Óriásakvizíció a mikromobilitási piacon: A TIER felvásárolta a nextbike-ot

forrás: Prím Online, 2021. november 15. 21:09

Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER ma bejelentette, hogy 100 százalékban felvásárolta Európa elsőszámú kerékpármegosztóját, a nextbike-ot. Az akvizícióval a TIER bérelhető kerékpárokkal és e-bike-okkal bővíti elektromos járműveinek portfólióját, és a világ vezető kétkerekű közlekedési eszközöket megosztó mikromobilitási szolgáltatójává válik. A nextbike pedig a jövőben építhet a TIER eddigi fejlesztéseire és pénzügyi erőforrásaira. A TIER szeptemberben indította el e-rollermegosztó szolgáltatását Budapesten is.

 

●  Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER Mobility AG (TIER) felvásárolta a nextbike GmbH (nextbike) európai kerékpármegosztó vállalatot.

●  A TIER és a nextbike együttesen immár 400 városban van jelen, több mint 250 000 járművel. A felvásárlással létrejött az iparág első valóban multimodális platformja, amely kerékpárokat, e-bike-okat, teherbicikliket, e-rollereket és e-mopedeket kínál ügyfeleinek.

 

A két vállalat erőforrásainak egyesítésével Európa legnagyobb és legváltozatosabb mikromobilitási szolgáltatója jött létre, amely négyszáznál is több városban van jelen, több mint 250 000 járművel. A nextbike 2004 óta üzemeltet kerékpárkölcsönző rendszereket, többnyire a városok kizárólagos szolgáltatójaként, és 17 éves fennállása során jövedelmező, mobilitási eszközök megosztásán alapuló üzleti modellt alakított ki. A nextbike-kal együttműködve a TIER teljes mobilitási portfóliót építhet. A kerékpárokat, e-kerékpárokat, teherbicikliket, e-rollereket és e-mopedeket dokkolómentes, állomáshoz kötött és hibrid megosztási rendszerekben egyaránt működtetik. Ez jelentősen megkönnyíti a felhasználók számára, hogy saját autójuk használata helyett a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségek közül a legmegfelelőbbet kiválasztva tegyék meg útjukat.

 

"A nextbike felvásárlásával annak piaci tapasztalata és több száz városra kiterjedő kapcsolatrendszere is a rendelkezésünkre áll. Ez egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a kerékpármegosztást új szintre emeljük, még több közlekedési alternatívát kínáljunk az autóhasználat helyett, és a leginkább fenntartható mobilitási megoldást kínáljuk. Mindig is bíztam a kerékpárok városokat átalakító szerepében, és nagyszerű látni, hogy a kerékpárpiac gyorsan növekszik. Közös értékeink közé tartozik a fenntarthatóság és a városok iránti tisztelet. Ezekhez társul a TIER erős pénzügyi háttere és költséghatékony működése. Így valóra válthatjuk közös küldetésünket, a mobilitás átalakítását" – mondta el Lawrence Leuschner, a TIER Mobility vezérigazgatója és társalapítója.

 

"2004 óta naponta több százezer ember számára biztosítunk fenntartható mobilitási megoldásokat, és világszerte a tömegközlekedés részévé tettük a kerékpármegosztást. Azért döntöttünk úgy, hogy a TIER partnerei leszünk, mert vállalati kultúránk azonos. Elsősorban az a közös küldetés köt össze bennünket, hogy mobilitási szolgáltatásainkkal élhetőbbé tegyük a városokat, és megoldást kínáljunk a forgalmi torlódások, a környezetszennyezés és a zaj okozta problémákra" – hangsúlyozta Leonhard von Harrach, a nextbike vezérigazgatója.

 

Az akvizíció jelentős mérföldkő a TIER eddigi sikeres működésében. A vállalat a magyarországi, hollandiai és bahreini piacra lépéssel immár 16 európai és közel-keleti országban van jelen. A TIER októberben zárta le 200 millió dolláros, D sorozatú tőkebevonását. A jelenleg 2 milliárd dollárra értékelt vállalat eddig összesen 660 millió dollárnyi saját és külső forrásból származó tőkét gyűjtött.

 

A nextbike is eseménydús évet tudhat maga mögött, és tovább erősítette piacvezető pozícióját a kerékpármegosztás területén. A Covid ellenére 50 százalékkal nőtt a nextbike-kerékpárok használata. Az elmúlt 18 hónapban 17 országban, összesen 60 projekthez biztosítottak új kerékpárokat. Kiemelendő a kölni KVB bike korszerűsítése 3000 új kerékpárral, a budapesti, bilbaói és göteborgi hálózatbővítések, valamint az olaszországi és montenegrói piacra lépés. Szeptemberben Bécs városa is a nextbike-ot bízta meg az új, több mint 3000 kerékpárra kiterjedő "WienMobil Rad" megvalósításával.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05