt.

 

Sokakban a kérdés kapcsán felmerülhet: mit akarnak az egyszerű emberektől a kormányszervek, szemben a bűnözői csoportokkal, akik bárkire veszélyesek lehetnek (lásd banki adatokkal való visszaélés).

 

Szigorítani kell!

 

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e szigorú büntetésre ilyen esetekben, a megkérdezettek egyöntetűen úgy reagáltak, hogy ezt fontosnak tartják, ám a megfigyelésre vonatkozó szabályok szigorítását csak a válaszadók kicsivel több, mint fele tartotta fontosnak.

 

 

Ez utóbbi azt is mutathatja, hogy az emberek számára a megfigyelés egyfajta védőhálóként is funkcionál, hiszen a csalókat, bűnözőket sokkal könnyebben le lehet buktatni ilyen jellegű módszerekkel, ám, ha mindez már ránk irányul, vagy a nagy testvér netalántán arcot kap, akkor már nem annyira szimpatikus a megoldás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás