Nyomtatott könyvsorozat készülne a Wikipédiából

Czipperer Dia, 2014. február 21. 16:02

Elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehet könyvvé alakítani egy olyan gyűjteményt, melynek csak az angol változata több mint 4 millió cikket tartalmaz. Egy csapat most mégis erre a feladatra vállalkozik egy Indiegogo projekt keretében.

Egy nem mindennapi nyomtatott gyűjtemény összeállítása a cél, ehhez keresnek támogatókat. Egy elszánt csapat, a PediaPress az Indiegogón kampányol azért, hogy a Wikipédia angol változatát kiadhassák könyv formában. A több mint 4 millió cikket 1000 könyvben publikálnák, miután mindegyiket átalakították PDF formátumba. Mindegyik könyv szürkenyomással készülne, – ha több pénz gyűlik össze, színesben adnák ki – és nagyjából egyenként 1200 oldalas lennének, vagyis összesen 1 193 014 oldalból állna a gyűjtemény.

 

 

 

Az elkészült sorozatot egy nyilvános kiállításon a nagyközönség elé tárják majd, hogy megmutassák, mekkora valójában a Wikipédia angol gyűjteménye. Ehhez nem kis terület kell: már kiszámolták, hogy a könyvespolc, melyre szükség lenne, több mint 10 méter hosszú és 2,5 méter magas lenne.

 

 

A tervek szerint a gyűjteményt először a 2014-es Wikimania konferencián mutatnák be augusztusban. A könyvek ebben az évben a Barbican Centre művészeti központban lennének kiállítva, mely a maga nemében a legnagyobb Európában. Amennyiben érdeklődés mutatkozik a gyűjtemény iránt, egy világkörüli túrára indulhatnának a könyvek a Wikimania után.

 

 

Végül, a csapat szeretné egy nyilvános könyvtárnak adományozni a gyűjteményt. Úgy gondolják, a későbbi generációk számára ez egy kosztümös darabja lehet majd a digitális forrradalomnak.

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A koronavírus elleni küzdelem több iparágban is tovább erősítette a 3D technológia jelentőségét és lehetőségeit. A 3D nyomtatás a jövőben a költséghatékonyság növelését és a folyamatok egyszerűsítését hozhatja a gyártási folyamatokban, ezzel is segítve a járvány elleni védekezést. Ezt a piaci lehetőséget ismerték fel a 2014-ben létrehozott, 100%-ban magyar tulajdonú CraftUnique Kft. új befektetői is, akiknek érkezése fontos mérföldkő a vállalat életében. A Solus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és a MIELL Quality Kft. 1 milliárd forinttal és szakmai tudással is támogatja a jövőben a CraftUnique Kft-t.

2020. szeptember 14. 09:41

Elindult az SAP Növekedési Programja

Az SAP Hungary új kezdeményezéssel támogatja a koronavírus negatív hatásai által érintett kis- és középvállalkozásokat. A Növekedési Program keretében a vállalat teljeskörű felmérést és előremutató fejlesztési javaslatokat biztosít a növekedés és innováció mellett elkötelezett kkv-k számára, segíti őket az új piaci normákhoz való alkalmazkodásban és a változásokkal szembeni ellenálló képesség erősítésében. 

2020. szeptember 1. 13:14

Új vezérigazgató a Xerox Magyarország élén

A Xerox Magyarország bejelentette Verbán János kinevezését a vállalat vezérigazgatójává.

2020. augusztus 19. 13:55

Az Ericsson megkötötte századik kereskedelmi 5G szerződését

Az Ericsson a mai napon jelentős mérföldkőhöz érkezett az 5G hálózatok elindítása terén, amikor is aláírta a századik távközlési szolgáltatóval kötött kereskedelmi 5G szerződését. A 100 szerződés között 56 már üzemelő 5G hálózat található. Az Ericsson Magyarországon is megkötött már hasonló megállapodást, a Magyar Telekom kereskedelmi 5G hálózata az Ericsson harmincadik élő hálózatindítása volt a világon.

2020. augusztus 12. 16:41

Az Ericsson építi a Deutsche Telekom németországi 5G-hálózatát

Az Ericsson és a legnagyobb európai távközlési szolgáltató, a Deutsche Telekom AG új, többéves megállapodással erősítette meg eddigi sikeres együttműködését. A megállapodás értelmében a svéd cég építi ki a távközlési óriás 5G RAN hálózatát Németország-szerte. 

2020. július 29. 14:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16
online sportfogadás