Hatezres kiberhadsereg Észak-Koreában?

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 7. 09:35

Szöul szerint a hackerek megbéníthatják Dél-Korea kormányzati és katonai létesítményeit, valamint csapást tudnak mérni az Egyesült Államok területére is.

Szöul szerint a rivális Észak-Korea mintegy hatezer hackert képezett ki arra, hogy megbénítsák Dél-Korea kormányzati és katonai létesítményeit. Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter 2013-ban még háromezerre becsülte az észak-koreai "kiberhadsereg" nagyságát.

 A védelmi tárca kedden közzétett jelentésében arról is beszámolt, hogy északi szomszédja a rakétatechnológia területén is komoly fejlődést ért el, s jelenleg rendelkezik a megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy csapást mérjen az Egyesült Államok területére. A dokumentum emlékeztet rá, hogy Észak-Korea 2009-ben és 2012-ben öt nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, és folyamatosan újabb eredményeket ér el a ballisztikus rakétákra szerelhető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztésében.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy hackerei indítottak támadást a Sony Pictures amerikai-japán tulajdonú filmstúdió ellen Az interjú című amerikai vígjáték miatt, amelyben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen követnek el merényletet amerikai újságírók. Phenjan mindeddig tagadta, hogy köze lehet a Sony elleni támadáshoz, valamint a cég belső levelezésének és üzleti titkainak kiszivárogtatásához.

A film vetítését a nagy amerikai moziláncok kezdetben megtagadták, de miután Barack Obama elnök elítélte a döntést, kisebb mozik karácsonyeste vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában. Barack Obama helytelenítette a mozik meghátrálását mondván, hogy "nem cenzúrázhat az Egyesült Államokban holmi diktátor".

Szöul azzal vádolja Phenjant, hogy az ország hackerei 2007 óta legalább hat kiterjedt kibertámadást indítottak déli szomszédjuk ellen. A két Korea között az 1950-1953-as háború vége óta sem szűnt meg a feszültség, mivel azt csupán fegyverszünet és nem békeegyezmény zárta le.

 

Fo: cyberwarzone.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.

2024. február 26. 11:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07