Törvény bünteti a bosszúvideók terjesztését

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 5. 08:56

Két újabb, a magánélet védelmét szolgáló törvényt léptetett életbe Kalifornia állam: az egyiket a paparazzók drónhasználata, egy másikat pedig a magánkészítésű meztelen felvételek hozzájárulás nélküli terjesztése ellen.

A Jerry Brown kormányzó által kedden aláírt törvények elsősorban a hírességek védelmét szolgálják, miután egy hekker augusztusban világszerte ismert női sztárok meztelen fotóinak százait töltötte fel a világhálóra. A kaliforniai törvényhozás egyik demokrata tagja, Ed Chau által beterjesztett jogszabály megtiltja a drónok vagy más robotizált berendezések felhasználását "személyes és családi tevékenységek rögzítésére".

Chau honlapján üdvözölte az aláírást ismételten hangoztatva, hogy "a technológia fejlődésével és azzal, hogy a robotizált (távirányítású) készülékek egyre szélesebb közönségnek válnak elérhetővé, módfelett felerősödött a magánélet elleni támadások veszélye".

A kormányzó által életbe léptetett másik jogszabály alapot teremt arra, hogy eljárást indítsanak mindazok ellen, akik "szexuális tartalmú fénykép- vagy videofelvételt terjesztenek egy másik személyről annak hozzájárulása nélkül" és "érzelmi kényszerhelyzetbe hozása szándékával".

A kaliforniai képviselő-testület már tavaly megszavazott egy törvényt, amely hat hónapig terjedő börtönnel büntetni rendeli a "bosszúpornók" terjesztőit, vagyis azokat, akik meztelen felvételeket tesznek közzé korábbi partnerükről annak beleegyezése nélkül.

A kedden érvénybe léptetett újabb jogszabály ennek a hatályát terjeszti ki, jogot teremtve arra, hogy a sértett követelhesse az internetre feltett felvételek eltávolítását vagy polgári perben kártérítést követelhessen. Lehetővé teszi emellett azt is, hogy áldozat személyazonosságának védelmében álnév alatt lehessen peres eljárást kezdeményezni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

2023. június 10. 10:26

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Már itthon is előrendelhető az LG okosmonitorja

Munkára és szórakozásra is kiválóan alkalmas okosmonitort dob piacra az LG Magyarországon. A 32SQ780S modell ideális választás lehet mindazoknak, akik többfunkciós eszközt keresnek. A kijelző kényelmesen beállítható az asztalon, rendkívül jó kontrasztarányt kínál és számos okosfunkcióval bír, így a munkavégzés és tanulás mellett ideális filmnézésre vagy akár játékra is.

2023. június 9. 15:22

Új trendek és kihívások az online marketingben

2023-ban a közösségi média marketing szerepe, valamint az influenszer marketing és a felhasználók által generált tartalmak (UGC - User Generated Content) egyre inkább teret hódítanak, és szinte megkerülhetetlenné válnak a vállalkozások üzleti stratégiájában. 

2023. június 9. 14:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39