Tavaszi megújulás és friss levegő

forrás: Prím Online, 2022. március 25. 18:55

A jó idő beköszöntével mi magunk és a lakásunk is megújul: ilyenkor jön el a nagytakarítás és a kisebb felújítások ideje, és végre kinyithatjuk az ablakokat is. A munkálatok közepette azonban könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy a friss levegő helyett kemikáliákkal és allergénekkel teli levegővel töltjük meg otthonunkat. Az LG szakértői most összegyűjtötték, mire érdemes odafigyelnünk, ha gondtalanul akarjuk élvezni a tavaszi levegő frissességét otthonunkban is.

Amellett, hogy szellőztetéskor a legtöbb kültéri szennyezőanyag és allergén bejut az otthonunkba, az olyan mindennapi tevékenységeink, mint a főzés, a takarítás, a gyertyák vagy füstölők használata, az új bútorok beszerzése, a festés mind hozzájárulhatnak a rossz beltéri levegőminőséghez. Mindez különösen problémás lehet, ha valamelyik családtagunk asztmában, allergiában, vagy valamilyen légúti megbetegedésben szenved. Az alábbi öt szempontot figyelembe véve azonban a tavaszi megújulás valóban egészséges frissességet hozhat otthonunkba.

 

1. Takarítsunk okosan

A frissítő, tiszta illat, amit a tavaszi nagytakarítás után érzünk a lakásunkban, nem feltétlenül olyan előnyös, mint azt hisszük: a tisztítószerek többsége ugyanis számos illékony szerves vegyületet juttat a levegőbe. A kockázat nagyságát jól jelzi, hogy norvég kutatók szerint egyes takarítószerek rendszeres használata hosszú távon akár ugyanolyan káros is lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása.*  Érdemes ezért inkább megismerkednünk az olyan természetes tisztítószerekkel, mint az ecet, citromsav vagy a szódabikarbóna. Érdemes továbbá észben tartanunk azt is, hogy az olyan házimunkák, mint a portalanítás vagy a porszívózás, a kívánt céllal ellentétben akár még nagyobb kellemetlenséget is okozhatnak, hiszen a folyamat során a nemkívánatos illékony anyagokat és port felverhetjük, egyes porszívókkal pedig akár vissza is juttathatjuk a légtérbe. Válasszunk ezért HEPA-szűrős porszívót, hiszen egy ilyen légszűrő megakadályozza, hogy a különféle káros részecskék visszakerüljenek otthonunk levegőjébe takarítás közben.

 

 

2. Óvatosan a festékekkel és új bútorokkal

Egy felújított lakás látványa mellett kevesen gondolnak arra, hogy használati tárgyainkból és a burkolatokból is ártalmas vegyületek párologhatnak ki, akár éveken át. A bútorainkból például a ragasztó és festékanyagok illékony szerves vegyületei, a textíliákból pedig a gyártás során használt égésgátló, műanyaglágyító anyagok távoznak. Szintén káros illékony szerves anyagok kerülhetnek a levegőbe a frissen festett falakból. Lakásfelújításkor tanácsos tehát az alacsony szervesoldószer-tartalmú termékeket előnyben részesíteni, a műanyagból és ragasztott faforgácslapokból készült bútorok helyett pedig, ha tehetjük, válasszunk tömörfa bútorokat. Beltéri munkálatok után minden esetben ügyeljünk a gyakori és megfelelő szellőztetésre.

 

3. Szellőztessünk rendszeresen, de csak a megfelelő időszakokban

Az alapos és rendszeres szellőztetéssel elkerülhetjük a mindennapi tevékenységeinkből származó légszennyező anyagok feldúsulását a beltéri levegőben. Nem mindegy azonban, hogy mikor nyitjuk ki az ablakokat: forgalmasabb helyeken és nagyvárosokban, ahol a közlekedés a légszennyezettség fő okozója, inkább a hajnali órákban vagy reggel érdemes szellőztetnünk. A légúti megbetegedésekben érintetteknek érdemes a pollen- és időjárásjelentést is figyelembe venniük – így tudni fogják, mikor vannak a virágzások csúcsidőszakai, és elkerülhetik, hogy a kellemetlen tüneteket okozó részecskék túl nagy mennyiségben jussanak a légtérbe. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a szellőztetésre ideális napszakokban nem tartózkodunk otthon, illetve az is, hogy az allergiaszezon kezdetén napokig, vagy akár hetekig magas a levegő pollenkoncentrációja. Ilyen esetekben érdemes igénybe vennünk némi plusz segítséget is.

 

4. Használjunk légtisztítót

Ilyen esetekben, valamint lakásfelújítás, új bútor beszerzése vagy takarítás után jól jöhet egy minőségi légtisztító berendezés vagy egy légkondicionálóval kombinált légtisztító. Az Európai Tüdő Alapítvány (European Lung Foundation, ELF) a beltéri levegőminőség javítására a szellőztetés mellett a légtisztító készülékek használatát javasolja, ezek ugyanis kiszűrik a finom, apró porszemcséket és polleneket a levegőből. Az LG PuriCare légtisztítói akár a háztartási környezetben gyakran megjelenő ártalmas gázokat is képesek eltüntetni. A 360°-ban beszívott levegő egy olyan rendszeren megy keresztül, amelynek a 6 szintű szűrője eltávolítja a különböző típusú porokat és ártalmas gázokat.**  Hasonló funkciót tölthet be egy légtisztító funkcióval ellátott légkondícionáló is, mint például az LG DUALCOOL & Pure készüléke. Az ilyen berendezés korszerű légtisztító rendszere képes kiszűrni a levegőből az allergiát okozó részecskéket, például a poratkát***, a beépített UVnano LED fény pedig eltávolítja  egyes baktériumok 99,9%-át a készülék ventilátoraiból****.

 

5. Cseréljük le a légszűrőket

A tavasz hivatalos beköszöntével gondoljunk légkondicionálóink és egyéb légszűrővel ellátott eszközeink megújulására is. Ha ezeket megfelelő rendszerességgel cseréljük, megakadályozhatjuk, hogy az olyan légszennyező anyagok, mint a por, a különféle baktériumok és a poratka-ürülék lakásunk levegőjében körbe-körbe keringjen. Míg légkondicionálóinkat elegendő évente egyszer ellenőriztetni és kitisztíttatni, a jellemzően a porszívókban megtalálható HEPA-szűrőket 6 havonta, a redős légszűrő betéteket pedig 90 naponta érdemes cserélni. A klímaberendezések karbantartását a jótállási feltételekben előírtak szerint szakemberrel érdemes elvégeztetünk, akit érdemes mielőbb felkeresnünk, hiszen közvetlenül a nyári hónapok előtt már nehéz olyan klímást találni, aki ne lenne betáblázva, és belátható időn belül el tudná végezni a munkát. Aki jót akar magának, a karbantartást a garanciális idő lejárta után sem hanyagolja el, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam.

 

___________________

*  https://www.origo.hu/tudomany/20180219-a-sok-takaritas-rosszat-tesz-a-tudonknek.html

**  A Korea Institute of Machinery & Materials (KIMM) által tesztelve. 30 m³-es kamrában elvégzett teszt alapján. Az eredmény függ az használat körülményeitől.

***  A BAF tanúsítja, hogy a szűrőbevonat képes felfogni az olyan káros részecskéket, mint a poratkák, gombák és penészgombák, amelyek a levegőben terjedve allergiát okozhatnak.

****  TÜV igazolta, hogy a Staphylococcus aureus, a Staphylococcus epidermidis és a Klebsiella pneumoniae baktériumok 99,99%-át eltávolította az UV LED fény a légkondicionáló ventilátoraiból 4 óra használat után.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kis és közepes méretű épületek intelligensebb és egyszerűbb kezelése

A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák.

2023. március 24. 19:28

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48