Versenyben az okosautókért

Az alkalmazás-alapú, vezeték nélküli adapterek használata új kihívásokat jelent az autógyártó vállalatok részére

forrás: Prím Online, 2016. november 18. 10:37

Az autógyártó cégek integrált rendszere túl drága és nem mindig felel meg a fogyasztói igényeknek – állítja a Roland Berger legújabb tanulmánya. 

Az utólag gyártott vezeték nélküli adapterek ma már az autók 90 százalékában lehetővé teszik az összekötöttséget, azaz a jármű kapcsolatot tud tartani a gyártóval, a vezetővel és úgy általában kapcsolódik az internetre. A Roland Berger szakértői arra számítanak, hogy Európában 2020-ra több mint 90 millió autó lesz felszerelve vezeték nélküli adapterrel, de ennek nem feltétlenül az autógyártók lesznek elsődleges haszonélvezői.

 

Az autóipar egyik legnagyobb kihívása az okosautók gyártása. Ezek a járművek egy adatközlési egység segítségével képesek élő kapcsolatot tartani az autó tulajdonosával, a gyárral és a környezettel egyaránt. Az autógyártó cégek széles választékban kínálnak autón belüli megoldásokat, azonban ezek a megoldások nem mindig találkoznak a fogyasztói igényekkel, valamint a fejlesztésükre fordított jelentős K&F költségek miatt drágák is. Ennek ellenére az ún. összekötöttségi megoldások lassan megtalálták az autóiparba vezető utat, leginkább a hangerő szegmensben. 

 

Az autógyártók mellett több új szereplő tűnt fel a színen – IT-cégek, biztosítási óriások, autóalkatrész beszállítók, és start-upok – akik olyan olcsó, vezeték-nélküli adaptereket kínálnak, amelyeket könnyen be lehet építeni a járművekbe, összehangolva az okoseszközökkel és más készülékekkel. A Roland Berger „Az Okosautó – Applikáció-alapú vezeték nélküli adapter megoldások, mint az összekötöttség kulcsa” című tanulmányában azt vizsgálja, hogy az autógyártóknak és versenytársaiknak mit kellene tenniük a profitmaximalizálás érdekében.

 

Németországban már most a legtöbb sofőr rendelkezik olyan alkalmazás-alapú, vezeték nélküli adapterrel, amely átküldi a jármű adatait az okostelefonra. 2016-ban több okostelefon volt az országban (47 millió), mint autó (45 millió), az okossá tett autókban, amelyek lehetővé teszik a jármű-sofőr közötti kommunikációt, tehát hatalmas lehetőségek rejlenek. 

 

 

2020-ra kilencven millió vezeték nélküli adapter lesz használatban Európában

„Számításaink szerint 2020-ra mintegy 90 millió vezeték nélküli adapter megoldással felszerelt autó lesz forgalomban Európában” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője – de ebből csak 70 millió járműben használnak majd az autógyártók által installált rendszert.” Az autógyártó cégek le vannak maradva az összekötöttség terén. 2015-ben a gyárból kiguruló autók mindössze harmada volt felszerelve integrált megoldásokkal, pedig a fogyasztók jelentős hozzáadott értéket látnak az online alkalmazásokban, a Roland Berger tanulmánya szerint a sofőrök 80 százaléka fizetne több pénzt az olyan extra szolgáltatásokért, mint a parkolóhely keresés, az autó-lokalizátor vagy az eCall - vészhelyzet-hívó szolgáltatás. Az autógyártók több ezer eurót kérnek az integrált rendszerekért és még éves használati díjat is felszámolnak, pedig a felhasználók – a tanulmány szerint – évente mindössze 50 eurót fizetnének ezekért a szolgáltatásokért. Ehhez közelebb áll a versenytársak ajánlata, ők 100 euró alatti áron értékesítik a kényelmi szolgáltatásokat. 

 

Az autógyártó cégeknek meg kell találniuk a saját megoldásaikat

Az autógyártó cégeknek gyorsan kell cselekedniük és változtatniuk kell a szemléletükön, ha fel akarják venni a versenyt a többiekkel. Schannen Frigyes szerint „középtávon a legnagyobb piaci részesedést azok a szolgáltatók tudják majd megszerezni, akik képesek lesznek a fogyasztókat meggyőzni arról, hogy az ő megoldásuk a megfelelő. Amint az egyik szolgáltató eléri a kritikus tömeget, az ún. lock-in egy hatást fog generálni, azaz standard megoldássá válik a piacon. De jelen pillanatban, még senki sem tudja, hogy ez a szolgáltató melyik iparágból fog kikerülni.” 

 

Más-más stratégiát kellene követniük a piaci szereplőknek

A Roland Berger szakértői különböző stratégiát javasolnak az autógyártó cégeknek és a más iparágakból származó szolgáltatóknak. 

 

Az autógyártó cégek esetében minél gyorsabb piaci penetrációra kellene törekedni, továbbá szükséges átgondolniuk, hogy el tudják-e érni a kritikus tömeget saját maguk vagy szükségük van-e partneri együttműködésre ahhoz, hogy kifejlesszék saját vezeték nélküli adapter megoldásukat. Ez lehetővé tenné számukra, hogy növeljék fogyasztói bázisukat és ahhoz igazodó termékeket, és szolgáltatásokat tudjanak kínálni. „Mielőtt az autógyártók megalkotják saját zárt rendszerüket, meg kell érteniük és használniuk kell az alkalmazás-alapú vezeték nélküli adapter megoldásokat, mint egy közbenső lépést ahhoz, hogy megvalósítsák saját okosautójukat.”- magyarázta Schannen Frigyes. 

 

A más iparágakból származó szolgáltatók -  mint az IT és biztosítási cégek, autóalkatrész beszállítók és start-upok - számára az iparágak közötti együttműködés javasolt. Az új digitális technológia nyílt platformon való kifejlesztése lehetővé teszi az innováció gyorsabb és hatékonyabb bevezetését. A megoldásra kell fókuszálniuk, mert a fogyasztók a minél egyszerűbb, könnyebben elérhető és olcsóbb terméket fogják keresni.  Ezen szolgáltatóknak széleskörű szolgáltatást kell nyújtaniuk, hogy termékük piaci sztenderd megoldássá válhasson. 

 

„Mind az autógyártók, mind a más iparágakból származó beszállítók képesek arra, hogy megnyerjék az okosautóért folyó versenyt és komoly profitot érjenek el. Ha a külső szereplőknek sikerül standardizált adat-formátumot és egy az iparágban elfogadott platformot létrehozni, akkor minden esélyük megvan arra, hogy sikeresek legyenek” – mondta Schannen - „Ha nem teszik, akkor az autógyártó cégek fogják továbbra is irányítani a piacot. De azt egy piaci szereplőnek sem szabad elfelejteni, hogy a fogyasztók nem mindig kötődnek egyetlen márkához.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Binance-felmérés: az adományozók harmada már blokkláncon utal

Átlátható, jól nyomon követhető módja az adományozásnak a blokklánctechnológián alapuló átutalás. Ez a három fő előnye a kriptovalutában történő jótékonykodásnak a Binance által megkérdezett emberek szerint. Bár a legtöbben még mindig inkább hagyományos pénzügyi eszközökkel támogatnak jótékony célokat, a felmérésben megkérdezettek közel harmada már a kriptót részesíti előnyben. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje a közelmúltban több millió dollárnyi kriptovalutát utalt át a katasztrófa-sújtotta területeken élő felhasználóinak Marokkóban, Líbiában és Törökországban.

2023. szeptember 21. 12:47

Innovációs versenyt rendez a Bosch: fiatalok jelentkezését várják, több mint 4 millió forint a tét

Útakadályokat detektáló drón, vezeték nélküli hőérzékelő kocka, automatizált szellőztető rendszer – csupán néhány úttörő megoldás, melyeket az elmúlt években hoztak össze a Code #LikeABosch hackathon szemtelenül fiatal résztvevői, mindössze 48 óra leforgása alatt. A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe. Érdemes megfontolni a személyes részvételt nemcsak a közösségi élmény, de a helyszín miatt is, a szentendrei úti Gamerland ugyanis a szünetekben is szórakoztató programok tárházát kínálja a fiatal ötletgazdáknak.

2023. szeptember 21. 11:25

5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

2023. szeptember 21. 09:56

Új tükör nélküli fényképezőgép a Nikontól

A Nikon ma bejelentette a legújabb teljes képkockás, FX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét, amelyben az örökség ihlette kialakítás fejlett technológiával és a kimagasló teljesítménnyel találkozik. Ez a Z f. Az ikonikus FM2 által inspirált fényképezőgép ugyanolyan jól néz ki, mint amilyen jó érzés kézben tartani. 

2023. szeptember 20. 21:07

Szeptemberben indul a Samsung európai tréningje gamereknek

A Samsung egy különleges képzési programot indít, amely a gamereket támogatja készségeik fejlesztésében – függetlenül attól, hogy kezdők vagy professzionális játékosok. Az idén indított Gaming ajánlatok oldalon elérhető Mutasd meg, mit tudsz! felületen és a Samsung YouTube-csatornáján elismert gamerek és népszerű tartalomgyártók látják el tanácsokkal a felhasználókat, akik továbbá exkluzív betekintést nyerhetnek az új termékek palettájára.

2023. szeptember 20. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59