4 gyakorlat az alkalmazások biztonságának fejlesztésére

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 14:56

Egy biztonsági hiba az alkalmazásban sok pénzbe kerülhet a cégnek. A rést kihasználva ugyanis a kiberbűnözők betörhetnek a vállalat rendszerébe, és komoly károkat okozhatnak. Ez természetesen a legrosszabb eshetőség, de már az is kellemetlen, ha a szoftverfejlesztési ciklus utolsó fázisában kell orvosolni a problémát, amikor a javítás már jelentős mennyiségű időbe és energiába kerül. A Micro Focus szakértői bemutatják, hogyan gondoskodhatnak a vállalatok az alkalmazások biztonságáról jól átgondolt stratégia és fejlett eszközök segítségével.

Az alkalmazások biztonsága fontos terület a cégek működésében, és a szervezeteken belül több szakember és részleg is foglalkozik vele. A döntéshozók általában egy, kifejezetten az ő részükre kialakított irányítópulton vagy jelentésben tekintik át a cégnél használt alkalmazások állapotát. A fejlesztők a szoftveres ticketing rendszerben kezelik a biztonsági szakemberek által megjelölt biztonsági problémákat, egyes nagyobb vállalatok szoftvermérnöki csapata pedig saját önkiszolgáló biztonsági tesztelési modellt hoz létre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban menedzseljék ezt a feladatkört. A Micro Focus összegyűjtötte azt a négy legfontosabb gyakorlatot, amit az ügyfelei közé tartozó, ismertebb nagyvállalatok is alkalmaznak.

 

Teszt: minél előbb, annál jobb!

Minél később fedezik fel a biztonsági réseket és hibákat a szoftverfejlesztési folyamat során, annál többe kerül a kijavításuk. Ezért az alkalmazásbiztonság optimalizálásához kulcsfontosságú, hogy a lehető legkorábban azonosítsák és orvosolják ezeket a sebezhetőségeket. Az alkalmazásbiztonságért felelős csapatoknak minél több biztonsági és kódellenőrzési folyamatot kell bevezetniük a szervezet integrált fejlesztési környezetébe (integrated development environment – IDE), de csak addig a szintig, amíg ez nem rontja a fejlesztők hatékonyságát. 

 

A kódellenőrző funkciók integrálása segíthet a fejlesztőknek abban, hogy a kódírás során a biztonságra is odafigyeljenek, illetve biztonságosabb kódolási módszereket sajátítsanak el. Ilyen lehetőséget kínálnak a statikus elemző eszközök, köztük a Fortify Static Code Analyzer. A kódszerkesztési folyamatok során azonban csupán a legegyszerűbb vizsgálatokat érdemes lefuttatni. További, alaposabb teszteket a fejlesztési ciklus későbbi pontjain célszerű alkalmazni.

 

 

Önkiszolgáló eszközöket minden fejlesztőnek!

Az alkalmazásbiztonságért felelős szakembereknek azt is biztosítaniuk kell, hogy a biztonsági eszközöket egyszerűen lehessen használni és igény szerint futtatni. Ha a fejlesztők maguk is képesek azonosítani és javítani a biztonsági hibákat, akkor a fejlesztési folyamat is agilisabbá válik, és jobban összhangba kerül az olyan, folyamatos integrációs módszerekkel, mint például a DevOps. Szintén segíti és gyorsítja a fejlesztők munkáját, ha automatizált és önkiszolgáló eszközökkel, önállóan gondoskodhatnak az alkalmazások biztonságáról. A Micro Focus alkalmazásbiztonsági portfóliója számos olyan hasznos eszközt tartalmaz, amelyek segítségével automatizáltan felkutathatók, rangsorolhatók és javíthatók a hibák.

 

Mindenkivel a saját nyelvén 

A vállalatok eltérő szintjein tevékenykedő szakembereknek különböző rálátással kell rendelkezniük az alkalmazásbiztonságra. A menedzsmentnek általában magas szintű, átfogó jelentésre van szüksége, illetve specifikus mutatókra, amelyekkel nyomon követhető az alkalmazásbiztonság állapotának előrehaladása. Míg a fejlesztők egyszerűen a többi hibához hasonló, kijavítandó „bug”-ként tekintenek a biztonsági problémákra. Ezért feléjük az ő nyelvükön kell kifejezni az ehhez kapcsolódó információkat és teendőket. Emellett az alkalmazásbiztonságért felelős szakembereknek olyan teljesítménymutatókat (KPI) is érdemes használniuk, amelyekkel mérni tudják a biztonsági állapotot.

 

Biztonsági kultúra 

Végül, de nem utolsó sorban arra is fontos figyelmet fordítaniuk a cégeknek, hogy erős biztonsági kultúrát építsenek ki. Ahelyett, hogy „kötelezővé tennék” minden fejlesztő számára, hogy foglalkozzon a biztonsággal is, érdemes inkább megkeresni azokat a szakembereket, akik szívesen sajátítanak el minden hasznos információt a biztonságos kódoláshoz. Az ilyen lelkes és érdeklődő kollégák támogatásával hatékonyabb biztonsági programot lehet működtetni, és jobb eredményeket lehet elérni. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38