Így készüljünk a szigorúbb adatbiztonsági intézkedésekre!

forrás: Prím Online, 2021. február 24. 09:48

A Forrester egyik friss beszámolója alapján az IT-biztonsági vezetőknek idén még szigorúbb szabályozásokra kell készülniük az adatbiztonság és a személyes adatok védelme terén. A Micro Focus szakértői szerint ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani a kockázatok felmérésére, az új biztonsági gyakorlatok bevezetésére és a legmodernebb technológiák előnyeinek kihasználására.

A Forrester nemrégiben tette közzé a GRC (Governance, Risk and Compliance) területtel kapcsolatos előrejelzéseit, amelyben a biztonsági szakemberek számára szóló prognózisait és tanácsait foglalja össze. Az elemző cég szerint érdemes arra készülni, hogy újabb adatvédelmi előírások jönnek, illetve a meglévők ellenőrzésében és betartatásában is szigorúbbá válnak a hatóságok, beleértve a GDPR-t. 

 

A világjárvány következtében a cégek még nagyobb hangsúlyt helyeznek alkalmazottaik biztonságára és egészségére, az ezzel kapcsolatos intézkedések révén pedig hatalmas mennyiségű egészségügyi információ keletkezik a munkáltatóknál. Az ilyen érzékeny adatok védelme kiemelkedő fontosságú, különösen akkor, amikor az egyre általánosabbá váló távmunka következtében a vállalati információk egyébként is nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A megváltozott körülményekhez és a hozzájuk kapcsolódó, szigorodó elvárásokhoz nem könnyű alkalmazkodni, a Micro Focus szakértői szerint azonban sokat segíthet a szemléletmód megváltoztatása, valamint az új gyakorlatok és technológiák bevezetése. 

 

Rendszerszintű kockázatok mindenhol

A rendszerszintű kockázatok ritkán kerülnek szóba a vállalatoknál, pedig ezek a céges szinten fellépő rizikófaktorok iparágakat is megingathatnak, vagy akár a teljes gazdaság összeomlásához vezethetnek. Ilyenek játszottak közre például a dotcomlufi kipukkadásában, a 2008-as pénzügyi válság kialakulásában vagy a jelenlegi járvány nyomában járó recesszióban. Ezek a kockázatok azonban csak hosszú távon jelentkeznek, és számos területet érintenek, ezért a legtöbb vállalatnál nem érzik sürgetőnek őket. Érdemes ezen változtatni, és a gyakori céges témák között foglalkozni az ilyen jellegű rizikófaktorokkal is. Ha rendszeresen szó esik róluk, könnyebb rájuk felkészülni. 

 

 

Új gyakorlatok

A vállalatoknak célszerű átértékelniük a GRC területen alkalmazott gyakorlataikat és házirendjeiket. A világjárvány következtében villámgyorsan terjedtek el a napi használatban olyan új megoldások, amelyek hatékonyan segítik a munkavégzést az új körülmények között, a csoportmunka-eszközöktől kezdve a videókonferencia-appokon át a különféle online szolgáltatásokig. A szervezeteknek ezt a kockázatok kezelése és az adatok védelme szintjén is muszáj lekövetniük. A cégeknek tehát reagálniuk kell az ügyfelek magas szintű kiszolgálását segítő feltörekvő technológiákra és szolgáltatásokra, és azonosítaniuk kell a vásárlói és felhasználói tevékenységek kapcsán jelentkező új kockázatokat.

 

Mivel a hagyományos módszerek már nem elegendőek, így a kibervédelem újfajta megközelítésére van szükség mindehhez. A szervezeteknek átfogó ellenálló képességet kell kiépíteniük a kibertérben, ami magában foglalja az adatok, az alkalmazások és a felhasználói fiókok, személyazonosságok és hozzáférések teljes körű védelmét, valamint az esetleges támadások időben történő észlelését és elhárítását. Ezenfelül képesnek kell lenniük a fejlődésre, hogy mindig lépést tartsanak a változásokkal, és az aktuális fenyegetéseknek megfelelően alakítsák a biztonsági reakcióikat.

 

Gépek a kockázatkezelés szolgálatában

Mivel egyre több a rizikó, érdemes a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hasznos funkcióit igénybe venni a kockázatok kezeléséhez. Ezeket a technológiákat használja például a Micro Focus biztonsági információ- és eseménykezelő rendszere is a támadások gyors azonosításához. 

 

De az adatvédelmet érintő kockázatok felméréséhez is használhatók ilyen eszközök. A fejlett fájlelemző szoftverek például képesek ezek segítségével megvizsgálni a cég teljes adatállományát, és jelentést készíteni arról, hol találhatók érzékeny információk, és hol érdemes megerősíteni azok védelmét.

 

A hozzáférésekkel járó kockázatok kezelésére szintén létezik fejlett megoldás, amely fel tudja mérni, hogy a felhasználó milyen körülmények közül kíván bejelentkezni a céges rendszerbe, és ahhoz igazítja a megkövetelt hitelesítési szinteket. Ha például egy munkavállaló a cég központjából szeretne belépni a céges gépéről reggel 9-kor, akkor elég a felhasználónév és a jelszó kombinációját kérni tőle, ám ha egy külföldi szálloda wifi-hálózatáról szeretné ugyanezt megtenni, akkor célszerű duplán megbizonyosodni a személyazonosságáról, például egy, a telefonjára küldött kódon keresztül.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40