"Megmért én" - az egyik legfontosabb veszélyforrás a helymeghatározás

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 8. 09:22

Világszerte emberek milliói rögzítik életük, gondolataik, élményeik és teljesítményük minden aspektusát napi rendszerességgel, valamilyen önkövető tevékenységgel. Ezt a jelenséget life loggingnak – életnaplózás – vagy quantified selfnek – megmért én – nevezik. A tevékenység célja, hogy tudást, információt kapjunk önmagunk megismeréséhez, a személyes célok eléréséhez. Az összegyűjtött, továbbított és a különféle helyeken tárolt személyes adatok mennyisége viszont már komoly biztonsági kérdéseket is felvet. A Symantec szakértői több biztonsági kockázatot is találtak ezekben az eszközökben és alkalmazásokban. Az egyik legfontosabb veszélyforrás – amely ráadásul piacvezető termékeket is érint – a helymeghatározás sebezhetőségéhez kötődik.

Hogyan működnek az önkövető rendszerek?


A legtöbb ember általában olyan eszközöket használ, mint az elektronikus karszalag, az okosóra vagy más okos ruházat. Ezek az eszközök általában számos érzékelőt, processzort, memóriát, illetve kommunikációs interfészt tartalmaznak. A kütyükkel a felhasználó könnyedén összegyűjtheti, tárolhat és továbbíthatja az adatokat egy másik számítógépre, amely feldolgozza és elemzi ezeket.

 A speciálisan kialakított eszközök növekvő elterjedésének ellenére valószínűleg még mindig az okostelefonokat használjuk leginkább életünk történéseinek követésére. Egy modern okostelefon számos szenzorral van felszerelve, és a legtöbben már eddig is magukkal vitték okostelefonjaikat mindenhová, az ingyenes önkövető alkalmazások pedig még könnyebbé teszik saját életünk szinte minden szegmensének követését.

Életünk mozzanatainak követéséhez egyszerűen kiválasztjuk a számunkra érdekes alkalmazásokat a rengeteg elérhető applikáció közül, létrehozunk egy felhasználói fiókot, majd elkezdjük az adatgyűjtést. Minden tevékenység végén a felhasználó megnézheti és egy felhő alapú tároló szerverrel szinkronizálhatja az összegyűjtött adatokat.

Mennyire van biztonságban a „megmért én”?


A tevékenységekkel kapcsolatos adatok mellett néhány szolgáltatás több más személyes adatot is begyűjt. Ilyenek lehetnek a születési idő, családi állapot, lakcím, fotók vagy más személyes statisztikák. A személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülését megakadályozandó minden ilyen szolgáltatáshoz kötődő fiók felhasználónévvel és jelszóval védett.

 A Symantec szakemberei megfigyelték, hogy az alkalmazások elfogadhatatlanul nagy része nem kezeli biztonságosan ezeket a szenzitív felhasználói adatokat (felhasználónevek, e-mail címek, jelszavak). Számos alkalmazás a felhasználók által generált adatokat kevésbé biztonságos közegen, például interneten keresztül, megfelelő védelem (pl. titkosítás) nélkül továbbítja. Ez azt jelenti, hogy az adat könnyen hozzáférhetővé válik a támadók számára. Az elemi biztonsági intézkedések hiánya ezen a szinten már jelentős mulasztás, és komoly kérdéseket vet fel a szolgáltatások adatkezelésével és adattárolásával kapcsolatban.

A Symantec kutatói a Raspberry Pi miniszámítógép használatával építettek néhány pásztázó eszközt, amelyekkel sporteseményeken és forgalmas köztereken könnyedén követhették a versenyzőket és járókelőket. A szerkezet összetevőit bármelyik áruházban meg lehet vásárolni, nyílt forráskódú szoftverrel és néhány egyéni scripttel kombinálva, alapszintű IT tudással mindössze 75 dollárból létrehozható az eszköz.

A tesztelés közben a Symantec szakemberei kizárólag olyan eszközzel találkoztak, mely könnyen követhető az általa továbbított egyedi hardvercím alapján. Néhány eszköz – a beállítástól függően – lehetővé teszi a távoli lekérdezést, amelyen keresztül a sorozatszám vagy az eszköz több jellemzője kis távolságból leolvasható egy harmadik személy által anélkül, hogy fizikailag megérintenénk a készüléket.

A Symantec a személyes adatok tárolásában és kezelésében is komoly sérülékenységeket fedezett fel, mint például a jelszavak továbbítása egyszerű szöveges formátumban vagy a rossz munkamenet-kezelés (session management). A megvizsgált alkalmazások 52 százalékának nem voltak adatvédelmi irányelvei. 

Mit tehetünk?


Figyelembe véve a tapasztalt biztonsági és adatvédelmi problémákat, személyes adataink védelmének érdekében az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem használnánk semmilyen eszközt vagy alkalmazást tevékenységeink követésére. A potenciális biztonsági és adatvédelmi kockázatok ellenére ugyanakkor a quantified self mozgalom folyamatosan növekszik, és várhatóan ez a tendencia folytatódik az elkövetkezendő években is.

Annak érdekében, hogy a felhasználók biztonságban legyenek, a Symantec néhány alapvető biztonsági intézkedés betartását javasolja, amely segít a személyes és az önkövetéshez kapcsolódó adatok megvédésében.

·    Használjunk képernyőzárat vagy jelszót, hogy megakadályozzuk a jogosulatlan hozzáférést készülékünkhöz
·    Ne használjuk ugyan azt a felhasználónevet és jelszót különböző oldalakon
·    Használjunk bonyolult, erős jelszavakat
·    Kapcsoljuk ki a Bluetootht, ha éppen nincs rá szükség
·    Legyünk óvatosak az olyan oldalakkal és szolgáltatásokkal, amelyek felesleges vagy túl sok információt kérnek
·    Legyünk körültekintőek, amikor a közösségi felületeken való megosztás funkcióját használjuk
·    Ne osszuk meg a helyzetünkkel kapcsolatos információt a közösségi felületeken
·    Ne használjunk egyértelmű és könnyen hozzááférhető adatvédelmi nyilatkozat nélküli alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat
·    Olvassuk el és értsük meg az alkalmazások és szolgáltatások adatvédelmi nyilatkozatát
·    Mindig tegyük fel az elérhető frissítéseket alkalmazásainkra és operációs rendszerünkre
·    Ahol lehetséges, használjunk eszköz alapú biztonsági megoldásokat vagy alkalmazzunk a teljes eszközre kiterjedő titkosítást

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08