A gyermekeket is meg lehet védeni a neten leselkedő veszélyektől

forrás: Prím Online, 2015. október 21. 13:19

Az online lopás és zaklatás talán korunk egyik legaktuálisabb jelensége és problémája. A Kaspersky Lab kutatójának, Kate Kochetkova biztonsági tippjei következnek, amelyekkel kivédheti, hogy ön vagy gyermeke az online támadások áldozatává váljon.

1. A kiberbűnözőket nem igazán érdekli, hogy kitől lopnak, lehet az tanár, üzletember vagy középiskolai diák, így jobb ha tisztában van vele, hogyan védheti meg számítógépét a trójai vírusokkal szemben, hiszen sokat közülük azért hoztak létre, hogy ön vagy gyermeke után kémkedjen, összegyűjtse a jelszavakat és más értékes adatokat. A támadások elkerülése végett használjon komplex védelmet nyújtó biztonsági megoldást!

 

2. Ha már jelszavakról van szó, ezek a leggyengébb láncszemek a legtöbb otthoni felhasználó számára. Sokan megbízhatatlan kombinációkat választanak, mint az ‘12345’ vagy a ‘qwerty’, valamint .doc fájlokban tárolják azokat egy merevlemezen és megosztják a barátaikkal chatelés közben. Lehetőleg kerülje az ilyen jegyzeteket és jelszavakat, valamint igyekezzen személyes adataitól független jelszavakat választani!

 

3. Elmondja az utcán idegeneknek, hogy merre megy, mit eszik reggelire, vagy, hogy mi a legjobb barátai pontos címe? Valószínűleg nem. Az interneten ugyanezeket a szabályokat kellene követni. Ha nem állítja be megfelelően az adatvédelmi beállításokat a közösségi oldalain, könnyedén egy olyan ember kiszemeltjévé válhat ön vagy családja, aki részletesen megvizsgálja a Facebook és Instagram fiókját és jóval többet megtudhat, mint amennyi még elfogadható. Tartsa meg titkait, és figyelje gyermeke közösségi aktivitásait is!

 


 

4. A számítógépes bűnözők pontosan tudják, hogyan kell pénzt kicsalni az okostelefonokból. Fizetett hívásokkal, felesleges SMS szolgáltatásokkal lopnak pénzt a számlákról és ezek csak a legnyilvánvalóbb technikák a könnyű pénz megszerzéséhez. Éppen ezért ugyanolyan alaposan meg kell védeni a telefonokat, mint a számítógépeket! Használjon az okostelefonok védelmére specializálódott biztonsági megoldást!

 

5. Az internetes zaklatás egyre növekvő veszély az interneten. Az emberek kegyetlenek, a tinédzserek pedig félelmetesek tudnak lenni. Ha az ember egymaga akar igazságot szolgáltatni, könnyedén leragadhat a végtelen online harcokban, melyek semmi mást nem okoznak, csak még nagyobb kárt. Ne pazarolja az időt és ne tegyen felesleges erőfeszítések ezekért az emberekért, helyette inkább az önnek valóban fontos dolgokba fektessen időt és energiát.

 

Végül, de nem utolsó sorban ne feledje, hogy minden alkalommal, amikor szembe kerül ön vagy gyermeke kétes helyzetekkel, mindig forduljanak barátokhoz és megbízható emberekhez, és ne hagyják magukat megfélemlíteni vagy becsapni!

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás