Célzott kibertámadásokkal hatolnak be a Dél-kínai-tenger körüli országok rendszereibe

forrás: Prím Online, 2015. május 15. 11:15

Országhatáron belüli kém infrastruktúra a valós idejű kapcsolathoz és adatbányászathoz, kémeszközök, amelyek 48 parancsot képesek végrehajtani: a Kaspersky Lab legfrissebb jelentésében felfedi, hogyan tudott a Naikon csoport az elmúlt öt évben sikeresen megfertőzni nemzeti szervezeteket a Dél-kínai-tenger körüli országokban.

A szakértők úgy találták, hogy a Naikon támadói kínai anyanyelvűek lehetnek, és elsődleges célpontjukat a magas szintű kormányzati szervek és civil vagy katonai szervezetek jelentik olyan országokban, mint a Fülöp-szigetek, Malajzia, Kambodzsa, Indonézia, Vietnám, Mianmar, Szingapúr, Nepál, Thaiföld, Laosz és Kína.

 
 

A Kaspersky Lab így jellemezte a Naikon működését:

 

?    Legalább öt éve nagy mennyiségben hajt végre magas szintű támadásokat.

 

?    Minden célországban külön üzemeltető személlyel rendelkezik, akinek feladata, hogy előnyt kovácsoljon az adott ország kulturális sajátosságaiból, mint például a magán e-mail fiókok használata a munkához.

 

?    Az infrastruktúra (egy proxy server) az ország határain belül kerül elhelyezésre, ami biztosítja a mindennapi támogatást a valós idejű kapcsolódáshoz  és adatkivonáshoz.

 

?    Platformfüggetlen kód és a teljes hálózati forgalom elfogásának képessége.

 

?    A távoli adminisztrációs program repertoárjában 48 parancs található, köztük teljes leltár végrehajtásához, adatok le- és feltöltéséhez, bővítő modulok telepítéséhez, vagy a parancssorban való munkához.

 

A Naikon kiberkémkedési csoportot a Kaspersky Lab "The Chronicles of the Hellsing APT: the Empire Strikes Back" című jelentésében említették először, mivel döntő szerepet játszott egy, a folyamatos fenyegetést jelentő támadások történetében egyedülálló visszavágó támadásban. Egy Hellsing névre hallgató másik csoport ugyanis úgy döntött, hogy bosszút áll a Naikon támadása miatt.

 

Kurt Baumgartner, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának (GREAT) vezető biztonsági kutatója szerint a Naikon támadások mögött álló bűnözők egy olyan rugalmas infrastruktúrát dolgoztak ki, amely bármely célországban felállítható, és az áldozatok rendszereiből az irányító központba továbbítja az információkat. Ha a támadók úgy döntenek, hogy egy másik célpontot is becserkésznek egy másik országban, akkor egyszerűen egy új kapcsolatot létesítenek. A kijelölt operátorok, akik csak a saját célpontjaikra koncentrálnak, még inkább megkönnyítik a Naikon kémcsoport dolgát.

 

A Naikon hagyományos célzott adathalász technikákkal támadja meg célpontjait: a potenciális áldozat érdeklődési körébe illeszkedő csatolmányokat tartalmazó e-mailekkel. Ezek a csatolmányok Word dokumentumnak tűnnek, valójában azonban egy dupla kiterjesztéssel rendelkező, futtatható fájlt rejtenek.

 

A Kaspersky Lab a következőket javasolja a szervezetek számára, hogy megóvják magukat a Naikon támadásaitól:

 

·      Soha ne nyissunk meg semmilyen, ismeretlentől érkező csatolmányt vagy hivatkozást.

·      Használjunk magas szintű vírusirtó megoldást.

·      Ha nem vagyunk biztosak a csatolmány mibenlétében, próbáljuk megnyitni azt egy sandboxban.

·      Győződjünk meg arról, hogy az operációs rendszerünk legfrissebb verziójával rendelkezünk, amelyben minden javítás telepítve van.

 

A Kaspersky Lab megóvja felhasználóit az automatikus kihasználás elleni védelem (Automatic Exploit Prevention) funkció segítségével, amely Exploit.MSWord.CVE-2012-0158, Exploit.MSWord.Agent, Backdoor.Win32.MsnMM, Trojan.Win32.Agent és Backdoor.Win32.Agent néven észleli a Naikon alkotóelemeit.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás