Dell Technologies: Egyre több az adatvédelmi incidens és a kibertámadás

forrás: Prím Online, 2020. június 18. 16:59

A Dell Technologies bejelentette Global Data Protection Index 2020 Snapshot felmérésének eredményeit, amely többek között azt a témát járja körül, hogy a fejlett technológiák milyen hatást gyakorolnak az adatvédelmi felkészültségre. A felmérés eredményei szerint a cégek átlagosan majdnem 40 százalékkal több adatot kezelnek, mint egy évvel ezelőtt. Egy ilyen mértékű adatnövekedés kihívásokkal jár: a válaszadók túlnyomó többsége (81%) úgy gondolja, hogy a jelenleg használt adatvédelmi megoldásaik a jövőben nem lesznek elég hatásosak a sikeres üzletmenethez.

A kétévente megjelenő globális adatvédelmi tanulmány 15 ország 1000 informatikai döntéshozójának válaszait dolgozza fel a 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató állami és magánkézben lévő szervezetek köréből, 14 iparágból. Az eredmények pozitív előrelépést is mutatnak, mivel a válaszadók 80 százaléka (szemben a 2018-as 74 százalékkal) lát értéket az adataiban, és tervez, vagy már jelenleg is fektet erőforrásokat abba, hogy ezt az értéket kinyerje.

 

„Az adat az üzleti élet éltető eleme és egy cég digitális átalakulásának a kulcsa. A következő adatévtizedbe lépve a rugalmas, megbízható és modern adatvédelmi stratégiák elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a vállalkozások okosabban és gyorsabban hozhassanak üzleti döntéseket” – mondta Beth Phalen, a Dell Technologies adatvédelmi megoldásokért felelős elnöke

 

Nő a költséges incidensek száma

A tanulmány szerint egy-egy szervezet jelenleg 13,53 petabájt (PB) adatot kezel, ami közel 40 százalékos növekedést jelent a 2018. évi átlagos 9,70 PB-hoz, és 831 százalékos növekedést a 2016-os 1,45 PB-hoz képest. Úgy tűnik, hogy ezekre az adatokra a legnagyobb fenyegetést az olyan váratlan események számának növekedése jelenti, mint a kibertámadások, az adatvesztés és rendszerek állásideje. A szervezetek 82 százaléka (szemben a 2018-as 76 százalékkal) legalább egy ilyen problémát tapasztalt az elmúlt 12 hónapban. További 68 százalék pedig tart attól, hogy szervezete valamilyen incidenst fog tapasztalni az elkövetkező 12 hónapban.

 

Érdekes kutatási eredmény, hogy a több adatvédelmi szolgáltatót/gyártót vagy megoldást használó szervezetek körülbelül kétszer sebezhetőbbek egy olyan kiberincidenssel szemben, amely megakadályozza az adataikhoz való hozzáférést. A két vagy több szolgáltatót használó szervezetek esetében erre 39 százalék az esély, szemben az egy szolgáltatót használókra jellemző 20 százalékkal. Ugyanakkor a szervezetek 80 százaléka dönt úgy, hogy két vagy több szolgáltatótól származó adatvédelmi megoldást is alkalmaz, ami 20 százalékos növekedést jelent 2016 óta.

 

A váratlan események elhárításának költségei is riasztó ütemben növekednek. A rendszerleállások átlagos költsége 2018-ról 2019-re 54 százalékkal ugrott meg, így 2019-ben a becsült összköltség 810 018 dollárra nőtt a 2018-ban mért 526 845 dollárhoz képest. Az adatvesztés becsült költsége szintén emelkedett, a 2018. évi 995 613 dollárhoz képest 2019-ben évi 1 013 075 dollárra nőtt. Ezek a költségek szignifikánsan magasabbak azoknál a szervezeteknél, amelyek egynél több adatvédelmi szolgáltatót használnak: kétszer magasabb a rendszerleállásokkal kapcsolatos, és csaknem ötször magasabb az adatvesztési költségek átlagos mértéke.

 

 

A feltörekvő technológiák új adatvédelmi kihívásokat jelentenek 

Ahogy a legújabb technológiák egyre tovább fejlődnek és átalakítják a digitális kultúrát, a szervezetek megtanulják, hogyan érhetnek el segítségükkel még jobb üzleti eredményeket. A tanulmány szerint szinte minden szervezet fektet erőforrásokat a feltörekvő technológiákba. A legnépszerűbb öt technológia a felhő alapú alkalmazások (58%); a mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) (53%); a szolgáltatásként kínált szoftveres (SaaS-) alkalmazások (51%); az 5G-s és felhő alapú peremhálózati (Edge) infrastruktúrák (49%); az eszközök internetes hálózata (IoT)/végpontok (36%).

 

Mindezek ellenére a válaszadók közel háromnegyede (71%) úgy gondolja, hogy ezek a feltörekvő technológiák nagyobb adatvédelmi komplexitást eredményeznek, míg 61 százalékuk szerint a veszélyt jelentenek az adatvédelemre. A szervezetek több mint fele küzd azzal, hogy megfelelő adatvédelmi megoldásokat találjon az újabb technológiákhoz:

  • 5G-s és a peremhálózati infrastruktúra (edge) (67%);
  • AI- és ML-platformok (64%);
  • felhő alapú alkalmazások (60%);
  • IoT és végpontok (59%);
  • robotikai folyamatok automatizálása (56%).

 

A tanulmány szerint a válaszadók 81 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi adatvédelmi megoldásaik nem fognak megfelelni a jövő üzleti kihívásainak. A válaszok alapján a következő területeken nem tudnak majd magabiztosan helytállni:

  • kibertámadások során elvesztett adatok helyreállítása (69%);
  • adatvesztési incidens során elvesztett adatok helyreállítása (64%);
  • a regionális adatkezelési szabályok betartása (62%);
  • a biztonsági mentés és helyreállítás szolgáltatási szintű céljainak elérése (62%).

 

Az adatvédelem egyesíti erőit a felhővel

A vállalatok különböző felhő alapú megközelítések kombinációját alkalmazzák az új üzleti alkalmazások üzembe helyezésekor és a tárolók, felhőalapú vagy SaaS-alkalmazások védelme során. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a szervezetek a nyilvános felhőt/SaaS-t (43%), a hibrid felhőt (42%) és a privát felhőt (39%) részesítik előnyben az újabb alkalmazások telepítési környezeteként. A megkérdezettek 85 százaléka szerint ugyanakkor rendkívül fontos (vagy akár kötelező), hogy az adatvédelmi szolgáltatók gondoskodjanak a felhő alapú alkalmazások védelméről.

 

Mivel egyre több adat költözik a peremhálózatokra és azok környékére, sok válaszadó szerint a felhő alapú biztonsági mentéseket kell előnyben részesíteni, és 62 százalékuk a privát felhőt, 49 százalékuk pedig a nyilvános felhőt tervezi használni a peremhálózati helyeken keletkező adatok kezelésére és védelmére.

 

„Az eredmények azt bizonyítják, hogy az adatvédelemnek központi szerepet kell játszania minden vállalat üzleti stratégiájában. Ahogy az adatkultúra egyre összetettebbé válik, a vállalatoknak gyorsabb és fenntarthatóbb adatvédelmi stratégiákra van szükségük, amelyek egy többplatformos és többfelhős világban is megállják a helyüket” – mondta Beth Phalen.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50