Törvény bünteti a bosszúvideók terjesztését

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 5. 08:56

Két újabb, a magánélet védelmét szolgáló törvényt léptetett életbe Kalifornia állam: az egyiket a paparazzók drónhasználata, egy másikat pedig a magánkészítésű meztelen felvételek hozzájárulás nélküli terjesztése ellen.

A Jerry Brown kormányzó által kedden aláírt törvények elsősorban a hírességek védelmét szolgálják, miután egy hekker augusztusban világszerte ismert női sztárok meztelen fotóinak százait töltötte fel a világhálóra. A kaliforniai törvényhozás egyik demokrata tagja, Ed Chau által beterjesztett jogszabály megtiltja a drónok vagy más robotizált berendezések felhasználását "személyes és családi tevékenységek rögzítésére".

Chau honlapján üdvözölte az aláírást ismételten hangoztatva, hogy "a technológia fejlődésével és azzal, hogy a robotizált (távirányítású) készülékek egyre szélesebb közönségnek válnak elérhetővé, módfelett felerősödött a magánélet elleni támadások veszélye".

A kormányzó által életbe léptetett másik jogszabály alapot teremt arra, hogy eljárást indítsanak mindazok ellen, akik "szexuális tartalmú fénykép- vagy videofelvételt terjesztenek egy másik személyről annak hozzájárulása nélkül" és "érzelmi kényszerhelyzetbe hozása szándékával".

A kaliforniai képviselő-testület már tavaly megszavazott egy törvényt, amely hat hónapig terjedő börtönnel büntetni rendeli a "bosszúpornók" terjesztőit, vagyis azokat, akik meztelen felvételeket tesznek közzé korábbi partnerükről annak beleegyezése nélkül.

A kedden érvénybe léptetett újabb jogszabály ennek a hatályát terjeszti ki, jogot teremtve arra, hogy a sértett követelhesse az internetre feltett felvételek eltávolítását vagy polgári perben kártérítést követelhessen. Lehetővé teszi emellett azt is, hogy áldozat személyazonosságának védelmében álnév alatt lehessen peres eljárást kezdeményezni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR X6a-val a vállalat újra a középkategóriás okostelefonok világában alkot nagyot

A HONOR ma bejelentette, hogy érkezik a HONOR X6a. Bámulatos, 6,56”-os kijelzője támogatja a dinamikus fénytompítást, erőteljes 50MP-es tripla kamerarendszere kiváló a fényképezéshez, az 5200mAh-s  akkumulátor teljesítmény és a 128GB tárhely pedig átfogó felhasználói élményt nyújtanak az egész napra.

2023. október 2. 14:24

Évi egymillió forint támogatás – már lehet pályázni a Széchenyi-egyetem Gólya-ösztöndíjára

A győri Széchenyi István Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatói számára kiírt ösztöndíj-pályázat ötven nyertes hallgatóját tíz hónapon át havi százezer forintos ösztöndíjjal segíti az intézmény tanulmányaiban.

2023. október 2. 13:59

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Hogyan változnak az utazási szokások 2024-ben?

2024 egyik nagy kérdése, hogy vajon átalakítja-e az utazási szokásokat az autósokat érintő számos módosítás. Jövőre jön az egynapos autópálya-matrica, megszűnik a B2-es (buszos) díjkategóriájú matrica, bővül a fizetős utak listája, drágul az úthasználat, mindezen túl pedig emelkedtek a közigazgatási- és szabályszegési bírságok, illetve a benzin ára is. 

2023. október 2. 11:22

Az ABB drónjaival Bilbaóban bemutatott fényjáték az innováció és az együttműködés erejét demonstrálta

Az ABB csapata történelmet írt a spanyolországi Bilbaóban, amikor a város és az ABB első drónbemutatóját tartották. Kétszáz szinkronizált drón világította meg az esti égboltot az ikonikus Guggenheim Múzeum előtt. 

2023. október 2. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38