Így védekezzünk a Petya zsarolóvírus ellen!

forrás: Prím Online, 2017. június 28. 15:22

Az új zsarolóvírus, a Petya zsarolóvírus titkosítja a fájlokat és dokumentumokat a fertőzött gépen, valamint módosítja a számítógép MBR (Master Boot Record) bejegyzését, így a számítógép többé nem tudja elindítani a Windows-t. Az új boot-kód egy tájékoztató üzenetet mutat a felhasználónak a fertőzésről és arról, hogyan fizetheti ki a váltságdíjat.

Hogyan fertőzi meg a Petya számítógépet?

Ez az új fenyegetés az „EternalBlue” sebezhetőséget használja további gépek megfertőzésére, ha már bejutott egy hálózatba. Az EternalBlue a védtelen Windows SMB (Server Message Block) szolgáltatást támadja, ami fájlok és nyomtatók megosztására való egy helyi hálózaton belül. A Microsoft márciusban közzétett egy javítást az MS17-010 oldalán, de a támadási pont makacsnak bizonyult, ezt bizonyítja a múlt hónapban elterjedt WannaCry. Az új Petya változat ezen felül a lokális hálózaton belül képes terjedni a Microsoft PsExec eszközzel, a fertőzött felhasználó jogosultságainak, illetve a számítógépen eltárolt egyéb jelszavak felhasználásáva

 

Ezeket a lépéseket ajánlja a Sophos a védekezés érdekében:

  • Győződjön meg róla, hogy a letöltötte a legújabb frissítéseket, a Microsoft MS17-010 oldalán szereplővel együtt
  • Fontolja meg a Microsoft PsExec program letiltását a felhasználói gépeken. Ennek a programnak egy verzióját használja Petya ahhoz, hogy automatikusan terjedhessen.  Letilthatja az eszközt például a Sophos Endpoint Protection (Sophos Végpont Védelem) termékkel. 
  • Készítsen biztonsági mentéseket, és tartsa ezeket egy külső meghajtón, ami nem csatlakozik a géphez. A zsarolóvírusokon kívül számos módon tűnhetnek el fájlok, például tűzeset, árvíz, lopás, vagy egy elejtett laptop, vagy akár egy véletlen törlés miatt is eltűnhetnek fájljaink. Titkosítsa a meghajtót, így nem kell aggódnia, hogy adatai rossz kezekbe kerülnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39