Minden eddiginél fejlettebb vírus támadja az orosz és a szaúdi távközlést

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 25. 11:24

A Financial Times hétfőn számolt be arról, hogy az orosz és szad-arábiai távközlési vállalatokat egy minden eddiginél fejlettebb kémprogram támadja, melyet a Symantec fedezett fel.

A londoni gazdasági napilap, a Financial Times szerint a Symantec kiberbiztonsági vállalat által felfedezett, Regin nevű számítógépes kémszoftvert valószínűleg egy nyugati hírszerző szolgálat terjeszti, és a szoftver bizonyos elemei fejlettebbek a hírhedt Stuxnetnél is, amelyet az Egyesült Államok és Izrael dolgozott ki 2010-ben az iráni nukleáris fejlesztési program ellen. A vállalat  szerint ez a kémprogram támadja az orosz és a szaúdi távközlést.


Orla Cox, a Symantec biztonsági igazgatója alapnak elmondta: a többi hasonló profilú szoftver "a közelében sincs" a Reginnek; a cég nem ismer olyan kémprogramokat, amelyeket össze lehetne mérni ezzel az új szoftverrel. Szerinte a Regin kifejlesztése hónapokig, akár évekig is tarthatott.

 

A Symantec szerint egyelőre nem világos, hogy a Regin milyen módon fertőzi meg a kiszemelt rendszereket, de a programot eddig elsősorban orosz, szaúdi, valamint mexikói, ír és iráni internetszolgáltató és távközlési cégek ellen vetették be.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás