A gyakori adatvesztés veszélye

forrás: Prím Online, 2015. január 31. 09:41

A Kaspersky Lab és a B2B International vezette Globális vállalati IT-biztonsági kockázatok 2014-ben című felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett európai vállalatok 21 százaléka veszített már el fontos üzleti adatot belső IT-fenyegetés miatt az elmúlt 12 hónap során.

Azóta, hogy 2011-ben a Kaspersky Lab elkezdte nyomon követni a vállalati eseteket, először fordult elő, hogy a dolgozók véletlen adatmegosztása több veszteséggel járt, mint a szoftverek biztonsági rései. Ez a kétféle adatvesztés fordult elő leggyakrabban az energetikai és közüzemi, illetve a telekommunikációs szektor szereplői között.

A globális kutatás alapján azonban elsősorban még mindig a szoftverek biztonsági rései képviselik a legnagyobb veszélyt a vállalatokon belül. A megkérdezett európai cégek 32 százaléka számolt be ilyen veszélyekről a vállalat felmérése során. A bejelentések gyakorisága szerint a második és harmadik helyre az elveszített vagy ellopott mobileszközök okozta károk, és a dolgozók véletlen adatkiszivárogtatásai kerültek 29, illetve 21 százalékkal.Ezek a számok azt feltételezhetik, hogy bár a cégek lassacskán kiküszöbölik a biztonsági réseket, az adatvesztés mértéke más területeken növekszik. Az említetteken kívül az alkalmazottak szándékos adatkiszivárogtatása vagy egy külső szolgáltató biztonsági hibájából fakadó kár is a vállalat belső veszélyforrásai közé tartozik.

A belső veszélyeket vizsgáló kutatás egyik legriasztóbb felismerése az volt, hogy az infrastruktúrában milyen nagy gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek. Például a telekommunikációs szektor vállalatainak válaszadói 42 százalékkal messze a legnagyobb arányban számoltak be a dolgozói óvatlanságokból eredő adatszivárgásról vagy adatmegosztásról. Az energetikai és közüzemi szektor érte el a második legmagasabb arányt (33 százalék), az ipari és gyártó szektor, szintén igen magas eredménnyel, 31 százalékkal lett a harmadik. Biztonsági résekből adódó adatszivárgást nagy arányban észleltek a következő szektorok szereplői is: az energetikai és közüzemi vállalatoknak 40, a logisztikai szektor vállalatainak 36, és a telekommunikációs és gyártó szektor vállalatainak 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szembesült ilyenfajta biztonsági problémával.

 

Kép: mymagicmix.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40