Így védekezzünk a Petya zsarolóvírus ellen!

forrás: Prím Online, 2017. június 28. 15:22

Az új zsarolóvírus, a Petya zsarolóvírus titkosítja a fájlokat és dokumentumokat a fertőzött gépen, valamint módosítja a számítógép MBR (Master Boot Record) bejegyzését, így a számítógép többé nem tudja elindítani a Windows-t. Az új boot-kód egy tájékoztató üzenetet mutat a felhasználónak a fertőzésről és arról, hogyan fizetheti ki a váltságdíjat.

Hogyan fertőzi meg a Petya számítógépet?

Ez az új fenyegetés az „EternalBlue” sebezhetőséget használja további gépek megfertőzésére, ha már bejutott egy hálózatba. Az EternalBlue a védtelen Windows SMB (Server Message Block) szolgáltatást támadja, ami fájlok és nyomtatók megosztására való egy helyi hálózaton belül. A Microsoft márciusban közzétett egy javítást az MS17-010 oldalán, de a támadási pont makacsnak bizonyult, ezt bizonyítja a múlt hónapban elterjedt WannaCry. Az új Petya változat ezen felül a lokális hálózaton belül képes terjedni a Microsoft PsExec eszközzel, a fertőzött felhasználó jogosultságainak, illetve a számítógépen eltárolt egyéb jelszavak felhasználásáva

 

Ezeket a lépéseket ajánlja a Sophos a védekezés érdekében:

  • Győződjön meg róla, hogy a letöltötte a legújabb frissítéseket, a Microsoft MS17-010 oldalán szereplővel együtt
  • Fontolja meg a Microsoft PsExec program letiltását a felhasználói gépeken. Ennek a programnak egy verzióját használja Petya ahhoz, hogy automatikusan terjedhessen.  Letilthatja az eszközt például a Sophos Endpoint Protection (Sophos Végpont Védelem) termékkel. 
  • Készítsen biztonsági mentéseket, és tartsa ezeket egy külső meghajtón, ami nem csatlakozik a géphez. A zsarolóvírusokon kívül számos módon tűnhetnek el fájlok, például tűzeset, árvíz, lopás, vagy egy elejtett laptop, vagy akár egy véletlen törlés miatt is eltűnhetnek fájljaink. Titkosítsa a meghajtót, így nem kell aggódnia, hogy adatai rossz kezekbe kerülnek.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Feltörték az Ubert! Veszélyben az adataink?

Az Uber meghekkelése és a felhasználói adatok ilyen nagymértékű érintettsége – 57 millió felhasználót, valamint járművezetőt érint a behatolás világszerte – rávilágít az átláthatóság és az elszámoltathatóság fontosságára a vállalkozásoknál. 

2017. november 22. 16:34

A kriptovaluta elleni kiberbűnözés a megjósolt trendeknél is gyorsabban terjed

Az alternatív, digitális fizetőeszközök óriási ütemben terjednek és változtatják meg globális világunk gazdasági alapjait. A kriptovaluták gazdasági nagyságrendjét jól mutatja, hogy 2017 júliusában a teljes tőkepiaci értékük több mint 100 milliárd dollár, a lebonyolított napi mozgás pedig több, mint 6 milliárd dollár volt.* Természetesen ez a volumen és a kriptovaluták körüli megnövekedett figyelem, a kiberbűnözők érdeklődését is megsokszorozta, így a jósolt trendekhez képest is gyorsabban és változatosabban terjedtek a különböző módszerek a digitális anyagi javaink megszerzésére. Az ESET szakembereinek összefoglalója.

2017. november 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38
cloudappsportal.com