Az ABB Red Dot-díjat nyert a FlexPacker ipari delta robotjáért

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 8. 13:55

Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat. 

A globális Red Dot termékdizájn díjakkal (Red Hot Design Awards) a terméktervezésben elért eredményeket ismeri el a több mint 50 nemzetközi dizájn szakértőből álló zsűri, amely évente több ezer pályaművet vizsgál és értékel. 2022-ben a Red Dot-díj zsűrije olyan termékeket keresett, amelyek kiemelkedő tervezési minőséget és magas fokú innovációt mutatnak – azaz olyan tulajdonságokat, amelyek a kezdetektől fogva meghatározóak voltak a FlexPacker fejlesztése során. A díj tükrözi a terméktervezés fontosságát a robotikában, mivel egyre több olyan automatizált megoldást vezetnek be a gyártás területén, amelyekben a robotok együttműködnek az emberekkel, és kiegészítik a szakmunkát, hogy ezáltal biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegyék a termelést.  

 

 

„Nagyon örülök, hogy az IRB 390 FlexPacker megkapta ezt a rangos díjat” – mondta Marc Segura, az ABB Robotika üzletágának vezetője. „Szorosan együttműködtünk ügyfeleinkkel, és olyan robotot fejlesztettünk ki, amellyel kielégíthető a polcra kész csomagolású termék iránti megnövekedett kereslet. Az együttműködés és a tervezés során olyan innovatív megoldás született, amely a sebesség, a hasznos terhelés és az ügyesség ötvözésével lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy rugalmasabbá tegyék a gyártósorokat, és képesek legyenek kezelni a kis volumenű, nagyon változó és nehezebb súlyú termékek termelése iránt megnövekedett keresletet. A letisztult, egyszerű és modern esztétikai elveket követve az IRB 390-et úgy terveztük, hogy bizalmat keltsen a felhasználókban.”

 

A FlexPacker delta robotot kifejezetten ultragyors, nagy hasznosteher-kapacitású komissiózásra és hatékony csomagolásra tervezték 15 kg-ig. Fejlesztése során különös hangsúlyt fektettek a polcra kész csomagolásra, amelynél a termékek függőlegesen helyezhetők el, így ideális az élelmiszer- és ital-, a gyógyszer- és a fogyasztási termékek csomagolási szegmensében. A négy vagy öt tengellyel felszerelt robot „megdöntő " („tilting”) tengelye növeli a rugalmasságot, így a másodlagos csomagolás gyorsabb és hatékonyabb.

 

 

A FlexPacker megjelenése tükrözi funkcionalitását, fehér festett bevonata esztétikailag is tetszetős, ugyanakkor könnyen tisztán tartható. A nagyon kevés vízszintes felület és az egyszerű, geometrikus forma megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását, így segít fenntartani a működési sebességet és pontosságot.  

 

A zsűri a „letisztult dizájn, a minőség és az innováció” miatt dicsérte a FlexPackert, amely két új, több szabadságot biztosító csuklóval rendelkezik. A delta robot szokványos, párhuzamos karjainak radikális újra tervezésének eredményeként ezek a csuklók nagyobb merevséget biztosítanak a megnövelt terhek elviseléséhez, lehetővé téve a FlexPacker számára, hogy több vagy nehezebb tárgyat vegyen fel, vagy hogy nagyobb, kifinomultabb fogókat használjon. A csuklók tömítettek, így a robot élettartama alatt karbantartást nem igényelnek.

 

A FlexPacker delta robot a harmadik ABB által gyártott robottípus, amely elnyerte a Red Dot formatervezési díjat. A díjat 2021-ben a GoFaTM együttműködő robotnak, illetve 2011-ben a YuMi kétkarú, együttműködő robotnak is odaítélték. Az ABB több mint két évtizede vezető szerepet tölt be a delta robotok szegmensében, de a FlexPac-ker az első ipari delta robot, amely elnyerte a díjat. A FlexPacker robottal az ABB a "pick and pack" (komissiózási és csomagolási) megoldások növekvő trendjére is válaszol, amelyekkel helyet lehet megtakarítani, mivel segítségükkel két hattengelyes robotot egyetlen öttengelyes egységgel ki lehet váltani. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-as energiagazdálkodási trendek az építőipari szektorban

Energiagazdálkodási szempontból számos nehézséget hozott a 2022-es év, és egyes problémákkal továbbra is szembe kell néznie a piacnak. De melyek lehetnek a legoptimálisabb megoldások, és milyen nemzetközi piaci trendek határozzák meg idén a témában a kereskedelmi, ipari és lakóépületek ágazatát? Az Eaton globális energiagazdálkodási vállalat honi leányvállalatának szakembere legfrissebb elemzésében felvázolja a legfontosabb irányvonalakat.

2023. március 20. 14:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20