Királynők a várban: ilyen volt a 8. Világsakkfesztivál

forrás: Prím Online, 2022. október 11. 12:44

Október 8-án a sakk ünnepe töltötte be a Nemzeti Galériát Polgár Judit nyolcadik Világsakkfesztiválján, ahová tizenöt országból érkeztek előadók. A fesztiválra több mint háromezren látogattak el és tízezrek követték online az eseményeket. A sakk ünnepe a tengerentúlig is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken.

Az idei fesztivál vezérfonalát a Nők a sakkban, nők a tudományban téma adta. Az azonos című programban mások mellett, David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakk nagymester “Tények és mítoszok” című előadásában a sakk és a nemek kapcsolatáról beszélt, Rita Atkins matematikus, nemzetközi mester arról tartott előadást, hogy az egynemű iskolai oktatás hogyan növeli a lányok önbizalmát és érdeklődését a STEM-tárgyak iránt, és ez hogyan befolyásolja döntéseiket a továbbtanulásban, Barabási Albert-László hálózatkutató pedig a nők tudományos életben betöltött szerepéről szóló beszélgetésén elárulta: “Kutatások támasztják alá, hogy bár egyre több nő helyezkedik el a tudományos szakmákban, a nemek közti szakadék ennek ellenére érezhetően növekszik. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a nők egy idő után eltűnnek a tudományos pályáról, ami miatt a férfiak felé billen a mérleg, pedig sokszor egyszerűen az történik, hogy a tudománynak a nagyközönség számára egy kevésbé látható területén folytatják a munkát: például igazgatói pozícióba kerülnek vagy dékánok lesznek egy egyetemen.”

 

Fotó: Stiller Ákos

 

"Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet. A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség" – mondta Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója. 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

A NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Smartiz programja a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja. Emily Hofer, egyetemi tanuló és édesapja, Eric Hofer személyes történetén keresztül a résztvevők közelebbről megismerhették a program nyújtotta lehetőségeket. 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

„A Morgan Stanley aktívan támogatja a természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai oktatást, és elkötelezett, hogy növekedjen a nők aránya ezeken a területeken – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Az olyan programok, mint az immár ötödik alkalommal megszervezett Smartiz, lehetővé teszik a középiskolás lányok számára, hogy elmélyítsék matematikai tudásukat és elsajátítsák a kódolás alapjait. Hiszünk benne, hogy fontos lehetőséget teremteni és példaképeket felmutatni annak érdekében, hogy a tehetséges nők kibontakozhassanak ezeken a területeken. A Smartiz kiváló alkalom erre, hiszen a résztevőket mások mellett olyan női kollégáink mentorálják, akik sikeres karriert futottak be a Morgan Stanley budapesti irodájában, a globális bank egyik vezető informatikai és elemzőközpontjában.”

 

Az inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül. Az interaktív felnőtt és gyermekprogramok, valamint a kézműves foglalkozások mellett a résztvevők többek között kipróbálhatták a robotprogramozást, a Morgan Stanley Chess Caféban tehetségfelmérésen vehettek részt a gyermekek, míg a fesztivál “klasszikus” programján, a szimultánon Polgár Judittal és a sakkolimpikon és korosztályos világbajnok Gaál Zsókával mérhették össze tudásukat a látogatók.

 

Fotó: Stev Bonhage

 

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal “hand and brain” tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglista 7. Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Yona Kosashvili) nyert meg. 

 

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a “Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciát, melynek idei fővédnöke, Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikheil Chkhenkeli beszédében kiemelte: “A sakk bizonyítottan az egyik legerősebb eszköz, amit a gyermekek kezébe adhatunk, hogy sikeresen teljesítsenek az iskolában és az életben.”

 

Fotó: Stev Bonhage

 

A fesztivál záró pódiumbeszélgetésén Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója, Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója és Fogarasi Norbert, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője osztotta meg gondolatait arról, hogy mit tehetnek a cégek annak érdekében, hogy a lányok is megkapják a nekik járó figyelmet és lehetőségeket a STEM képességek elsajátításához és a tudományos területeken való elhelyezkedéshez. 

 

“A fesztiválon több szempontból is körbejártuk a lányok lehetőségeit a STEM-területeken. Úgy gondolom, ha megvan bennük a kellő motiváció, és megkapják a környezetük, azaz a társadalom támogatását, nincs előttük lehetetlen. Világszerte erősödik a sakk oktatásban betöltött szerepe, amihez az idei konferencián megszólaló szakemberek és pedagógusok nagymértékben hozzájárultak. Óvodás kortól több millió gyermek képzésénél alkalmazzák sikeresen a sakkot, ami autista gyermekeknél is hatásos eszköznek bizonyult. Ez a játék sokrétűen integrálható az oktatásba, a tantárgyakba, és a célunk, hogy a jövőben még több országban ismerjék meg és alkalmazzák ezeket a programokat” – emelte ki a főszervező, Polgár Judit. 

 

A 2022-es fesztivál programja az alábbi linkeken megtekinthető: 

Nők a sakkban nők a tudományban előadások: 

https://www.youtube.com/watch?v=LVED0ij1qC8

 

“Sakk az oktatásban” nemzetközi konferencia:

https://www.youtube.com/watch?v=iaNNRy_DcjY

 

“The Inspiration Cup” hand and brain mérkőzés: 

https://www.youtube.com/watch?v=1PfH59HBb-g

 

Az idei fesztivál összefoglaló videója ezen a linken megtekinthető: 

https://www.youtube.com/watch?v=BG1Bw9MvsYM

Kulcsszavak: Világsakkfesztivál sakk

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.

2024. február 23. 12:59

Kriptobefektetések: minek nevezzelek?

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

2024. február 23. 11:33

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

2024. február 23. 10:08

Autót is vezethetsz a HONOR szemkövető funkciójával!

A HONOR legújabb, mesterséges intelligencia hajtotta szemkövető funkciójával úgy is vezethetsz autót, hogy nem ül benne senki.

2024. február 22. 20:28

Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!

Az elmúlt évben elinflálódott a cégvagyonok értéke is. A hazai kkv-k vagyonuk értékének több mint 40 %-át veszítették el. Sokat tanultunk belőle! A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!” című hibrid konferenciájának előadói sok megoldást mutatnak a cégvagyon bevédésére, biztonságba helyezésére és befektetésére.

2024. február 22. 19:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07