Szupergyors internet lesz a hazai közoktatásban

MTI Sajtóadatbank, 2015. november 26. 10:24

Nagyobb sávszélességű, zárt internet hálózat épül ki 2016 végére a hazai közoktatási intézményekben - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a Sulinet plusz program keretében már elkészült a másodpercenkénti 100 megabites sebességű internetelérés.

Kara Ákos felidézte: a kormány határozott célja, hogy legkésőbb 2018 végéig minden magyar háztartás számár elérhető legyen a másodpercenkénti 50-100 megabites sávszélesség. Ehhez szorosan kapcsolódik a kormánynak azon közoktatási célja is, hogy 2016 év végére minden iskolában szupergyors internet álljon rendelkezésre - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, hogy a gyors internet révén a gyermekek oktatására jobb és korszerűbb feltételek állnak majd rendelkezésre.

 

Kocsisné Németh Ilona igazgató, Kara Ákos államtitkar és Nagy Miklós az écsi Petőfi Sándor általános iskolában (Forrás: Sulinet+)


Nagy Miklós, a beruházó Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: a 6 milliárd forintos európai uniós fejlesztés lényege, hogy a hazai mintegy ötezer közoktatási és köznevelési intézményben a másodpercenkénti 50-100 megabites internetelérés lehetővé váljon, mert a jelenleg a Sulinet program által biztosított másodpercenkénti 4 megabites sebesség elavult. Emiatt több intézmény is más szolgáltatótól vásárolta az internet elérést, amely a legtöbb esetben többlet költséget jelentett.

Felidézte: egy kormányhatározat értelmében az összes intézménynek a Sulinet által biztosított elérést kell használnia, és ehhez a fejlesztés legalább akkora internet elérést biztosít, mint amilyet korábban egy másik szolgáltatótól vásároltak, vagy annál nagyobb sebességűt, emellett néhány intézményben vezeték nélküli internet elérést (wifi) is biztosítanak.

Hozzátette: a fejlesztés első ütemében március végéig országosan 375 olyan úgynevezett végpontot adnak át, amelyek révén a gyorsabb internet elérés lehetővé válik. Ebben a nyíregyházi és győri régió kiemelt helyszínnek számítanak az alacsony sebességű internet elérés miatt. A győri térségben például 86 végpontot modernizálnak.

A fejlesztést az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. közösen végzi, az engedélyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja ki.


Az igazgató jelezte: az 1997-ben indított Sulinet programba 2001-ig ötszáz intézmény csatlakozott, a program éves fenntartási költsége 7,1 milliárd forintba került. 2003-2004-ben az intézmények 94 százalékát vonták be a programba. A fejlesztések révén jelenleg a fenntartási költség jelentősen alacsonyabb, 1,1 milliárd forint - hangsúlyozta.

Kocsisné Németh Ilona, az écsi intézmény igazgatója elmondta, hogy a nagyobb sebességű internet eléréssel erősítik az intézményben folyó digitális oktatást. A Petőfi Sándor iskolában 1994-ben kezdték el az informatika oktatását, jelenleg negyedik osztálytól úgynevezett laptop-programban is részt vesznek a gyermekek, de a rendelkezésre álló digitális táblákat is rendszeresen alkalmazzák.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még mindig alacsony a női informatikusok aránya Magyarországon

Jelentős munkaerőhiány van az informatikai szektorban, és már azelőtt ez volt a helyzet, hogy a járvány hatására még jobban felértékelődött a digitalizáció. Létfontosságú, hogy a nők a több biztatást kapjanak, hogy érdekes és vonzó karrierlehetőségként gondoljanak az informatikára, mivel jelenleg rendkívül alacsony a nők aránya ezeken a pályákon – hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley budapesti irodája. A vállalat több programmal is próbál változtatni a helyzeten – éppen a héten végezte el újabb húsz középiskolás lány a Morgan Stanley munkatársai által tartott, Smartiz nevű oktatási és mentorprogramot, és vehette át oklevelét a műszaki pályán dolgozó nők nemzetközi napját követően.

2020. július 3. 17:10

Villamosmérnök-képzés 2020 szeptemberétől Kaposváron

A Robert Bosch Kft., az Óbudai Egyetem és Kaposvár város együttműködésének köszönhetően a szeptemberben induló villamosmérnök képzés erősen kötődik a valós ipari szükségletekhez. Így az Óbudai Egyetem kihelyezett villamosmérnök képzésén már a tanulmányok során számos lehetősége nyílik a diákoknak az elméleti ismeretek valós, konkrét projekteken történő alkalmazására. 

2020. július 3. 09:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás