Változásban a világ és az irányadó robotikai normák

forrás: Prím Online, 2014. december 16. 14:36

Az ipari világ változása épp a szemünk előtt zajlik. Szükségünk van olyan új irányvonalakra, melyek szabályozzák emberek és robotok együttműködését, hiszen jelenlegi irányadó normáink csupán helytelen kérdések felvetéséhez vezetnek. Egy biztonságos robot alapvetőnek tekintése helyett fel kell tenni a kérdést, hogyan lehet őket biztonságosan beilleszteni az ember-robot együttműködésbe.

Ha visszapillantunk a történelembe, világossá válik, nem először tágítják ki egy piac alapvető változásai az addigi szabályozás határait. Amikor az első, még igazán lassan haladó autók megjelentek Nagy-Britanniába kiépítetlen útjain, még a „Red Flag Act” volt érvényben. A jármű előtt egy férfi gyalogolt vörös zászlót lengetve, hogy az automobil egy járókelőt se sodorjon veszélybe. A módszer sem hasznos, sem pedig nagy tömegben megvalósítható nem volt.  Ha nem lépett volna tovább rajta az emberiség, az autó soha nem nőtte volna ki a jómódúak játékszerének skatulyáját, pedig a mobilitásra már akkor is volt igény.


„Red Flag Act” a robotiparban


Az autók elterjedéséhez hasonló folyamat megy végbe napjainkban az ipari robotok piacán is. A UR5 és UR10 korszakalkotó robotkarok éppen a robotok piacát forgatják fel. A nagy érdeklődés irántuk jelzi a piaci keresletet, ezzel egy időben azonban a robotok iránti új követelmények kitolják az eddigi normák és szabályozások határait. Azt azonban, hogy milyen, vagy hogy néz ki egy biztonságos könnyűipari robot, sehol sem határozták még meg egzaktan.


Az irányelvekkel és normákkal kapcsolatos vitákat az Universal Robots nagyon komolyan veszi. A vállalat robotjainak védőkerítés nélküli telepítéséhez minden esetben kockázatelemzés szükséges. Ahhoz, hogy ember és robot védőkerítés nélkül dolgozhasson együtt, az együttműködő üzemnél szükséges a teljes rendszerre kiterjedő kockázatfelmérés, mely megfelel az aktuális irányelveknek és DIN-normáknak. Könnyűipari robotok egyedüli előállítójaként többéves piaci tapasztalata van a cégnek, melyet folyamatosan fel tud használni a termékfejlesztésnél. Az UR5 és az UR10 szabadalmaztatott biztonsági rendszerrel rendelkeznek, amely az EN ISO 13849:2008 PL d normáknak, és az EN ISO 10218-1:2011 5.4.3 paragrafusának is megfelelően a TÜV Nord által tesztelt és igazolt. A biztonsági beállítások rugalmasan alakíthatók a mindenkori felhasználásnak megfelelően, így a robotkar normál és csökkentett biztonsági módban is működtethető.  A TÜV Nord részletes és alapos teszttel értékelte ki az UR robotkarokat, ez alapján pedig jóváhagyta működésüket az ember-robot együttműködéshez.


Új normák kellenek


Ezek a normák azonban sok esetben még mindig a „hagyományos ipari robotokhoz” igazodnak, ez pedig elbizonytalanítja a piacot. Mindez érthető, hiszen sok területen előtérbe kerültek olyan új termékek, melyek rövid ideje még elképzelhetetlenek voltak. Az irányadó normák és a valóság egymásból fejlődnek ki, mely ebben az esetben is jól látszik. Az új ISO-Norm kialakításáért felelős TS15066 Bizottság világos szabályozások kidolgozására törekszik. Munkáján látszik, hogy ez egy fontos vita, melynek megoldására sürgősen szükség van, mivel az eddig meglévő normák nem megfelelőek az automatizálás aktuális, még kevésbé pedig a jövőbeni helyzetét tekintve. Az Universal Robots elkötelezte magát a Bizottság munkája iránt, mert úgy tartja, a piacnak szüksége van a biztonságosan együttműködő könnyűrobotokra és megfelelő, érvényes telepítési szabályokra.
 

Kulcsszavak: tudomány robot

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szingapúrban díjazták a magyar techcég famentő megoldásait

Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől vett át rangos környezetvédelmi elismerést a magyar hátterű greehill vezetése a városi növényzet digitális eszközökkel történő tervezésében használt úttörő megoldásaiért. A magyar gyökerű, az intelligens városi megoldások globális piacán meghatározónak számító techcég évek óta jelen van a városi erdészet (urban forestry) terén a világ legfejlettebb régiójának számító városállamban, a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság technológiai partnereként, a közelmúltban pedig a budapesti Népligetben is megkezdte a fák egészségének felmérését.

2022. december 9. 11:24

Új megoldásokat mutatott be az Enlit 2022-n a Schneider Electric

Gyakorlati és fenntartható megoldásokat kínálnak Európa rövid és hosszú távú energetikai kihívásaira a Schneider Electric új fejlesztései és kísérleti projektjei, amelyeket az „Enlit Europe 2022” konferencián mutattak be. A digitalizáció kulcsszerepet játszik az európai energiabiztonság megteremtésében, illetve a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az Enlit Europe az energiaszektor meghatározó eseménye, amit idén Frankfurtban november 29. és december 1. között tartottak. A kiállításon mintegy 700 kiállító és 15 ezer látogató vett részt, és 500 előadó osztotta meg gondolatait az energiaszektor jelenéről és jövőjéről.

2022. december 9. 09:59

A vállalati felhasználók körében is egyre népszerűbbek az összehajtható telefonok

A Samsung bejelentette, hogy a vállalati felhasználásra értékesített Galaxy Z Fold és Galaxy Z Flip okostelefonok száma globálisan több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Az összehajtható okostelefonportfólióra szerződött vállalati ügyfelek A teljes évet tekintve várhatóan 16 millióra emelkedik majd a világszerte vállalati partnereknek kiszállított összehajtható telefonok darabszáma, amely 73 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 

2022. december 8. 20:12

A Dell Technologies kutatása szerint a cégeket több katasztrófa érte idén, mint a korábbi években

A Dell Technologies legújabb megoldásaival tovább erősíti vezető iparági szerepét az adatvédelmi eszközök és szoftverek*1 terén, hogy segítsen az ügyfeleknek megvédeni az adataikat a helyszínen, a publikus felhőszolgáltatóknál és az edge-en. A Dell PowerProtect Data Manager egyszerűen használható fejlesztésekkel támogatja a multi-cloud adatvédelmet. A Dell fejlesztései a mesterséges intelligencián alapuló Zero Trust-architektúrák bevezetésével segítik megvédeni a cégeket a kibertámadások egyre növekvő veszélyeitől.

2022. december 8. 18:36

20 éves Magyarország legnagyobb boltszámú kereskedelmi rendszere

2002-ben írt alá szerződést egységes, integrált kereskedelmi rendszerének kialakításáról és bevezetéséről a CO-OP Hungary Zrt. a KFKI-Laurel konzorciummal. A projekt a maga 10 milliárd forintos becsült költségével akkoriban nemcsak idehaza, hanem a kelet-közép-európai régióban is óriási volumenűnek számított. A legkiterjedtebb magyar kiskereskedelmi lánc, a Coop mintegy 1500 boltjába vezette be a Laurel a megoldást, amely így méretében és komplexitásában is vetekszik a világ vezető integrált rendszereivel.

2022. december 8. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55