Gyakorlati tudást és munkatapasztalatot kínálnak a Széchenyi István Egyetem duális képzései

forrás: Prím Online, 2022. április 26. 12:30

Hosszú távra is megalapozhatják jövőjüket azok a fiatalok, akik jelentkeznek a győri Széchenyi István Egyetem duális képzéseire, amelyek az elméleti oktatás mellett valós ipari környezetben megszerzett munkatapasztalatot kínálnak. A hallgatók a diploma megszerzése után már kellő tapasztalattal, sokszor pedig konkrét állásajánlattal kezdhetik karrierjüket. Jelentkezni április 30-ig lehet.

„A duális képzés hatalmas lehetőség arra, hogy olyan gyakorlati tudást szerezzünk, ami a jövőben bárhol hasznosítható a munkánk során” – állítja a Zala megyei Iklódbördőcéről érkezett Pék Márton, aki 2019 óta tanul a Széchenyi István Egyetemen közlekedésmérnök hallgatóként. Mint mondta, a duális képzéstől maximálisan megkapta azt, amit előzetesen várt. „Az elméleti képzéssel párhuzamosan egy vállalat napi munkájában is részt venni olyan komplex felkészültséget ad, amelyből hosszú távon profitálhatunk” – tette hozzá. 

 

A Széchenyi István Egyetem kiterjedt kapcsolatrendszere révén műszaki, informatikai, agrár-, gazdasági, illetve szociális tudományterületeken egyaránt, több mint 25 vállalati partnerrel működteti duális képzéseit. Ennek során a hallgatók 55 százalékban gyakorlati, 45 százalékban elméleti oktatásban részesülnek. Tanulmányaik ideje alatt egy adott cégnél, valós ipari környezetben szereznek hasznos munkatapasztalatot. Azok jelentkezhetnek, akik a Széchenyi István Egyetem meghatározott szakjainak egyikén, nappali tagozaton érvényes jelentkezéssel rendelkeznek az e-felvételi rendszerben. Az aspiránsoknak a vállalati partnernél is teljesíteniük kell egy állásinterjúhoz hasonló kiválasztási eljárást. Ha az illető felvételt nyer az egyetem alapképzésére, és a cégnél is megfelelt, akkor szeptemberben már duális hallgatóként kezdheti meg tanulmányait.

 

Pék Márton, a Széchenyi István Egyetem duális hallgatója (Fotó: Májer Csaba József)

 

Pék Márton a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiválasztási folyamatára is jó szívvel emlékezik vissza: „Az én állásinterjúm nyár végén történt. A feszültségem hamar feloldódott, hiszen a meghallgatás jó hangulatú, támogató légkörben zajlott. A cégvezetőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés hamar kötetlen diskurzusba ment át, amelynek során a pályázók személyes motivációit, szakmai elhivatottságunkat is felmérhették.” 

 

A duális képzésben és a hagyományos képzési formában részt vevő hallgatók tanulmányi kötelezettségei, vizsgakövetelményei megegyeznek, a duális hallgatók azonban emellett jelentős gyakorlati tudást is szereznek. A vállalat és az egyetem is rugalmasan kezeli a hallgatók munka- és tanrendjét, így a fiatalok számára ez nem egy plusz teher, hanem egy jól összeegyeztethető, izgalmas képzési forma. „Minden félévben az első, hogy a cégnél az órarendemhez igazítják a vállalati tevékenységemet, így nem kell előadásokat kihagynom. Mindez az egyetem, a partnervállalat és a hallgató jó együttműködését is mutatja” – emelte ki Pék Márton. Hangsúlyozta, a duális képzés egyik legnagyobb pozitívuma, hogy az egyetemen tanultakat azonnal alkalmazhatják élesben. A fiatalok megismerik a vállalati kultúrát, rutint és kapcsolatokat szereznek, így a diploma megszerzése után már kellő tapasztalattal, sokszor pedig konkrét állásajánlattal kezdhetik karrierjüket. 

 

További pozitívum, hogy a duális hallgatóval a cég munkaszerződést köt, vagyis munkáját anyagilag is elismerik. Ez legalább a mindenkori minimálbér 65 százalékának megfelelő juttatást jelent. Emellett persze – amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel – részesülhet a felsőoktatási ösztöndíjakból is. Így például ha jó tanulmányi eredményei vannak, akkor a fizetése mellett tanulmányi ösztöndíjra is jogosult lehet.

 

„A Magyar Közútnál nem egy gyakorlatot végző hallgatót látnak bennem, hanem egy munkatársat, akinek számítanak a véleményére, fiatalos gondolataira, vagyis teljes értékű kollégaként kezelnek. Ez további jelentős motiváció a számomra, egyben egy jó visszajelzés arról, hogy a Széchenyi István Egyetemen valóban használható tudást szerezhetek” – fejtette ki Pék Márton, aki arra bíztat mindenkit, aki érdeklődik a lehetőség iránt, hogy ne riadjon vissza a kettős terheléstől: „Azt tanácsolom a fiataloknak, hogy merjenek belevágni. Kétségtelen, hogy az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából, addig ismeretlen területre kell lépnie, de a duális képzés a sikeres életre készít fel, értékes diplomához, munkatapasztalathoz, kitűnő szakmai kapcsolatokhoz segít hozzá.” 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar bootcamp tanítja programozni a régiót

A Green Fox Academy dinamikusan növekszik és mára erős nemzetközi vállalattá vált. Másfél év alatt felépítette a szlovák IT képzési piac legerősebb márkáját, az online oktatás átütő sikerére alapozva pedig idén nyáron megnyitotta második külföldi központját, Pozsonyban. A Magyarországról indult bootcamp látványos eredményeket ér el: Csehországban és Szlovákiában is piacvezető az állásgaranciás rövid ciklusú IT képzések terén, a felvett és a munkaerőpiacon elhelyezett hallgatók száma alapján. A cég eközben elindította eddigi legnagyobb létszámú, nemzetközi képzését és erősíti regionális szintű vállalati partnerségeit.

2022. augusztus 10. 11:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20