A SzEK.org fontosnak tartja a piaci verseny tisztaságának védelmét

A szervezet ajánlást fogalmazott meg

forrás: Prím Online, 2013. december 13. 19:24

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), mint a hazai e-kereskedelmi piac egyetlen szakmai szervezete, kiemelt fontosságú feladatának tekinti a piaci verseny tisztaságának védelmét. Tevékenységük részeként a hazai piacon működő ár-összehasonlító oldalak számára ajánlást fogalmaztak meg a webshopok árainak listázásával kapcsolatban.

Az utóbbi időben elharapóztak az olyan magyar nyelven működő, de külföldi webshopok, amelyek az egyes európai országokban érvényes, néhol jelentősen, akár közel 20%-kal alacsonyabb áfa-kulcsot szabálytalanul kihasználva, vagy esetenként akár áfamentes értékesítést folytatva, tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon, ezzel nehéz helyzetbe hozva a szabályosan működő cégeket. Igyekeznek a lehető legtöbb eszközzel fellépni a jelenség ellen, nem csak a hazai e-kereskedők, hanem a fogyasztók védelmében is.

 

Mivel az internetezők leggyakrabban az ár-összehasonlító oldalakról értesülnek a hazai átlagos áraknál, az eltérő áfa alkalmazásának köszönhetően, jóval alacsonyabb áron értékesítő e-kereskedőkről, ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy a listázott webshopok között ne szerepeljenek olyanok, amelyek az általuk adott kedvező árakat az alacsonyabb áfa-kulcsok szabálytalan alkalmazásával érik el!

 

Fentiek miatt ajánlást fogalmaztak meg az ár-összehasonlító oldalak üzemeltetői  számára. Felhívják a figyelmet arra, hogy csak az alábbi feltételek fennállása esetén listázzanak be bármely magyar nyelven is elérhető, a hazai piacot megcélzó webshopot az oldalukon:

 

- a webshop a jogszabályokban előírt módon egyértelműen feltünteti a fogyasztói árat, amely tartalmazza az áfát és annak mértékét is


- a webshop bejelentkezett a magyar áfa hatálya alá, és a Magyarországon érvényes áfa-kulcsokat használja


- a weboldalon pontosan megállapítható, hogy ki az áruház üzemeltetője, egyértelműen, a magyar jogszabályoknak megfelelően fel vannak tüntetve az üzemeltető elérhetőségei


- az üzemeltető adatainál megtalálható a cég magyar adószáma

 

Javasolják, hogy a fenti feltételek bármelyikének hiánya esetén az adott webshop listázását szüntessék be, illetve tagadják meg!

 

Az ajánlást a SzEK.org minden magyarországi ár-összehasonlító oldal figyelmébe ajánlja, de ezen túl is kiemelve az egyesület tagságába tartozó Árukereső.hu-t és Olcsóbbat.hu-t. Javasoljuk az oldalakat üzemeltető cégeknek, hogy szerződési feltételeiket a fentiek szellemében módosítsák, ezzel is hozzájárulva a piaci verseny tisztulásához.

 

Az ajánlást a SzEK.org elnöksége 1./2013.12.12. számú határozatában jóváhagyta.

 

Az ajánlás teljes szövege itt letölthető: SzEK.org_ajanlas_az_aggregatoroknak_2013-12-12.pdf

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az emberi agy működését utánzó számítástechnika az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben átalakítják majd az életünket és a munkánkat. Az Institute for the Future legutóbbi jelentése pedig még erőteljesebben fogalmaz, szerintük a „2030-ban létező állások 85 százalékát még fel sem találták, így az új tudás megszerzésének a képessége értékesebbé válik, mint a tudás maga”. Ezért is egyre fontosabb kérdés a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatók számára, hogy valóban jövőbiztos tudást adó szakot válasszanak.

2024. február 7. 09:57

Képes Gábor a Neumann Társaság új ügyvezetője

2024. február 1-től Képes Gábor, a Neumann Társaság korábbi marketingigazgatója tölti be a társaság ügyvezetői posztját, miután elődje, Szalay Imre nyugdíjba vonul. 2019-től Szalay Imre vezetése alatt valósult meg az NJSZT digitális átállása az ICDL automatikus vizsgarendszer bevezetésével, a társaság stratégiáját is modernizálta, és a 2023-as nagyszabású Neumann 120 emlékév lebonyolítását is ő koordinálta. A 2001 óta Neumann-tag Képes Gábor építeni kíván a Magyarország legrégebbi IT tudományos egyesületénél összegyűlt tudásra, valamint kiemelkedően fontosnak tartja a tehetséggondozást, közösségépítést.

2024. január 25. 11:29

Fiatalok számára hirdet 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatot a Vodafone Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány második alkalommal hirdette meg Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatát, amelyre két korcsoportban várja a fiatalok jelentkezését. Az Alapítvány idén a fenntarthatóságot jelölte meg oktatási projektjei központi témájának, ennek megfelelően a pályázó csapatok 5, erre reflektáló kategóriában adhatják le ötleteiket. A szervezők hangsúlyozzák: a versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. január 24. 19:55

CES 2024: A mindennapokba beszökött a jövő

Mesterséges intelligencia, mobilitás, robotok ... csak egy pár kulcsszó a Szilícium völgyben egy évtizede megálmodott jövőből, ami most – a CES 2024 tanúsága szerint – gyakorlatilag már itt van a mindennapi világunkban, beszökött, miként Adynál az ősz...

2024. január 12. 15:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30