Iránytű a bajban – Elindult a „surgossegi.info”

forrás: Prím Online, 2022. április 13. 11:22

Alighanem a legtöbb emberrel előfordult már, hogy valamilyen kisebb otthoni baleset, hirtelen éles fájdalomérzet, rosszullét miatt hétvégén, vagy az éjszaka közepén orvosi ellátásra szorult, esetleg elfelejtette kiváltani a gyógyszereit az ünnepek előtt, és nem talált sehol egy nyitva tartó gyógyszertárat. 

De vajon tudjuk-e hova, merre induljunk, kitől kérjünk segítséget ilyen helyzetben? Ha nincs életveszély, autóba, taxiba pattanunk, és addig rójuk a várost, míg előbb vagy utóbb megtaláljuk a megfelelő ellátót, vagy inkább megvárjuk a következő munkanapot a panaszunkkal? Annak az alulról jövő kezdeményezésnek köszönhetően, melyet egy ápoló, Németh Franciska indított el saját, ügyeletben töltött tapasztalatai hatására, most már egyikre sem lesz szükség. A felnőtt ügyelet- és gyógyszertárkereső surgossegi.info weboldal célja, hogy az adott probléma gyors kezelésére alkalmas legközelebbi intézmény megmutatásával, a várakozási idők csökkentésével országszerte segítse a járóbetegek ügyeleti ellátásának gördülékenységét, és tehermentesítse az egészségügyi dolgozókat.

 

Németh Franciska karrierváltóként került az egészségügybe, több mint tíz év kommunikációs területen végzett munka után kezdett ápolóként dolgozni egy fővárosi kórház gyermeksebészeti és traumatológiai osztályán. Ügyeletes munkanapjai során szembesült azzal, milyen sok szülő érkezik hozzájuk akár több órányi ingázás után kétségbeesetten, a gyermeküket ért rosszullétet, balesetet követően, akiknek a megfelelő eszközök, szakorvosok hiányában ők nem tudnak segíteni. 

 

„Nagyon gyakori probléma, hogy valamilyen oknál fogva, egész egyszerűen nem tudjuk, melyik ellátóhoz kell menni, és ebből következik, hogy akár 2-3 helyen is megfordulnak a szülők, mire odakerülnek, ahol van olyan szakorvos, aki érdemben tud a gyerkőc aktuális problémájával foglalkozni.” – magyarázta az ápoló, aki előtt félévnyi kórházi munka után kezdett körvonalazódni, egy a pácienseket és az ellátókat egyaránt segítő, reszponzív weboldal gondolata. „Az ügyeleti ellátó intézmények meghatározásához mi egy a mentők által évről évre frissített, 60-70 oldalas dokumentumot használunk. Én azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ezt felhasználóbaráttá, könnyen kezelhetővé alakítom. Így született meg a mostani ügyeletkereső előzményeként a GyermekSOS, ahol az aktuális budapesti és pest megyei államilag finanszírozott gyermekügyeleteket, valamint az ügyeletes gyógyszertárakat mindössze néhány kattintással megtalálhatják azok, akiknek szüksége van rá.”

 

Németh Franciska

 

Az immár hat éve indult GyermekSOS-t évről évre egyre többen, egyre gyakrabban veszik igénybe vészhelyzet esetén. A weboldal és megálmodója is számos díjat bezsebelhetett már, sőt az ápolónak tavaly az ezüst érdemkeresztet is odaítélték. Legnagyobb elismerésének mégis a szülőktől érkező köszönőleveleket, a pozitív visszajelzéseket tartja, többek között ezek motiválták az országos felnőtt és gyermek ügyeleti ellátáskereső surgossegi.info létrehozására is. 

 

„A rengeteg köszönőlevél mellett számos olyan visszajelzést kaptunk, a GyermekSOS-nél, hogy legyen országosan elérhető és legyen belőle felnőtt változat is, én pedig úgy éreztem, hogy szívesen tovább vinném ezt a projektet” – emlékezett vissza az ötletgazda, aki végül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával hozta létre az ellátókat és ellátottakat egyaránt segítő felületet, melyet az Országos Mentőszolgálat segítségével teszteltek. 

 

Az adatbázis egyelőre „csak” a leggyakoribb problémákra kínál megoldást, de a tapasztalatok, visszajelzések, s a szakmával való egyeztetéseket követően az ellátók sorát tovább bővítik majd. 

 

„Folyamatosan figyeljük, hogy mire van igény, mi az, amire esetleg mégsem gondoltunk és ezekhez, a megfelelő szakterületekkel egyeztetve alkalmazkodunk. A hosszútávú cél az, hogy minden problémára – így például pszichés krízishelyzet, vagy akár szülés utáni depresszió, függőség esetén is – megoldást tudjunk nyújtani. Fontos, hogy ezekbe az irányokba tudjunk fejleszteni, mert ma mind világszerte, mind Magyarországon rengeteg ember küzd ilyen problémákkal.”

 

 

A weboldal és az azzal párhuzamosan működő social média felületek a jövőben edukációs szerepet is betöltenek majd, ahol videós és szöveges tartalmakkal segítik a betegek jobb egészségértését. 

 

„Én nagyon hiszek a partner alapú betegellátásban. Ez nem egy alá-fölé rendeltségi viszony, és ennek a szolgáltatásban is meg kell nyilvánulnia. Fontos, hogy ha a betegek nehéz helyzetben vannak és meg vannak ijedve, akkor tudják, hogy az adott problémával hova kell menniük. Ne legyen ez azok privilégiuma, akik ismernek valakit, aki ott dolgozik, hiszen mindenkinek joga és lehetősége van a megfelelő ellátáshoz. Az információhiány miatt ráadásul nagyon sok az indokolatlan megjelenés az egészségügyi ellátóhelyeken. Ennek optimalizálása, a rendszer tehermentesítése mindenkinek érdeke, és egyben a gyorsabb, hatékonyabb, gördülékenyebb ellátás kulcsa.”  

 

A surgossegi.info a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2022. július legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta legújabb, 2022 júliusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A jelentés szerint az Emotet tartja magát a legyakrabban előforduló kártékony programok listáján, annak ellenére is, hogy globális hatása 50%-kal csökkent júniushoz képest.

2022. augusztus 17. 11:20

Az energiaválság a számítástechnikai piacot sem kíméli

A növekvő rezsiköltségek miatt még nagyobb lendülettel szabadulnának a bányászok a videokártyáiktól, ami a használtpiac további erősödését eredményezi, a magyarok pedig most kezdenek rájönni, mennyit is számít az energiatakarékosság.

2022. augusztus 17. 09:55

Mobilpiac: a legolcsóbb díjcsomagok drágultak, de többet is nyújtanak érte

A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 első félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elemzésből kiderül: elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára emelkedett, amik ugyanakkor minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak.

2022. augusztus 16. 18:43

Nikon siker az EISA Awards-on

A Nikon négy terméke is sikeres volt az EISA Awards 2022-2023 rendezvényen. A Nikon vezető tükör nélküli fényképezőgépe, a Z 9, lenyűgözte a zsűrit, és elnyerte a „Camera of the year“ címet. A NIKKOR objektívek szintén diadalmaskodtak: a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S a „Telephoto Lens” díjat, a NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S a „Professional Telephoto Lens” díjat hozta el, a NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S pedig a „Macro Lens” kategóriában nyert.

2022. augusztus 16. 17:00

Új gyerek okosórával jelentkezik a norvég Xplora

Az Xplora, az 5 és 12 év közötti gyermekek számára készült okosórák világelső gyártója piacra dobta legújabb készülékét, az új XGO3-at. A még gyorsabb, pontosabb és strapabíróbb okosórák már a hazai piacon, a Media Markt üzleteiben is elérhetőek.

2022. augusztus 16. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40