Megduplázódott a malware-ekhez használt digitális tanúsítványok száma

forrás: Prím Online, 2015. május 23. 10:21

A Kaspersky Lab kutatói szerint az elmúlt évben megduplázódott a rosszindulatú szoftverekhez felhasznált nem megbízható tanúsítványok száma. 2014 végén a cég vírusirtó adatbázisa több mint 6000 ilyen tanúsítványt tartalmazott. 

A rosszindulatú fájlok hitelesítéséből fakadó veszélyek egyre növekvő száma miatt a szakértők azt tanácsolják a rendszergazdáknak és a felhasználóknak, hogy kezeljék fenntartásokkal a digitális aláírásokat, és ne engedélyezzék a hitelesített fájlok futtatását pusztán az aláírás megléte miatt. 

 

A vírusok írói ellopják és lemásolják az érvényes aláírásokat, hogy elhitessék a felhasználóval és a vírusirtó programmal, hogy a fájl biztonságos. A Kaspersky Lab a folyamatos fenyegetést jelentő támadások (APT) módszerei között évek óta megfigyelte már ezt a megoldást.” – mondta Andrey Ladikov, a Kaspersky Lab stratégiai kutatásokért felelős vezetője.

 

A hírhedt Stuxnet féreg a Realtek és a JMicron ellopott tanúsítványait használta. A Winnti hackercsoport feltört rendszerű játékfejlesztő cégek tanúsítványait hasznosította újra támadásaiban. Arra is láthattunk már példát, hogy több kínai hacker támadásaiban ugyanaz a tanúsítvány került elő.

 

Annak érdekében, hogy ne telepítsünk malware-t azért, mert az érvényesnek tűnő tanúsítványt nem szűri ki víruskereső rendszer, alapvető fontosságú, hogy egy fejlett antivírus program használatával és a következő biztonsági előírások betartásával fokozottan odafigyeljünk az aláírással rendelkező fájlokra:

 

1. Tiltassuk le az olyan programok telepítését, amelyek ismeretlen szoftvergyártó digitális aláírásával rendelkeznek: a legtöbb ellopott tanúsítvány kis fejlesztőktől származik.

 

2. Amikor ismeretlen tanúsítványközpontból érkező tanúsítvánnyal találkozunk, ne fogadjuk el azt.

 

3. Ne engedélyezzük a programok telepítését pusztán azért, mert a tanúsítvány nevéből azt feltételezzük, hogy az megbízható. Vizsgáljuk meg a tanúsítvány többi paraméterét is, például a sorozatszámát és a tanúsítvány ujjlenyomatát (hash sum).

 

4. Telepítsük a Microsoft MS13-098 jelű frissítést, ez megszünteti az abból fakadó hibát, hogy az aláírt fájl további adatokat tartalmazhat, anélkül, hogy a fájl aláírását megsértené.

 

5. Használjunk olyan vírusirtó megoldást, amely saját adatbázissal rendelkezik a megbízható és nem megbízható tanúsítványokról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás