ABB: Erős kereslet és jó működési teljesítmény

forrás: Prím Online, 2022. július 22. 12:39

„Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, és azzal, hogy újabb lépést tettünk a hosszú távú árréscélunk felé. Annak is örülök, hogy jól haladunk az Accelleron önálló vállalkozássá alakításával és a tervezett svájci tőzsdei bevezetéssel.” – Björn Rosengren, CEO.

•  Rendelésállomány: 8,8 milliárd $, +10%; összehasonlító alapon* +20%

•  Árbevétel: 7,3 milliárd $, -3%; összehasonlító alapon +6%  

•  Működési eredmény: 587 millió $; marzs: 8,1%

•  Üzemi EBITA*: 1 136 millió $; marzs*: 15,5%

•  Alap EPS: 0,20 $; -47%** 

•  Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja: 382 millió $

 

Vezérigazgatói összefoglaló

Örülök, hogy sikerült 15,5%-ra javítanunk a működési EBITA marzsot. A csapataink a szigorú árképzési politika következetes alkalmazásával és a magasabb volumenek elérésével sikeresen ellensúlyozták az olyan inflációs hatásokat, mint az alapanyagköltségek és a fuvardíjak növekedése. A Folyamatautomatizálás üzletágunk az előző évhez képest 180 bázispontos javulást ért el az árrés terén. Elégedett vagyok az Energetika, és Hajtások üzletágak teljesítményszintjével is, bár esetükben az árrések csökkentek a tavalyi magas szinthez képest. A Robotika és Gyártásautomatizálás az a terület, amely a működési teljesítmény tekintetében elmaradt a tervezett szinttől; a gyengébb teljesítményt a kínai egészségügyi zárlatok és a félvezetőhiány miatt jelentősen megnehezített ügyfélszállítások váltották ki. Emellett a „Corporate and Other” („Vállalati és Egyéb”) költségszegmensben az eredményeket a vártnál alacsonyabb költségek is támogatták, beleértve a vártnál hamarabb megvalósult ingatlanértékesítéssel és egy régi, „megörökölt” projekt befejezésével kapcsolatos, mintegy 60 bázispontos pozitív árréshatást.

 

Björn Rosengren

 

A működési eredmény számait vizsgálva megállapítható, hogy az körülbelül 250 millió dollár értékű, az összehasonlíthatóságot befolyásoló tételeket tartalmazott. Ezek közé tartozik a korábban említett 195 millió dolláros költség, amely abból keletkezett, hogy megszüntettük a legnagyobb megörökölt, nem az alaptevékenységünk körébe tartozó, magas projektkitettséget jelentő, teljeskörű vonatretorfit üzleti tevékenységet. Tartalmazza továbbá az orosz piacról való kivonulással kapcsolatos döntésünk pénzügyi hatását, amelyet az Ukrajnában zajló háború és a kapcsolódó nemzetközi szankciók hatása váltott ki. Megkezdtük a fennmaradó oroszországi tevékenységeink felszámolását. Ez 57 millió dolláros költségetjelent, amelyből 23 millió dollár a harmadik negyedévben fogja befolyásolni a cashflow-t.

 

A mérleg robusztus, bár az előző év azonos időszakához képest a folytatódó tevékenységekből származó cash flow 385 millió dollárra csökkent, főként a nettó forgótőke magasabb felhalmozódása miatt. Ennek ellenére folytattuk részvény-visszavásárlási programunk végrehajtását, és közvetlenül a második negyedév zárása után sikeresen teljesítettük azt az ígéretünket, hogy az Energetikai Hálózatok divízió eladásából származó bevételéből a fennmaradó 1,2 milliárd dollárt – a teljes 7,8 milliárd dollárból – visszaadjuk a részvényeseknek. Most folytatni fogjuk, 3 milliárd dollárig, a jelenleg zajló visszavásárlási programunk végrehajtását is.

 

 

A pénzügyi piacok volatilitása miatt úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk az E-mobilitás divíziónk tervezett IPO-ját. Figyelni fogjuk a piaci feltételeket, és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a SIX Swiss Exchange-re történő bevezetés mellett, amikor a piaci feltételek ehhez adottak lesznek. Eközben a három évvel ezelőtti megalapozó szakaszban eszközölt  beruházásra építve az E-mobilitás csapata elhatározta, hogy ellenőrző mértékű részesedést szerez a Numocityben, amely Indiában az elektromos járművek töltésének vezető digitális platformja. Ez a megállapodás lehetővé teszi az E-mobilitásnak, hogy kihasználja a regionális lehetőségeket a két- és háromkerekű járművek, személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek töltési megoldásai iránti növekvő keresletből. A második negyedév zárása után úgy döntöttünk, hogy leválasztjuk az Accelleron üzleti egységet (a korábbi Turbófeltöltés divíziót), és a rendkívüli közgyűlés jóváhagyásától függően, október 3-án, a SIX Swiss Exchange-re tervezzük bevezetni. Ezt örömmel tesszük, mivel egyúttal lehetővé teszi a részvényesek részére, hogy realizálják az Accelleron teljes értékét, az ABB számára pedig, hogy az alaptevékenységeire, azaz az energetikára az automatizálásra összpontosítson. 

 

Kulcsszámok

 

* A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt az alant található 2022. I. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban. 

** Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt.

*** Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

**** Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

***** Q2 = II. negyedév; H1 = első félév

 

Kilátások 

2022 harmadik negyedévére, összehasonlítható alapon kétszámjegyű bevételnövekedést és a működési EBITA-marzs sorozatbani javulását várjuk, figyelmen kívül hagyva a speciális tételek 60 bázispontos pozitív hatását a második negyedévben. 

 

A 2022-es év egészében a profitmarzs határozott javulására számítunk a 2023-as, legalább 15%-os cél elérése felé, amit a megnövekedett hatékonyság támogat azáltal, hogy a decentralizált működési modellt és a teljesítménykultúrát minden részlegünkben, teljes egészében bevezetjük. Emellett a pozitív piaci lendülettől és az erős rendelésállományunktól is számítunk támogatásra. 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo ismét javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group, amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS* alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.

2022. augusztus 11. 19:50

A Daniella Villamosság az UNICEF-fel együtt segít a rászorulókon

A háromszoros Magyar Brands és Business Super Brands díjas, idén 30 éves fennállását ünneplő Daniella Villamosság életében mindig is központi szerepet játszott a társadalmi felelősségvállalás. Rengeteg nemes ügyet támogattak már anyagi és tárgyi adományokkal, de gyakran nyújtanak szakmai segítséget is. Ezúttal az UNICEF-fel együttműködve segítenek azoknak a rászoruló és szükségben szenvedő gyerekeknek, akik – többek között a szomszédos háborús helyzet okán is – bajba kerültek és támogatásra szorulnak.

2022. augusztus 11. 12:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24