Nyomtatott könyvsorozat készülne a Wikipédiából

Czipperer Dia, 2014. február 21. 16:02

Elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehet könyvvé alakítani egy olyan gyűjteményt, melynek csak az angol változata több mint 4 millió cikket tartalmaz. Egy csapat most mégis erre a feladatra vállalkozik egy Indiegogo projekt keretében.

Egy nem mindennapi nyomtatott gyűjtemény összeállítása a cél, ehhez keresnek támogatókat. Egy elszánt csapat, a PediaPress az Indiegogón kampányol azért, hogy a Wikipédia angol változatát kiadhassák könyv formában. A több mint 4 millió cikket 1000 könyvben publikálnák, miután mindegyiket átalakították PDF formátumba. Mindegyik könyv szürkenyomással készülne, – ha több pénz gyűlik össze, színesben adnák ki – és nagyjából egyenként 1200 oldalas lennének, vagyis összesen 1 193 014 oldalból állna a gyűjtemény.

 

 

 

Az elkészült sorozatot egy nyilvános kiállításon a nagyközönség elé tárják majd, hogy megmutassák, mekkora valójában a Wikipédia angol gyűjteménye. Ehhez nem kis terület kell: már kiszámolták, hogy a könyvespolc, melyre szükség lenne, több mint 10 méter hosszú és 2,5 méter magas lenne.

 

 

A tervek szerint a gyűjteményt először a 2014-es Wikimania konferencián mutatnák be augusztusban. A könyvek ebben az évben a Barbican Centre művészeti központban lennének kiállítva, mely a maga nemében a legnagyobb Európában. Amennyiben érdeklődés mutatkozik a gyűjtemény iránt, egy világkörüli túrára indulhatnának a könyvek a Wikimania után.

 

 

Végül, a csapat szeretné egy nyilvános könyvtárnak adományozni a gyűjteményt. Úgy gondolják, a későbbi generációk számára ez egy kosztümös darabja lehet majd a digitális forrradalomnak.

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kihirdették az idei Vodafone Digitális Díj nyerteseit

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között. A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak. 

2022. június 24. 09:44

Kiválóan szerepeltek a magyar csapatok az európai RoboCupJunioron

A vártnál is több éremmel, számos magas szakmai elismeréssel tértek haza a magyar diákcsapatok az Európai RoboCupJunior bajnokságról, amelyet idén Portugáliában rendeztek meg június 1. és 4. között. A nemzetközi robotikai versenyre az idén 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupa válogatóversenyről kerültek be a budapesti és a nyíregyházi versenyeken tartott ligákon legjobban szereplő magyar diákok.

2022. június 7. 18:05

Zseniális ifjú innovátorok

Nyolcvankettő fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor.

2022. május 31. 12:40

27. Év Menedzsere Díjátadó Gála

A Menedzserszövetség május 21-én, immáron 27. alkalommal rendezte meg legfontosabb és legkülönlegesebb eseményét, az Év Menedzsere Díjátadó Gálát, a magyar vállalatvezetők Oscar-ját, ahol a 2021-es év legkiválóbb vezetőit díjazták 8 kategóriában. 

2022. május 23. 14:59

Magyarországon nyílt a világ első pénztármentes kávézója

A Kende Gastro Zrt. a világ első pénztármentes kávézóját hozta létre Magyarországon. A TAKE IT EASY! 100 négyzetméteres bemutató üzletében 21 kamerát kapcsoltak össze a mesterséges intelligenciával, amely nyomon követi a vásárlást. Az automatizált kiskereskedelmi egységgel 2022-ben a Trade Magazin és a Hungexpo innovációs termékversenyén első helyezést értek el Technológiai Kategóriában. A technológiával a pandémia sújtotta kereskedelmi ágazatot szeretnék támogatni.

2022. május 13. 14:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24