Iris projekt: áttörés az 5g felé vezető úton

forrás: Prím Online, 2015. október 9. 15:22

Áttörést ért el az Ericsson által vezetett IRIS projekt, melynek eredménye egy szilícium-fotonikus kapcsoló, amely lehetővé teszi több ezer optikai áramkör elhelyezését egyetlen chipen.

Az első chip már a tesztelési és elemzési fázisban van: siker esetén az utóbbi évek egyik legfontosabb eredményét könyvelhetjük el a hálózati technológiák terén, mely utat biztosít az egyetlen chipre integrált optikai rendszerek új generációja, és végső soron az 5G megvalósulása felé számára.


A szilícium-fotonika szílíciumot alkalmaz miniatürizált optikai médiumként, amelynek segítségével nagyon nagy sebességgel lehet adatokat átvinni és kapcsolni, csökkentve az energiafogyasztást, illetve a helyigényt, és növelve a kapacitást, így üzemeltetési költségek is csökkennek.


Az IRIS projektet az Európai Bizottság finanszírozza az egyedi célzott kutatási projekt (STREP) program keretében, célja pedig egy nagy kapacitású, újrakonfigurálható, WDM fotonikus kapcsoló kifejlesztése, amely egyetlen lapkára integrál áramköröket.


Ez a chip lehetővé teszi a hálózati szolgáltatók számára a teljesítmény és a csomóponti kapacitás növelését az 5G hálózatok és a felhő követelményeinek megfelelően. Ez a funkciók magasszintű integrációjával érhető el.


„Az optikai kapcsolatok kritikus szerepet fognak játszani az adatközpontok fejlődésében. A szilícium-fotonika jelentősen javítja a költség- és energiahatékonyságot. – mondta el Peter Christy, a 451 Research kutatási igazgatója Az Ericsson felhőprojektje és a HDS 8000 elsőként alkalmazzák kereskedelmi szinten a szilícium-fotonikát az adatközpontok területén. Ezek a rendszerek egyértelműen mutatják a technológiában rejlő potenciált.”

A projektről további információk itt találhatók: www.ict-iris.eu.

 

Kulcsszavak: hálózat 5G Ericsson

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38