Szilárd Leó után nevezik el a debreceni szuperszámítógépet

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 8. 17:17

Szilárd Leó világhírű magyar származású fizikus után nevezik el az új debreceni szuperszámítógépet. A Nemzeti Információs és Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) november elején hirdette meg névadó kampányát, amelyre két alatt több mint 700 javaslat érkezett.

Magyarországon jelenleg három egyetemi kutatóintézetben - Szegeden, Pécsett és Debrecenben - található szuperszámítógép. A NIIFI egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt keretében a magyarországi szuperszámítógép-összkapacitást négyszeresére növelik. A magyar állam és az Európai Unió által 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében Budapesten már összeszerelték az új szuperszámítógépet, míg a debreceni eszköz - amely a 2011 óta ott működő szuperszámítógép teljesítményét tízszeresére növeli - hamarosan elkészül.

 


 

A szupergép elnevezésére a NIIFI november elején indított kampányt, a pályázóknak olyan magyar neveket kellett beküldeniük, amelyek az informatika, a természettudomány területéhez köthetőek. A beérkezett javaslatok között több Nobel-díjas magyar kutató és a Mézga család tagjai is szerepeltek - áll a közleményben.
 

A NIIFI szakmai bizottsága végül Szilárd Leó után a szupergép Leó névre való elkeresztelése mellett döntött. Szilárd Leó (1898-1964) Budapesten született, később Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban vált világhírű fizikussá. Elméleteit és eredményeit többek között Neumann János is felhasználta, szabadalmai közül nyolcat Albert Einsteinnel közösen jegyzett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08