Megbízásból lopta mások jelszavát a kaposvári adathalász

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 25. 08:11

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy kaposvári férfival szemben, aki legkevesebb félmillió forintot keresett azzal, hogy megszerezte 358 ember e-mail fiókjaihoz és közösségi oldalaikhoz tartozó jelszavait - tájékoztatta Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség főügyésze csütörtökön az MTI-t.

A számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszásának vétsége miatt megvádolt férfi munkanélküli volt 2010 júliusa és 2012 májusa között, ezért oly módon szerzett jövedelmet, hogy különböző internetes fórumokon jelszódoktor álnéven felajánlotta, 3000-8000 forintért megszerzi mások e-mail fiókjaihoz és a közösségi oldalon található adatlapjaihoz tartozó jelszavakat. A vádlott 358 sértett esetében ezt úgy szerezte meg, hogy közösségi oldalakhoz hasonló internetes oldalakat ( ún. adathalász oldalakat) hozott létre, majd azok kezdő lapját elküldte a sértett számítógépére e-mail-es levelező rendszerekben.

 

Az adathalász oldalakkal tévedésbe ejtett sértettek begépelték a jelszavaikat, amelyek ily módon a vádlott tudomására jutottak. A megszerzett jelszavakat e-mailben kapták meg a megbízók – akiknek a személye ismeretlen maradt a nyomozásban. A vádlott a szolgáltatásaival pontosan meg nem állapítható összeget, de legalább 500 ezer forintot keresett. A járási ügyészség vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08