A mobilkommunikáció jövője

A Samsung új lehetőségeket mutat be az idei MWC-n

forrás: Prím Online, 2017. február 24. 10:13

A Samsung a 2017-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress, MWC) bemutatja legújabb hálózati megoldásait, így 5G-s fejlesztéseit is, ezáltal bepillantást enged a mobilkommunikáció lehetőségekkel teli jövőjébe. 

Az új megoldások kiválóan szemléltetik a Samsung 5G-vel kapcsolatos átfogó jövőképét és a felhőalapú, végpontok közötti termékportfóliót, a hálózatvirtualizációtól kezdve az E2E-folyamatok leírásán és a házon belüli és épületek közötti megoldásokon át az 5G-ig.

 

„Egyre nagyobb igény mutatkozik az új, idáig nem alkalmazott kommunikációs lehetőségek iránt, ezért az iparág napjainkban számos drámai változáson megy keresztül. A Samsung ezen folyamatok fő hajtóerejének azonosítása és a legújabb megoldások bevezetése révén igyekszik a lehető legmagasabb szintre emelni a vásárlók elégedettségét” – mondta el Youngky Kim, a Samsung Electronics Hálózati üzletágának igazgatója és vezetője. – „A Samsung innovatív törekvése az 5G-korszakban sem lankad, továbbra is azon dolgozunk, hogy a mindennapi feladatok könnyebbé, egyszerűbbé és automatikussá váljanak, ezáltal az emberek élete még gazdagabb legyen.”

 

5G-megoldások

A 2017. évi MWC-n a Samsung bemutatja legújabb fejlesztéseit az 5G-megoldások terén a milliméteres hullámspektrumú (mmWave) sávban és a 6 GHz alatti spektrumban egyaránt. Az mmWave 5G rögzített, vezeték nélküli hozzáférés (Fixed Wireless Access, FWA) élő bemutatóján az 5G FWA házba érkező 4 Gbps maximális adatátvitelnek lehetünk tanúi. Az 5G FWA megváltoztatja a globális szélessávú piacot, és felgyorsítja a mobil 5G-korszak eljövetelét.

 

A Samsung élő videoelemzést is tervez az 5G felhasználásával, amely során nagy mennyiségű videoinformációt gyűjtenek valós időben, és elemeznek ki késés nélkül a Mobile Edge felhőben. A „big data” egyre inkább globális fogalom: az ilyen jellegű videoelemzések olyan területeken használhatók fel, mint például a bűnmegelőzés, a bevásárlóközpontok logisztikai menedzsmentje vagy a fogyasztói vásárlási szokások elemzése.

 

Hálózatvirtualizáció

Mivel a virtualizáció kiemelt jelentőségű az 5G-korszakban, a hatékony, rugalmas és gyors hálózatműködés kulcsfontosságúvá vált a szolgáltatók számára az új üzleti modellek és alkalmazások bevezetésekor. Az idei MWC-n a Samsung a végpontok közötti folyamatot leíró automatizált eszköze mellett bemutatja virtualizált rádióhálózatát (radio access network, RAN) is, amelyet egységes, a hagyományos 4G-t és az 5G-t integráló RAN-né fejleszt. A felhő alapú hálózat particionálásán keresztül a legújabb szolgáltatások és alkalmazások átvétele és üzemeltetése még egyszerűbbé válik a beépített mesterséges intelligencia (AI), például a „big data” elemzőeszközök és a videó IoT platform révén.

 

Hálózati kapacitással kapcsolatos megoldások

Az MWC-n bemutatkoznak a Samsung professzionális megoldásai is, amelyeket kifejezetten azért fejlesztettek, hogy a mobil adatforgalom növekedésével párhuzamosan javítsák a felhasználói élményt.

 

A VoLTE minőségellenőrzés és -elemzés (VoLTE Quality Monitoring & Analysis, VoMA) és a CognitiV adatforgalom-ellenőrzés és -elemzés (CognitiV Data Traffic Monitoring & Analysis, DMA) célja az egyes felhasználók mobiladat-szolgáltatási minőségének automatikus felügyelete és optimalizálása. A cellákban előforduló rendellenességek vagy forgalomtorlódások észlelése révén mindegyik felhasználó kiváló minőségű szolgáltatást élvezhet. Mindezt a Samsung „big datát” elemző eszközei teszik lehetővé úgy, hogy automatizálják a teljes folyamatot.

 

A Samsung ezenkívül az LTE-Advance Pro technológiákat 3 vivőjelen összesítve, a 4x4 MIMO és 256QAM technológiákat, valamint 5 vivőjel összesítésével okostelefon típusú eszközöket használva élőben demonstrálja az 1 Gbps-os sebességet.

 

Házon belüli és épületek közti megoldások

Mivel a rendkívül magával ragadó multimédiás szolgáltatások fontos bevételi forrást jelentenek, az iparág vezetői folyamatosan keresik a módokat arra, hogy miként lehet támogatni a jelentős adatforgalmat az olyan technológiákkal, mint a License Assisted Access (LAA), a Shared Spectrum (pl. CBRS), a MulteFire vagy a WiFi AP. Az idei MWC-n a Samsung a mikrocellás megoldások és WiFi AP-k teljes skáláját mutatja be, amelyek a szolgáltató típusától függetlenül további sávszélességet biztosítanak minden háztartásnak és helyszínnek, legyen szó telekommunikációs szolgáltatóról, kábelszolgáltatóról vagy független szolgáltatóról. A Samsung felhőalapú megoldásaihoz kapcsolódva az automatikus szolgáltatásfrissítés és a „big data” elemzésén alapuló optimalizálás, valamint az Open API-ra épülő vertikális alkalmazásbővítmények is lehetségesek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megnyílt a regisztráció az idei Smart Factory ConnAction ipar 4.0 konferenciára

Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban.

2023. március 22. 21:23

A Philips bemutatja a díjnyertes hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új hordozható Philips 16B1P3302D monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

2023. március 22. 20:01

Robbanás előtt a vállalati automatizáció

Az elmúlt években csúcsra pörgött a vállalati digitalizáció: 2022-ben 1,6 billió dollárt költöttek erre világszerte, 2026-ra pedig várhatóan meg is duplázódik ez az összeg. Ahogy a cégek a gazdasági és piaci kihívások közepette a költség- és erőforrásigények csökkentésének és az üzleti folyamatok optimalizálásának útjait keresik, egyre több területen kerül előtérbe a hiperautomatizáció. Ennek köszönhetően ugyanis az eddig időigényes, több kolléga közreműködését igénylő munkafolyamatok elvégzését a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotikai eszközeivel automatizálhatják. 

2023. március 22. 18:40

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Sajtódíjat indít a Siemens

Újraindítja médiadíját a Siemens, amellyel a technológia területén kimagasló minőségű munkát végző újságírókat és tartalomkészítőket kívánja elismerni. A Siemens Media Award 2023 regionális sajtópályázatra Közép- és Kelet-Európa hét országában (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) nevezhetnek újságírók, valamint a közösségi média- és más felületek tartalomkészítői is.

2023. március 22. 15:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48