Magyarország közepesen fertőzött

forrás: Prím Online, 2016. május 31. 11:50

Az ESET Telemetria rendszere kiugró észlelési csúcsot mutatott több Európai országban az elmúlt napokban. A biztonságtechnológiai cég állandóan figyelő rendszere már több kontinensen is észlelte a zsarolóvírusok hullámszerű terjedését, amely most újra Európát fenyegette legjobban.

Luxemburg magasan vezeti a mezőnyt 67%-os előfordulási aránnyal, a mini államot Csehország és a velünk szomszédos Ausztria követi. Magyarországot a jelenlegi hullám közepesen érintette a 36%-os észlelési aránnyal a lista 15. helyén végzett.

 

A most kiugró számban észlelt JS/Danger.ScriptAttachment trójai egy kártékony JavaScript fájl amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, mint például a Locky, amely észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.  

 

 

„A biztonsági megoldásokat, például az ESET termékeit használó internetezők biztonságban vannak. Az újfajta megoldások már hatékonyan kiszűrik és blokkolják azokat a kártékony kódokat amelyek különböző zsarolóprogramokat próbálnak letölteni és futtatni készülékeinken.” – mondta Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

 

A JS/Danger.ScriptAttachment trójaihoz hasonló működési elvvel a JS/TrojanDownloader.Nemucod kártevő már többször veszélyeztette az európai kontinenst. Az ESET Telemetria rendszere már tavaly decemberben és idén márciusban is megnövekedett aktivásra figyelemeztette a felhasználókat.

 

A hatékony védekezéshez a naprakész és jól konfigurált vírusvédelem, valamint a hibajavításokkal rendszeresen frissített operációs rendszer mellett az értékes és pótolhatatlan adatainkról való rendszeres mentést javasolt egy elkülönített, és fizikailag csak a mentések idejére csatlakoztatott meghajtóra, az elkészült mentéseket pedig érdemes letesztelni és kipróbálni.

 

A zsarolóvírusokról minden információ magyar nyelven megtalálható a http://www.eset.hu/zsarolovirusok weboldalon.

 

 

 

JS/Danger.Script.Attachment előfordulási arány Európában:

Luxemburg 67% /  Csehország 60% / Ausztria 57% / Hollandia 54% / Egyesült Királyság 51% / Németország 48% / Dánia 48% / Írország 46% / Svédország 46% / Belgium 45% / Görögország 43% / Spanyolország 42% / Finnország 42% / Norvégia 40% / Magyarország 36% / Franciaország 36% / Portugália 30% / Lengyelország 26%

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01