Így védekezzünk a Petya zsarolóvírus ellen!

forrás: Prím Online, 2017. június 28. 15:22

Az új zsarolóvírus, a Petya zsarolóvírus titkosítja a fájlokat és dokumentumokat a fertőzött gépen, valamint módosítja a számítógép MBR (Master Boot Record) bejegyzését, így a számítógép többé nem tudja elindítani a Windows-t. Az új boot-kód egy tájékoztató üzenetet mutat a felhasználónak a fertőzésről és arról, hogyan fizetheti ki a váltságdíjat.

Hogyan fertőzi meg a Petya számítógépet?

Ez az új fenyegetés az „EternalBlue” sebezhetőséget használja további gépek megfertőzésére, ha már bejutott egy hálózatba. Az EternalBlue a védtelen Windows SMB (Server Message Block) szolgáltatást támadja, ami fájlok és nyomtatók megosztására való egy helyi hálózaton belül. A Microsoft márciusban közzétett egy javítást az MS17-010 oldalán, de a támadási pont makacsnak bizonyult, ezt bizonyítja a múlt hónapban elterjedt WannaCry. Az új Petya változat ezen felül a lokális hálózaton belül képes terjedni a Microsoft PsExec eszközzel, a fertőzött felhasználó jogosultságainak, illetve a számítógépen eltárolt egyéb jelszavak felhasználásáva

 

Ezeket a lépéseket ajánlja a Sophos a védekezés érdekében:

  • Győződjön meg róla, hogy a letöltötte a legújabb frissítéseket, a Microsoft MS17-010 oldalán szereplővel együtt
  • Fontolja meg a Microsoft PsExec program letiltását a felhasználói gépeken. Ennek a programnak egy verzióját használja Petya ahhoz, hogy automatikusan terjedhessen.  Letilthatja az eszközt például a Sophos Endpoint Protection (Sophos Végpont Védelem) termékkel. 
  • Készítsen biztonsági mentéseket, és tartsa ezeket egy külső meghajtón, ami nem csatlakozik a géphez. A zsarolóvírusokon kívül számos módon tűnhetnek el fájlok, például tűzeset, árvíz, lopás, vagy egy elejtett laptop, vagy akár egy véletlen törlés miatt is eltűnhetnek fájljaink. Titkosítsa a meghajtót, így nem kell aggódnia, hogy adatai rossz kezekbe kerülnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48