Okosotthonok miatt több a mobilelőfizetés

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 19. 09:00

A világ mobilszolgáltatóit tömörítő szövetség legfrissebb felmérése szerint ma már több mobileszköz (hagyományos és okostelefon, valamint tablet) van használatban, mint ahányan a földön élnek. A szervezet szerint még van lehetőség a további piacbővülésre. A szövetség adatai szerint a mobilhasználat évente ötször gyorsabban növekszik, mint az emberi populáció.

Az olaszok fele okostelefonon internetezik

Az olaszok szeretnek telefonálni, s a gazdasági válság ellenére sem mondtak le a modern kommunikáció eszközeiről, Európában az elsők között vannak a mobilozásban. A 16 év felettiek 97 százalékának van mobiltelefonja, sokaknak nem is egy. Száz olaszra 109 telefon jut, s ennek ma már több mint hatvan százaléka okostelefon. Leginkább telefonálásra és üzenetküldésre használják a készülékeket, de egyre többen már nem is telefonálnak, hanem közösségi hálókhoz csatlakozva küldenek egymásnak üzeneteket. Harmincmillió olasz – a teljes lakosság fele – okostelefonon internetezik, de a mobilvásárlás, az internetes bankszolgáltatás nem terjedt el annyira, mint máshol.

Németországban a felhasználók egyharmadának legalább két előfizetése van

Németországban is jóval több előfizetést kötnek, mint ahány előfizető van – a felhasználók harmadának legalább két előfizetése van. Újra népszerűek a feltöltőkártyák is, hiszen a németországi szolgáltatók kénytelenek egyre jobban alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, akik egyre kevésbé szeretnék elkötelezni magukat hűségnyilatkozatokkal, miközben, ha egy mód van rá, az ingyenes applikációkat választják a telefonálás helyett. A németországi előfizetők számára talán a legnagyobb kihívás, hogy a sok-sok szolgáltató közül kiválasszák az igazit.

Ukrajnában a hiányos hálózati lefedettség ellenére is gyorsan növekszik a mobiltelefon piac

A legutóbbi felmérések szerint a 45 milliós lakosú Ukrajnában több mint 58 millió mobiltelefon használó van. A legtöbb felhasználó arról számolt be, hogy két SIM kártyával rendelkezik, és felváltva használja őket. A két legnagyobb szolgáltató a mobilpiac nyolcvan százalékát uralja. Az ukránok az alacsony jövedelmük miatt inkább a kártyás csomagok vásárlását részesítik előnyben. Annak ellenére, hogy a hálózati lefedettség Ukrajna területén még rendkívül hiányos, a mobiltelefon-piac gyors tempóban növekszik.

Az ukrán lakosságot érzékenyen érinti a hazai politikai-gazdasági válság, amelynek következtében jelentősen növekedtek a közüzemi díjak és az élelmiszerárak is, ezért az embereknek egyre kevesebb pénzük jut a nem létfontosságú kiadásokra, így a mobiltelefon-előfizetésekre is.

Ukrajnán belül kárpátaljai sajátosság, hogy a határ menti térségben élők előszeretettel veszik igénybe a magyarországi mobiltelefon-társaságok szolgáltatásait, így olcsóbban tudják tartani a kapcsolatot a magyarországi rokonaikkal is.

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem automatizálási és alkalmazott informatikai tanszékének egyetemi docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arról beszélt, hogy ma már nem csak emberek rendelkeznek mobil-előfizetéssel, hanem eszközök is. Az intelligens otthonok terjedésével ugyanis még inkább emelkedni fognak az ilyen előfizetések. A statisztikák szerint jelenleg körülbelül kétmillió alkalmazás létezik, egy ember azonban kevesebb, mint tízet használ rendszeresen.

A szakértő szerint az egyik fejlődési irány az okos érzékelők terjedése, s leginkább ezek milliárdjai fogják igénybe venni az előfizetéseket és az internethasználatot, hiszen ezek az eszközök is rendelkeznek adatkommunikációs képességgel.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben/ hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

A MÁV-START utasai a bérletüket mostantól az új típusú személyazonosító igazolványukon elektronikus adatként tárolhatják. Az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet óriási előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie és magával vinnie. A vasúttársaság korábban a Budapest–Pusztaszabolcs és a Budapest–Székesfehérvár vasútvonalakon tesztelte az innovatív megoldást, amely már több mint ötmillió állampolgár számára jelenthet kényelmes, papírmentes megoldást a mindennapi vasúti utazások során. 

2019. október 21. 15:04

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Magyarországi notebookpiaci trendek

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. A tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével a szupervékony kivitelű, de munkaállomás teljesítményét kínáló típusok terén is bővülésre számít a kereskedő.

2019. október 21. 10:35

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás