Versenyben az okosautókért

Az alkalmazás-alapú, vezeték nélküli adapterek használata új kihívásokat jelent az autógyártó vállalatok részére

forrás: Prím Online, 2016. november 18. 10:37

Az autógyártó cégek integrált rendszere túl drága és nem mindig felel meg a fogyasztói igényeknek – állítja a Roland Berger legújabb tanulmánya. 

Az utólag gyártott vezeték nélküli adapterek ma már az autók 90 százalékában lehetővé teszik az összekötöttséget, azaz a jármű kapcsolatot tud tartani a gyártóval, a vezetővel és úgy általában kapcsolódik az internetre. A Roland Berger szakértői arra számítanak, hogy Európában 2020-ra több mint 90 millió autó lesz felszerelve vezeték nélküli adapterrel, de ennek nem feltétlenül az autógyártók lesznek elsődleges haszonélvezői.

 

Az autóipar egyik legnagyobb kihívása az okosautók gyártása. Ezek a járművek egy adatközlési egység segítségével képesek élő kapcsolatot tartani az autó tulajdonosával, a gyárral és a környezettel egyaránt. Az autógyártó cégek széles választékban kínálnak autón belüli megoldásokat, azonban ezek a megoldások nem mindig találkoznak a fogyasztói igényekkel, valamint a fejlesztésükre fordított jelentős K&F költségek miatt drágák is. Ennek ellenére az ún. összekötöttségi megoldások lassan megtalálták az autóiparba vezető utat, leginkább a hangerő szegmensben. 

 

Az autógyártók mellett több új szereplő tűnt fel a színen – IT-cégek, biztosítási óriások, autóalkatrész beszállítók, és start-upok – akik olyan olcsó, vezeték-nélküli adaptereket kínálnak, amelyeket könnyen be lehet építeni a járművekbe, összehangolva az okoseszközökkel és más készülékekkel. A Roland Berger „Az Okosautó – Applikáció-alapú vezeték nélküli adapter megoldások, mint az összekötöttség kulcsa” című tanulmányában azt vizsgálja, hogy az autógyártóknak és versenytársaiknak mit kellene tenniük a profitmaximalizálás érdekében.

 

Németországban már most a legtöbb sofőr rendelkezik olyan alkalmazás-alapú, vezeték nélküli adapterrel, amely átküldi a jármű adatait az okostelefonra. 2016-ban több okostelefon volt az országban (47 millió), mint autó (45 millió), az okossá tett autókban, amelyek lehetővé teszik a jármű-sofőr közötti kommunikációt, tehát hatalmas lehetőségek rejlenek. 

 

 

2020-ra kilencven millió vezeték nélküli adapter lesz használatban Európában

„Számításaink szerint 2020-ra mintegy 90 millió vezeték nélküli adapter megoldással felszerelt autó lesz forgalomban Európában” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője – de ebből csak 70 millió járműben használnak majd az autógyártók által installált rendszert.” Az autógyártó cégek le vannak maradva az összekötöttség terén. 2015-ben a gyárból kiguruló autók mindössze harmada volt felszerelve integrált megoldásokkal, pedig a fogyasztók jelentős hozzáadott értéket látnak az online alkalmazásokban, a Roland Berger tanulmánya szerint a sofőrök 80 százaléka fizetne több pénzt az olyan extra szolgáltatásokért, mint a parkolóhely keresés, az autó-lokalizátor vagy az eCall - vészhelyzet-hívó szolgáltatás. Az autógyártók több ezer eurót kérnek az integrált rendszerekért és még éves használati díjat is felszámolnak, pedig a felhasználók – a tanulmány szerint – évente mindössze 50 eurót fizetnének ezekért a szolgáltatásokért. Ehhez közelebb áll a versenytársak ajánlata, ők 100 euró alatti áron értékesítik a kényelmi szolgáltatásokat. 

 

Az autógyártó cégeknek meg kell találniuk a saját megoldásaikat

Az autógyártó cégeknek gyorsan kell cselekedniük és változtatniuk kell a szemléletükön, ha fel akarják venni a versenyt a többiekkel. Schannen Frigyes szerint „középtávon a legnagyobb piaci részesedést azok a szolgáltatók tudják majd megszerezni, akik képesek lesznek a fogyasztókat meggyőzni arról, hogy az ő megoldásuk a megfelelő. Amint az egyik szolgáltató eléri a kritikus tömeget, az ún. lock-in egy hatást fog generálni, azaz standard megoldássá válik a piacon. De jelen pillanatban, még senki sem tudja, hogy ez a szolgáltató melyik iparágból fog kikerülni.” 

 

Más-más stratégiát kellene követniük a piaci szereplőknek

A Roland Berger szakértői különböző stratégiát javasolnak az autógyártó cégeknek és a más iparágakból származó szolgáltatóknak. 

 

Az autógyártó cégek esetében minél gyorsabb piaci penetrációra kellene törekedni, továbbá szükséges átgondolniuk, hogy el tudják-e érni a kritikus tömeget saját maguk vagy szükségük van-e partneri együttműködésre ahhoz, hogy kifejlesszék saját vezeték nélküli adapter megoldásukat. Ez lehetővé tenné számukra, hogy növeljék fogyasztói bázisukat és ahhoz igazodó termékeket, és szolgáltatásokat tudjanak kínálni. „Mielőtt az autógyártók megalkotják saját zárt rendszerüket, meg kell érteniük és használniuk kell az alkalmazás-alapú vezeték nélküli adapter megoldásokat, mint egy közbenső lépést ahhoz, hogy megvalósítsák saját okosautójukat.”- magyarázta Schannen Frigyes. 

 

A más iparágakból származó szolgáltatók -  mint az IT és biztosítási cégek, autóalkatrész beszállítók és start-upok - számára az iparágak közötti együttműködés javasolt. Az új digitális technológia nyílt platformon való kifejlesztése lehetővé teszi az innováció gyorsabb és hatékonyabb bevezetését. A megoldásra kell fókuszálniuk, mert a fogyasztók a minél egyszerűbb, könnyebben elérhető és olcsóbb terméket fogják keresni.  Ezen szolgáltatóknak széleskörű szolgáltatást kell nyújtaniuk, hogy termékük piaci sztenderd megoldássá válhasson. 

 

„Mind az autógyártók, mind a más iparágakból származó beszállítók képesek arra, hogy megnyerjék az okosautóért folyó versenyt és komoly profitot érjenek el. Ha a külső szereplőknek sikerül standardizált adat-formátumot és egy az iparágban elfogadott platformot létrehozni, akkor minden esélyük megvan arra, hogy sikeresek legyenek” – mondta Schannen - „Ha nem teszik, akkor az autógyártó cégek fogják továbbra is irányítani a piacot. De azt egy piaci szereplőnek sem szabad elfelejteni, hogy a fogyasztók nem mindig kötődnek egyetlen márkához.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligenciával toboroz tehetséges fiatalokat a MOL

A mesterséges intelligenciát és az emberi interakciót ötvöző új kommunikációs megoldást, úgynevezett chatbotot vet be a MOL-csoport, hogy a fiatal felhasználók hasznos információkat kaphassanak a vállalat toborzó programjáról, a GROWWW-ról. Az olajcég azért döntött a chatbot mellett, mert így a fiatalokat természetes környezetükben, a Facebook Messengeren szólíthatja meg.

2017. március 30. 11:56

Világjobbító innovátorok - avagy a női kreativitás határtalan

Az innováció szóra gondolva az embernek hatalmas és bonyolult újítások és az ötletek mögött álló zsenik jutnak eszükbe.

2017. március 30. 09:30

Magyar diák Európa legjobb programozói között

Lezárult a Future Makers Nagydíj nemzetközi megmérettetése, amelyen a UPC Magyarország által delegált tizenéves programozók egyike, Horváth Roland kategóriájában második helyezést ért el. A 15 éves Roland egy gyerekeknek készült interaktív jelnyelvet oktató játékos alkalmazással győzte meg a nemzetközi zsűrit, és lett 13 ország diákjai közül az ezüstérmes.

2017. március 29. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

SMART 2017: munkaerőhiány tombolhat a digitális iparágakban

2017. március 30. 10:19

A Google feltörte a 2012 előtt használt elektronikus aláírásokat védő algoritmust

2017. március 27. 12:18

A Telenorhoz igazolt a Magyar Vöröskereszt

2017. március 21. 15:37

Sikeresen lezárult a HARMAN cégcsoport felvásárlása

2017. március 15. 09:40
cloudappsportal.com