A SzEK.org fontosnak tartja a piaci verseny tisztaságának védelmét

A szervezet ajánlást fogalmazott meg

forrás: Prím Online, 2013. december 13. 19:24

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), mint a hazai e-kereskedelmi piac egyetlen szakmai szervezete, kiemelt fontosságú feladatának tekinti a piaci verseny tisztaságának védelmét. Tevékenységük részeként a hazai piacon működő ár-összehasonlító oldalak számára ajánlást fogalmaztak meg a webshopok árainak listázásával kapcsolatban.

Az utóbbi időben elharapóztak az olyan magyar nyelven működő, de külföldi webshopok, amelyek az egyes európai országokban érvényes, néhol jelentősen, akár közel 20%-kal alacsonyabb áfa-kulcsot szabálytalanul kihasználva, vagy esetenként akár áfamentes értékesítést folytatva, tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon, ezzel nehéz helyzetbe hozva a szabályosan működő cégeket. Igyekeznek a lehető legtöbb eszközzel fellépni a jelenség ellen, nem csak a hazai e-kereskedők, hanem a fogyasztók védelmében is.

 

Mivel az internetezők leggyakrabban az ár-összehasonlító oldalakról értesülnek a hazai átlagos áraknál, az eltérő áfa alkalmazásának köszönhetően, jóval alacsonyabb áron értékesítő e-kereskedőkről, ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy a listázott webshopok között ne szerepeljenek olyanok, amelyek az általuk adott kedvező árakat az alacsonyabb áfa-kulcsok szabálytalan alkalmazásával érik el!

 

Fentiek miatt ajánlást fogalmaztak meg az ár-összehasonlító oldalak üzemeltetői  számára. Felhívják a figyelmet arra, hogy csak az alábbi feltételek fennállása esetén listázzanak be bármely magyar nyelven is elérhető, a hazai piacot megcélzó webshopot az oldalukon:

 

- a webshop a jogszabályokban előírt módon egyértelműen feltünteti a fogyasztói árat, amely tartalmazza az áfát és annak mértékét is


- a webshop bejelentkezett a magyar áfa hatálya alá, és a Magyarországon érvényes áfa-kulcsokat használja


- a weboldalon pontosan megállapítható, hogy ki az áruház üzemeltetője, egyértelműen, a magyar jogszabályoknak megfelelően fel vannak tüntetve az üzemeltető elérhetőségei


- az üzemeltető adatainál megtalálható a cég magyar adószáma

 

Javasolják, hogy a fenti feltételek bármelyikének hiánya esetén az adott webshop listázását szüntessék be, illetve tagadják meg!

 

Az ajánlást a SzEK.org minden magyarországi ár-összehasonlító oldal figyelmébe ajánlja, de ezen túl is kiemelve az egyesület tagságába tartozó Árukereső.hu-t és Olcsóbbat.hu-t. Javasoljuk az oldalakat üzemeltető cégeknek, hogy szerződési feltételeiket a fentiek szellemében módosítsák, ezzel is hozzájárulva a piaci verseny tisztulásához.

 

Az ajánlást a SzEK.org elnöksége 1./2013.12.12. számú határozatában jóváhagyta.

 

Az ajánlás teljes szövege itt letölthető: SzEK.org_ajanlas_az_aggregatoroknak_2013-12-12.pdf

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kihirdették az idei Vodafone Digitális Díj nyerteseit

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között. A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak. 

2022. június 24. 09:44

Kiválóan szerepeltek a magyar csapatok az európai RoboCupJunioron

A vártnál is több éremmel, számos magas szakmai elismeréssel tértek haza a magyar diákcsapatok az Európai RoboCupJunior bajnokságról, amelyet idén Portugáliában rendeztek meg június 1. és 4. között. A nemzetközi robotikai versenyre az idén 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupa válogatóversenyről kerültek be a budapesti és a nyíregyházi versenyeken tartott ligákon legjobban szereplő magyar diákok.

2022. június 7. 18:05

Zseniális ifjú innovátorok

Nyolcvankettő fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor.

2022. május 31. 12:40

27. Év Menedzsere Díjátadó Gála

A Menedzserszövetség május 21-én, immáron 27. alkalommal rendezte meg legfontosabb és legkülönlegesebb eseményét, az Év Menedzsere Díjátadó Gálát, a magyar vállalatvezetők Oscar-ját, ahol a 2021-es év legkiválóbb vezetőit díjazták 8 kategóriában. 

2022. május 23. 14:59

Magyarországon nyílt a világ első pénztármentes kávézója

A Kende Gastro Zrt. a világ első pénztármentes kávézóját hozta létre Magyarországon. A TAKE IT EASY! 100 négyzetméteres bemutató üzletében 21 kamerát kapcsoltak össze a mesterséges intelligenciával, amely nyomon követi a vásárlást. Az automatizált kiskereskedelmi egységgel 2022-ben a Trade Magazin és a Hungexpo innovációs termékversenyén első helyezést értek el Technológiai Kategóriában. A technológiával a pandémia sújtotta kereskedelmi ágazatot szeretnék támogatni.

2022. május 13. 14:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24