Hamis időjárási alkalmazásokba rejtett trójai programot fedezett fel ez ESET

forrás: Prím Online, 2017. február 28. 15:06

Az ESET szakemberei olyan trójai programokat fedeztek fel a Google Play áruházban, amelyek időjárás előrejelző alkalmazásnak álcázzák magukat, azonban képesek ellopni a felhasználó banki adatait, illetve lezárni, vagy feloldani az eszköz képernyőjét.

A Google biztonsági mechanizmusát sikeresen megkerülő Good Weather és a World Weather elnevezésű hamis alkalmazások trójai programokat tartalmaztak. A Google Play áruházban az első variáns 2017. február 4-én jelent meg, ezt két nappal később jelentették az ESET szakemberei. A Good Weather alkalmazást ekkor azonnal visszavonták az áruházból, de addigra ezen rövid idő alatt is sajnos már mintegy 5000 felhasználó töltötte azt le.

 

Az eredeti, hiteles alkalmazásból átvett időjárás előrejelzési funkció mellett, a beépült trójai program, Trojan.Android/Spy.Banker.HU - 1.1-es verzió (itt a .HU nem Magyarországra, hanem az angol abc betűs elnevezés alapján a .HT után soron következő kártevő verzióra utal) révén képes volt távolról lezárni, vagy feloldani a fertőzött eszközöket, illetve megfigyelni a szöveges üzeneteket. Mindemellett a Good Weather alkalmazásba rejtett trójai program 22 különféle törökországi banki alkalmazás felhasználóit is megcélozta, akiknek a belépési adatait hamis belépőformulákkal csalták ki a kiberbűnözők. 

 

 

 

Néhány héttel később, az ESET szakemberei felfedezték a trójai program új verzióját (Trojan.Android/Spy.Banker.HW - 1.2-es verzió), amely egy másik időjárási alkalmazásként - World Weather – jelent meg a Google Play áruházban. Az ESET által felfedezett trójai program február 14-20 között volt elérhető az áruházban, és ekkor már 69 különböző brit, osztrák, német és törökországi banki alkalmazás felhasználóit támadta, fejlettebb félrevezető technológiát alkalmazva.

 

 

 

A szakemberek kiderítették, hogy mindkét trójai program egy online is elérhető szabad forráskódú programon alapult. Az androidos kártevő alapja és a webes irányítófelületet is magában foglaló C&C szerver (távoli vezérlőszerver) 2016. december 19-től elérhető volt orosz fórumokon. Az ESET szakértőinek figyelmét felkeltette a Dr. Web felületén megjelent elemzés a kártevő egy másik variánsáról (ezt szintén az ESET fedezte fel december 26-án, és Android/Spy.Banker.HH néven azonosította), amely nincs közvetlen kapcsolatban a Google Play oldalain talált kártevővel, de a kutatók az 1.0-ás verzióhoz hasonló detektálási néven fedezték fel. A kapcsolatot a vizsgálat során még futó botnet C&C szerver vizsgálata mutatta ki. A vezérlőszerver irányítópultjának elemzése során az ESET szakemberei információt tudtak gyűjteni a kártevő összes verziójáról, amelyek több mint 2800 fertőzött bot révén futottak.

 

 

 

Hogyan működik a kártevő?

Az alkalmazás telepítés után a fertőzött eszköz hamis rendszerképernyőt mutat, és rendszeradminisztrátori jogosultságot kér egy fiktív „Rendszerfrissítés” keretében. Ezt engedélyezve, a kártevő jogosultságot kap a képernyőfeloldó jelszó megváltoztatására és a képernyő lezárására. A szöveges üzenetekbe való beavatkozás jogosultságával együtt a trójai program így már készen áll a működésre.

 

A felhasználó boldogan használja az új időjárás alkalmazását, azonban a háttérben a trójai program folyamatosan információkat oszt meg a támadó C&C szerverrel, és az érkező parancsoktól függően akár a beérkező szöveges üzeneteket is elküldheti a távoli szervernek, vagy átállítva a képernyőzár jelszavát lezárhatja, valamint feloldhatja a készüléket, illetve titokban begyűjtheti a bankolási adatokat is. Az üzenetekhez való hozzáféréssel a kártevő megkerülheti az SMS alapú kétfaktoros azonosítást is.

 

Honnan tudhatjuk, hogy fertőzött a készülékünk?

Ha nemrégiben telepítettünk időjárási alkalmazást a Google Play áruházból, akkor mindenképpen érdemes megnézni a készülékünket, nem vagyunk-e érintettek. Ha letöltöttük a Good Weather alkalmazást, akkor nézzük meg az ikonját az alkalmazások alatt. Ha a lenti ábrán megjelenő sárga ikont látjuk, akkor biztonságban vagyunk. Ha nem találjuk az ikont, vagy az app widget-ként működik csak, akkor menjünk a Beállítások-> Alkalmazások-> menüpontba, és ha a kék ikont találjuk ott, akkor a rosszindulatú programot töltöttük le.

 

 

 

Az eszköz megtisztításához használhatunk mobilbiztonsági megoldást (ESET Mobile Security), vagy töröljük manuálisan az alkalmazást: 

Először deaktiváljuk a készülékadminisztrátori jogokat a Beállítások -> Biztonság -> Rendszerfrissítés menüpontban. Utána töröljük az alkalmazást a Beállítások-> Alkalmazások-> Good Weather (illetve a másik alkalmazás esetében a Beállítások-> Alkalmazások-> Weather) útvonalat követve.

 

Hogyan maradjunk biztonságban?

Az alkalmazásokat már visszavonták a Google Play áruházból, így az eredeti Good Weather alkalmazás biztonságosan letölthető. Azonban további hamis alkalmazások továbbra is beszivároghatnak a Google Play áruházba, így néhány alapvető szabály betartásával elkerülhetjük ezeket: 

  • Ha letöltünk egy alkalmazást a Google Play áruházból, ismerjük meg, hogy mihez kér engedélyt a program, és az automatikus elfogadás helyett olvassuk el, és gondoljuk át mit jelent ez az alkalmazás és az eszközünk számára.
  • Ha gyanús dolgokkal találkozunk a leírásban, vagy az értékelések között, akkor erősen fontoljuk meg az alkalmazás letöltését.
  • A futtatás során folyamatosan figyeljük, hogy mihez kér engedélyt az alkalmazás. Ne telepítsünk olyan alkalmazást, amely a funkcióihoz nem társuló jogosultságokat kér.
  • Használjunk megbízható, naprakész mobilvédelmi megoldásokat.

 

A mobilos kártevőről további információ a welivesecurity.com oldalon található, a megelőzésről pedig az ESET weboldalán tájékozódhat. 

 

Az ESET szakemberei további információkkal szolgálnak a mobilos megoldásokkal kapcsolatban az idei Mobile World Congress konferencián.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39