Tömegeket vonzott az első Robotcsata

forrás: Prím Online, 2015. december 4. 11:28

Véget ért a HelloWorld első robotversenye, ahol ezrek szeme láttára több mint ötven fiatal versenyző küzdött meg egymással. Több tucatnyi tinédzser elsőként a rendezvény keretén belül kóstolt bele a robotprogramozásba.

Véget ért Magyarország eddigi legnagyobb robotversenye, a HelloWorld Robotcsata, amely keretén belül hazánk legjobb robotprogramozói küzdhettek meg egymással a PlayIT több mint 38 ezres közönsége előtt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a kihívás profi csapatokat és amatőr versenyzőket egyaránt vonzott, és habár végül az eredményhirdetésnél a rutinos indulók léphettek fel a HelloWorld színpadjára, a nap végén azok is nyertek, akik elsőként a Robotcsata alatt kóstoltak bele a robotikába. Az egyik fiatal versenyző szombaton például még azt sem tudta, hogy mi fán terem a programozás, vasárnap viszont a LEGO csatában bátran kiállt a legjobbak ellen.

 


A Robotcsata két napja alatt több mint ötven versenyző próbálta meg hiba nélkül teljesíteni a LEGO Mindstorms és a Codie akadálypályákat, amelyek a különleges fényviszonyok miatt még a profi versenyzőknek is kihívást jelentettek.  A Bánki HÖK szakmai támogatásával összeállított LEGO pályán végül jellemzően a rutinosabb versenyzők indultak el, akik közül többen napokig készültek a versenyre a feladatok tudatában, míg a Codie kihívás jellemzően a kezdő robotprogramozókat vonzotta, hiszen a magyar tanulórobot egyelőre nem érhető el kereskedelmi forgalomban.

 

A Codie számára a HelloWorld Robotcsata egy mérföldkő volt, a hétvégi rendezvény volt ugyanis a startup cég történetének első robotversenye. Az eseményre készített terepasztal leprogramozása a megadott fél órás időkereten belül komoly próbának bizonyult. A 2-3 fős csapatok könnyen kitapasztalták a robotprogramozás csínját-bínját, és végül mindegyik csapat büszkén mutatta be programját a színpadon. A versenyen debütált éles helyzetben a startup cég és a LogMeIn által közösen fejlesztett Scratch modul is, amelynek köszönhetően a gyerekek a népszerű fejlesztési környezetben programozhatták a Codie robotokat.

 

 

A nyertesek nem csak értékes tapasztalatokkal és oklevéllel gazdagodtak, a dobogósok között negyedéves PC World előfizetést, a Telenor Hipersuli programjának felajánlásából egy évig korlátlan Hipernet kártyát, valamint Huawei ajándékcsomagot osztottak ki a szervezők.


Az első HelloWorld csata végeredménye:

 

LEGO Mindstorms csata (szombat)

Első helyezett: Umszki 9C

Második helyezett: Robotecnic

Harmadik helyezett: Noname

Codie kihívás (szombat)

Első helyezett: Ármin és Benjámin

Második helyezett: Peti és Robi

Harmadik helyezett: Dea és Dávid

LEGO Mindstorms csata (vasárnap)

Első helyezett: Noname

Második helyezett: MS Fazekas

Harmadik helyezett: Nano X Team

Codie kihívás (szombat)

Első helyezett: Sándor és Róbert

Második helyezett: Ádám és Levente

Harmadik helyezett: Andi és Nándi


A Robotcsata azonban nem ért véget. Hamarosan érkezik a folytatás, és a szervezők az első rendezvény tapasztalatai alapján áprilisra egy még nagyobb, még színvonalasabb robotversenyt ígérnek, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatják majd a versenyzőket a HelloWorld Facebook oldalán.

Kulcsszavak: verseny robot programozás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A digitalizáció jelenti a valódi akadálymentesítést

2019. május 16. az akadálymentesítés világnapja (Global Accessibility Awareness Day), ennek alkalmából a Microsoft Magyarország arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyatékkal élő emberek érdekében végzett munka az év 365 napján kiemelten fontos. Az esélyegyenlőség kulcsa játszik a digitalizáció, az informatikai képességek oktatása a fogyatékkal élők körében olyan társadalmi kihívásokra ad választ, mint a munkaerőhiány.

2019. május 18. 12:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46
online sportfogadás