13 éves a Wikipédia

Czipperer Dia, 2014. január 16. 12:17

2001. január 15-én indult útjára a Wikipédia, a közösségszerkesztésű enciplodépia, amely jelenleg a leglátogatottabb oldalnak számít a világhálón a maga több mint 30 millió bejegyzésével.

A Wikipédia egy nyílt tudástár, mely számos nyelven információk széles tárházát kínálja a netes közönségnek: személyekről, fogalmakról, de szinte bármiről lehet szócikket írni, hiszen a tartalmakat maguk a felhasználók hozzák létre.

 

Az oldalt két fiatalember hozta létre: Jimmy Wales és Larry Sanger, aki megálmodta az oldal nevét. A „wiki” hawaii szó eredetileg gyorsat jelent, a „pédia” kifejezés pedig a görög nyelvről származik: a paideia szó nevelést jelent.

 

Jelenleg több mint 365 millió felhasználója van, és az évek során a legnézettebb internetes oldallá nőtte ki magát. A felhasználók több mint 30 millió bejegyzést olvashatnak 287 nyelven.

 

 

A siker ellenére a Wikipédia ugyanolyan minimalista dizájnnal bír most is, mint amikor elindult. Természetesen ez a tudásbázis nem helyettesíti a valódi enciklopédiákat, lévén, hogy felhasználók szerkesztik, viszont a tartalmakat időközben bárki szerkesztheti. Vagyis, ha hibát fedezünk fel az oldalon, mi magunk is „belepiszkálhatunk” az egyes bejegyzésekbe. A Wikipédia már több mint 13 éve bizonyul sokak számára hasznos segédeszköznek – persze csak alapos utánajárás, hitelesség ellenőrzése mellett.

 

Forrás: Mashable.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Óriás akkumulátorgyár épül a magyar határhoz közel

Szerbiában, az alumíniumfeldolgozás és a csomagolóipar területén élenjáró Al Pack Group vállalkozásaként létrejött ElevenEs 2024-ben kezdi el a 100 százalékban megújuló energiával működő, 8 GWh teljesítményű szabadkai gyár építését, amely a jelen tervek alapján 2030-ra 300 MWh-nyi becsült éves teljesítménnyel működő, moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor cella előállítására lesz képes. 

2021. október 25. 09:47

Újra lehet pályázni a HR Best Futureproof Organizations kategóriájában

November 14-ig pályázhatnak a vállalatok a legjobb hazai HR gyakorlatokat díjazó HR Best „Futureproof Organizations” kategóriájában. A Microsoft által harmadszor meghirdetett díj célja, hogy a technológia és az ember kooperációját ötvöző jó gyakorlatokat megmutassák a szakmai nyilvánosságnak. Ez annál is inkább fontos, hiszen – mint az Csanak Gabriella marketing- és operatív igazgató, valamint Szentpétery Boglárka HR igazgató október 21-én a HR Festen tartott előadásából is kiderült – a hibrid munkavégzés paradoxonának megoldása lesz az évtized HR kihívása.

2021. október 24. 17:52

A Sony bemutatja a 33 megapixeles full-frame képszenzorral rendelkező Alpha 7 IV-et

A Sony bejelentette, hogy három termékkel bővíti képalkotó kínálatát – a cserélhető objektíves, 33 megapixeles (hozzávetőleges érték) full-frame képszenzorral ellátott Alpha 7 IV mellett a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM vakukkal. 

2021. október 24. 16:13

Az OPPO csatlakozik a Matter otthonautomatizálási szabványhoz

Az OPPO globális okoseszköz márka és a Connectivity Standards Alliance (CSA) bejelentette, hogy az OPPO a szövetség törzstagjává válik, és vezető szerepet fog vállalni az iparágat egyesítő Internet of Things (IoT) kapcsolati protokoll, a Matter fejlesztésében és népszerűsítésében.

2021. október 24. 14:30

Kutatás a céges jelszómenedzsmentről

Minden nap használod, az értékeidért felel, de könnyű ellopni. Mi az?
Olyan digitális hitelesítő adatról van szó, amely elemi szerepet játszik az információ biztonságában. Érdekessége, hogy nagyon könnyen rossz kezekbe kerülhet, ha nem úgy tároljuk, ahogy azt illene. Ez a jelszó, amivel mind a privát, mind a céges adatkezelés során találkozol.

2021. október 24. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20