IKT pedagógusoknak – már ma is nélkülözhetetlen, holnap létfontosságú…

Interaktívan, Kreatívan Tanítsanak a pedagógusok!

forrás: Prím Online, 2016. október 10. 12:13

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) eltökélten és elkötelezetten dolgozik a digitális kompetenciák terjesztésén, s különösen fontosnak tartja, hogy kreatív, az infokommunikáció eszközeit magabiztosan használó pedagógusok vegyenek részt az oktatásban. 

Az, hogy a tanárok a digitális kornak megfelelő órákat tartsanak, nemcsak saját érdekük, de az országé is: az oktatási rendszer radikális digitalizálásától függ, hogy az oktatásból kikerülő fiatalok milyen szerepet töltenek majd be a munkaerőpiacon – és ettől függ hazánk versenyképessége is.

 

Az NJSZT az országért felelősséget érző nonprofit tudományos egyesületként kidolgozta az IKT Pedagógusoknak modult: korszerű kompetenciát ad át, melyhez ingyenes tananyagot biztosít mindenki számára. A modul a kooperatív oktatás módszertanához szükséges ismereteket foglalja össze: ennek segítségével a hagyományos oktatást és a számítástechnikai eszközök alkalmazását kombináló órát tudnak tartani a pedagógusok, olyan elemekkel többek között, mint az online tesztkészítés, a prezentációkészítés, az oktatási adatbázisok használata vagy az e-Learning.

 

Nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a Digitális Jólét program egyik alappillérét jelentő Digitális Oktatási Stratégiában (DOS) megfogalmazott oktatási feltételek megvalósuljanak. Az infrastruktúra önmagában nem elég – az NJSZT az igény felkeltésében és az ismeretek átadásában nyújt segítséget.

 

Hiába van infrastruktúra, hiába lesznek szoftverek és eszközök, az igény és különösen a megfelelő ismeretek hiányában nem fogják tudni megfelelően betölteni azt a feladatot, amely nélkül egyébként öt év múlva már biztos, hogy nem lehet létezni – nyilatkozta korábban Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. Az igény már létezik, a ma felnövekvő generáció igényli a korszerű oktatási megoldásokat. Számtalan pozitív példa mutatja, hogy az IKT-val támogatott tanórákon a diákok sokkal fogékonyabbak, a hátrányos helyzetű diákok jobban haladnak.

 

Az NJSZT ingyenesen hozzáférhetővé teszi az IKT Pedagógusoknak tananyagát és példatárát. A Debrecenben, Győrött, Szolnokon és Budapesten rendezett pilot képzések alapján a program működik és rendkívül sikeres a tanárok körében.

 

Előnyök a pedagógusok számára

A nem informatika szakos tanároknak szánt IKT Pedagógusoknak modult a nemzetközi ECDL Alapítvány által javasolt szempontok alapján az NJSZT dolgozta ki – és ebben a formában világelső a több mint 100 országot számláló ECDL-családban. Az IKT Pedagógusoknak modul nagy lehetőség a pedagógusok számára, hogy a kötelező továbbképzés keretében kreditpontokat szerezzenek. Az a pedagógus pedig, aki ECDL-bizonyítvánnyal rendelkezik, automatikusan teljesíti a kötelező 7 éves továbbképzési keretet. Érdemes tehát új ismereteket szerezni – és a meglévő ismeretekről bizonyságot adni – az IKT Pedagógusoknak modullal, mellyel egyébként a meglévő ECDL-bizonyítvány is kiegészíthető.

 

Az IKT Pedagógusoknak modult október 15-én – a szombati, áthelyezett munkanapon - vezeti be a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges pálinka-alapanyagokat kutattak a Szent István Egyetem végzősei

Gondolta volna, hogy magas minőségű pálinkát díszítő vagy sövényalkotó növényfajták gyümölcsterméséből is lehet készíteni? Hallott már a Nógrádikumként ismert borzag pálinkáról? Akinek érdeklődését felkeltették az előző kérdések, annak a Szent István Egyetem (SZIE) budapesti Élelmiszertudományi Karán, szeptemberben új évfolyammal induló Pálinkamester-képzése kínál nagyszerű lehetőséget a pálinkával kapcsolatos ismeretek elsajátítására. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

2020. augusztus 10. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás