Az oktatás nagyágyúival érkezik Polgár Judit Világsakkfesztiválja

forrás: Prím Online, 2021. október 3. 16:13

Vajon hogyan forradalmasíthatja a sakk az oktatást? Miként küzdhetők le az önértékelésbeli problémák ezzel az ősi játékkal? Mit árul el a pulzusszámuk a játékosokról? A világ minden tájáról érkező gondolkodók efféle kérdéseket járnak körül az október 9-én esedékes Világsakkfesztiválon, ami idén először hibrid formában valósul meg. A rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján újabb világhírű előadókat jelentettek be, akik között Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, valamint Dana Reizniece-Ozola, a FIDE vezérigazgatója is helyet kapott.

Már csak néhány nap, és a Világsakkfesztivál ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galériába, ahol a kreativitás és az innováció témája lesz terítéken. A látogatók többek között megtudhatják, milyen forradalmian új ötleteket és kezdeményezéseket inspirált a sakk a tudomány, az oktatás, a művészet, valamint az üzlet világában. Hogyan nyerhet új értelmet a sakk kedvelői számára a „Ha én rózsa volnék” című dal? A kreativitás egy isteni szikra, vagy sokkal inkább módszertan? Miként befolyásolja pulzusszámuk a sakkozók teljesítményét? Október 9-én mindenre fény derül a téma újító elméinek előadásaiból, melyek online is megtekinthetők lesznek a fesztivál hivatalos oldalán. 

 

Az idei év egyik legnagyobb újítása az Educational Chess Summit konferencia, melynek résztvevői bebizonyítják: a sakknak igenis helye van az osztálytermekben annak képességfejlesztő hatásai miatt. Rita Atkins, brit nagymester gyakorlati példákkal fogja szemléltetni, miként épülhet be a sakk a matematika órákba. Lorena Garcia, oktatáskutató pedig a sakk önbizalomnövelő és szorongásgátló hatásairól igyekszik majd meggyőzni a jelenlévőket. A közönség tanúja lehet egy igen elterjedt mítosz lerombolásának is: Jesper Berger Hall, nemzetközi sakkedző megmutatja, hogy a sakk nemcsak a „csodagyerekek” fejlődését szolgálhatja, hanem a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek tanításában is hatékony eszköznek bizonyulhat. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük Fernando Moreno, spanyol pszichológust, aki ezúttal a játék által tanított „életleckéket” tárja a hallgatóság elé. A sakk készségfejlesztő hatásait bemutató előadások mellett levetítik Polgár Judit és Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálójának beszélgetését is, melyben egy kreatív energiákban gazdag oktatási rendszer képe elevenedik meg.  A konferenciához olyan nagy nevek is csatlakoznak, mint a spanyol sakk szakújságíró Leontxo García, aki Polgár Judittal közösen tölti be a házigazda szerepét, de Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója, Bachar Kouatly, a FIDE alelnöke, valamint Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja is felszólalnak. Utóbbi a rendezvény fővédnöki feladatait látja majd el. 

 

 

„Évek óta dédelgetem azt az álmot, hogy létrehozok egy fórumot, amely otthont teremt az oktatás és a sakk kapcsolatáról szóló nemzetközi párbeszédeknek, valamint bemutatja, hogy a játék miként épülhet be az iskolai tárgyakba, és hogyan hozhatja felszínre a gyermekek erősségeit. Az Educational Chess Summit egy kulturális utazás is egyben, hiszen jól példázza, mennyire sokféleképpen gondolkodunk erről a világban” – mondta Polgár Judit, a Világsakkfesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „Az idei Világsakkfesztivál történelmi jelentőségűnek ígérkezik, hiszen Budapest még sohasem adott helyet efféle konferenciának.”

 

Az eseményt harmadik éve támogató Morgan Stanley számára szintén kiemelt fontosságú a fiatalok sakkal való megismertetése, hiszen számos kapcsolódási pont van a játék és a természettudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai tudományok gondolkodási megközelítésében. Ezek az ún. STEM gyűjtőfogalom alá tartozó tudományágak kulcsterületeket képviselnek a vállalat budapesti központjában végzett munkában is.

 

„A világ egyik vezető befektetési bankjának egyik legnagyobb informatikai és elemző központját működtetjük Budapesten. Több mint 2500 munkatársunk zöme STEM területről érkezett, ezek a tudományágak illeszkednek leginkább a munkánkhoz, a matematikai modellezéstől a különböző IT feladatokon át a kereskedési algoritmusok fejlesztéséig – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Ezért is fontos számunkra a STEM-oktatás támogatása, és ebben játszhat szerepet a sakk. Munkatársaink között számos sakkozó van, köztük 5 nemzetközi mester, és idén már a fesztivál keretében rendezzük meg az irodák közötti bajnokság döntőjét is, amelyre a Morgan Stanley 25 irodájából világszerte több mint 400 munkatárs nevezett. Büszkék vagyunk rá, hogy harmadik alkalommal lehetünk Polgár Judit és a Világsakkfesztivál és partnerei.” 

 

Fogarasi Norbert hozzátette: a nemek közötti esélyegyenlőség a vállalat számára is fontos, nemcsak a munkahelyen, hanem a STEM-oktatásban is: a vállalat – a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen – immár negyedik éve tart matematikai és programozó tanfolyamot középiskolás diáklányoknak Smartiz néven.

 

 A Világsakkfesztivál idén átlépi megszokott határait, és az utca emberének is számos meglepetést tartogat. A járókelők a szó szoros értelmében részesei lehetnek Weiler Péter képzőművész sakk inspirálta alkotásának, amely a győzelem érzését jeleníti meg. Mindehhez csak annyit kell tenniük, hogy a Nyugati téren felállított installáció elé állnak, és egy fotóval megörökítik „diadalukat”, amivel  akár értékes nyereményekért is versenybe szállhatnak.

 

____________________

A nagy sakk-kutatás: a többség szerint a sakk pozitív hatással lehet a tanulmányokra és a karrierre

A sakk és az oktatás, azon belül is a STEM-oktatás összefüggéseit boncolgatta a Világsakkfesztivál alkalmából készített online kutatás is. A 650 résztvevő – többségében diákok – válaszai bepillantást nyújtanak a sakk és a STEM-területek kapcsolatába. A válaszadók csaknem fele (45%) például elsősorban azért sakkozik, mert fejleszteni akarja a logikai készségeit, de sokan vannak azok is, akik a kihívás vagy a verseny miatt játszanak. A kitöltők kétharmada szerint a sakk fejleszti a stratégiai gondolkodás képességét, és sokan úgy vélik, a döntéshozatali és mintafelismerési képességet is. Nem meglepő, hogy a többség szerint a sakk jó hatással lehet tanulmányaira, karrierjére. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők többsége (72%) szerint a sakkban nincs különbség a férfiak és a nők képességei között.

____________________

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így válassza ki a megfelelő vezeték nélküli technológiát

A vezeték nélküli technológia ma már az emberek és a vállalkozások mindennapi életének szerves részét képezi. Csakúgy, mint mondjuk az elektromosság esetében, akkor döbbenünk rá a vezeték nélküli technológia fontosságára, amikor probléma adódik a hálózatunkkal. Éppen ezért most minden eddiginél fontosabb, hogy a szervezetek úgy alakítsák vezeték nélküli megoldásaikat, hogy azok megfeleljenek az üzletük sajátos igényeinek és elvárásainak.

2023. március 29. 11:21

Szoftverfejlesztéssel termelik a pénzt, oktatásba fektetik

Új magyar szoftverfejlesztő céget alapított a Green Fox Academy egykori alapítógárdájának két tagja. A Bobcats Coding szoftverfejlesztési projektekhez ad bérbe az adott területhez leginkább értő szakembereket vagy csapatokat. Az elsősorban nemzetközi piacot célzó cég már meg is kapta első külföldi megbízását, és folyamatosan toborozza a fejlesztőket. Különös vonzerejük, hogy egy jó ügyért is dolgoznak: a mindenkori profit 30%-át egy hazai oktatási alapba fektetik.

2023. március 29. 09:56

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. Mások mellett erről is szó lesz május 11-én, a magyar e-kereskedelem napján, melynek apropójából hamarosan összegyűlnek a szektor fontos szereplői.

2023. március 28. 20:16

Új tőkealap létrehozását jelentette be a Schneider Electric

Világszinten közel 800 millió, Afrika Szaharától délre eső részén pedig több mint félmilliárd ember nem jut hozzá elektromos áramhoz, ami jelentős mértékben akadályozza a térség fejlődését. A Schneider Electric az elefántcsontparti Abidjanban tartott nemzetközi fórumon egy új befektetési alap létrehozását jelentette be, illetve olyan megoldásokat mutatott be, amelyek könnyebbé tehetik az energiához való hozzáférést Afrikában is. A társaság saját fenntarthatósági céljainak részeként arra készül, hogy 2025-re 50 millió embert juttat világszerte tiszta és megbízható energiához.

2023. március 28. 18:43

Öt alkalommal lehet megnézni a Neumann-család relikviáit

A Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő #neumann120 jubileumi év keretében a digitális számítógépek működési elveit kidolgozó tudós szülői és nagyszülői házának képzőművészeti és iparművészeti értékkel bíró műtárgyait mutatják be a Neumann-miliő emlékkiállításon. A számos unikális ritkaságot rejtő kollekciót  2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, méghozzá Neumann egykori alma materében, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak, egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét – az enteriőrt a Neumann Társaság friss tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról.

2023. március 28. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08