Tíz hónap alatt egymillió forintot kapnak a gólya ösztöndíjasok a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2023. február 3. 17:01

Egyszeri százezerről havi százezer forintra nő a Gólya ösztöndíj összege a győri Széchenyi István Egyetemen a következő tanévben. A jelentős támogatást tíz hónapra nyerhetik el azok a tehetséges elsőéves hallgatók, akik hazánk 109 kedvezményezettnek minősülő járásának valamelyikéből érkeznek az intézménybe tanulni.

A Széchenyi István Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak színvonalas, gyakorlatorientált képzéseket, naprakész tudást nyújtson hallgatóinak, hanem olyan lehetőségeket is, amelyek megkönnyítik számukra tanulmányaik folytatását. Ezt szolgálja az elsőéves hallgatóknak tavaly első ízben kiírt Gólya ösztöndíj is, amire azok pályázhattak, akik a vonatkozó kormányrendelet értelmében Magyarország kedvezményezettnek minősülő járásainak egyikéből érkezve 2022 szeptemberében iratkoztak be az intézmény valamely alapképzési, mesterképzési vagy osztatlan képzési, nappali tagozatos szakára. A bírálatnál előnyt jelentett a közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga, a korábban tanulmányi, szakmai versenyen elért eredmény, valamint az országos vagy nemzetközi szinten kiemelkedő sporttevékenység. A megadott határidőig 36 érvényes pályázat érkezett be. Közülük a bírálóbizottság 15 nyertest hirdetett, akik egyszeri 100 ezer forintos támogatásban részesültek.

 

Ez az ösztöndíjlehetőség a jövőben is megmarad, sőt a Széchenyi István Egyetem vezetésének döntése értelmében az elnyerhető összeg jelentősen emelkedik. Ötven sikeresen pályázó gólya a 2023–2024-es tanévben tíz hónapon keresztül havi százezer – azaz összesen egymillió – forintot kap.

 

„A Széchenyi István Egyetem hazánk egyik meghatározó tudásközpontjává vált az elmúlt években. Azt szeretnénk, hogy a jövőben még többen érkezzenek hozzánk tanulni az ország akár távolabbi részeiről, és szerezzenek a munkaerőpiacon rendkívül értékesnek számító diplomát. Ezt célozza a Gólya ösztöndíj is, amely nagy segítséget jelent az elsőévesek számára utazási és megélhetési költségeik fedezéséhez, valamint ahhoz, hogy minél inkább a tanulásra, sportolásra tudjanak koncentrálni” – nyilatkozta dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke.

 

Remélhetőleg a Széchenyi István Egyetem rekordrészvétellel zárult nyílt napjának résztvevői közül is elnyerik majd a Gólya ösztöndíjat. (Fotó. Májer Csaba József)

 

A 290/2014. (XI. 26.) kormányrendelet értelmében kedvezményezett járások (az ezen járások valamelyikében élő elsőéves hallgatók pályázhatnak majd 2023 őszén a Gólya ösztöndíjra):

 • Bács-Kiskun vármegye: Bácsalmási, Bajai, Jánoshalmi, Kalocsai, Kiskőrösi, Kiskunfélegyházi, Kiskunhalasi, Kiskunmajsai, Kunszentmiklósi, Tiszakécskei
 • Baranya vármegye: Bólyi, Hegyháti, Mohácsi, Pécsváradi, Sellyei, Siklósi, Szentlőrinci, Szigetvári
 • Békés vármegye: Békési, Gyomaendrődi, Mezőkovácsházai, Orosházi, Sarkadi, Szarvasi, Szeghalmi
 • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye: Cigándi, Edelényi, Encsi, Gönci, Kazincbarcikai, Mezőcsáti, Mezőkövesdi, Ózdi, Putnoki, Sárospataki, Sátoraljaújhelyi, Szerencsi, Szikszói, Tokaji
 • Csongrád-Csanád vármegye: Csongrádi, Hódmezővásárhelyi, Kisteleki, Makói, Mórahalmi, Szentesi
 • Fejér vármegye: Enyingi, Sárbogárdi
 • Győr-Moson-Sopron vármegye: Téti
 • Hajdú-Bihar vármegye: Balmazújvárosi, Berettyóújfalui, Derecskei, Hajdúböszörményi, Hajdúhadházi, Hajdúnánási, Hajdúszoboszlói, Nyíradonyi, Püspökladányi
 • Heves vármegye: Bélapátfalvai, Füzesabonyi, Hevesi, Pétervásárai
 • Jász-Nagykun-Szolnok vármegye: Jászapáti, Jászberényi, Karcagi, Kunhegyesi, Kunszentmártoni, Mezőtúri, Tiszafüredi, Törökszentmiklósi
 • Komárom-Esztergomvármegye: Kisbéri
 • Nógrád vármegye: Balassagyarmati, Bátonyterenyei, Pásztói, Rétsági, Salgótarjáni, Szécsényi
 • Pest vármegye: Ceglédi, Nagykátai,Nagykőrösi, Szobi
 • Somogy vármegye: Barcsi, Csurgói, Fonyódi, Kaposvári, Marcali, Nagyatádi, Tabi
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye: Baktalórántházai, Csengeri, Fehérgyarmati, Ibrányi, Kemecsei, Kisvárdai, Mátészalkai, Nagykállói, Nyírbátori, Tiszavasvári, Vásárosnaményi, Záhonyi
 • Tolna vármegye: Dombóvári, Tamási
 • Vas vármegye: Celldömölki, Vasvári
 • Veszprém vármegye: Devecseri, Pápai, Sümegi
 • Zala vármegye: Lenti, Letenyei, Zalaszentgróti

 

 

A Gólya ösztöndíjak tavaly őszi ünnepélyes átadójának résztvevői a Széchenyi István Egyetem Szenátusi termében. (Fotó: Horváth Márton)

 

Számos további támogatás segíti a hallgatókat

 

A Széchenyi István Egyetemen a Gólya ösztöndíjon kívül további ösztöndíjak, támogatási formák járulnak hozzá a hallgatók életének megkönnyítéséhez. Elnyerhető Hallgatói Ösztöndíj (egyszeri 250 ezer forint), Sportolói Ösztöndíj (egyszeri 150–500 ezer forint), Tanulmányi Ösztöndíj (havi kb. 10–60 ezer forint), valamint Kiemelkedő Tudományos, Kulturális és Sportösztöndíj (havi 9–27 ezer forint). A rendszeres szociális támogatásban részesülők havi 6 és 33 ezer forint, míg a lakhatási támogatást elnyerők havi 11 ezer és 16.500 forint közötti összeget kapnak. Lehet számolni emellett 16.660 és 24.990 forint közötti alaptámogatással is, illetve félévente maximum 60 ezer forint rendkívüli szociális támogatást is kérelmezhet azon hallgató, akinek váratlan, előre nem tervezhető kiadása keletkezett.

 

Ezenkívül a Széchenyi István Egyetem hallgatói pályázhatnak az állam által kínált lehetőségekre is, így például a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra vagy az Új Nemzeti Kiválósági Program kiírásaira.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligencia felhasználását kutatják a Széchenyi-egyetem doktoranduszai

A győri Széchenyi István Egyetem angol nyelvű doktori programja aktuális kihívásokra fókuszáló, a gazdasági életben jól használható tudást kínál doktoranduszai számára. Az intézmény és az Upscale szoftverfejlesztő vállalkozás együttműködésében a mesterséges intelligencia legkülönbözőbb felhasználási területeit kutatják a hallgatók, akik így valós vállalati problémákon keresztül bővíthetik gyakorlati ismereteiket, míg a cég akadémiai igényességű kutatási háttérrel gazdagodik. A doktoranduszok többek között a partner kanadai piacra lépését és a pénzügyi csalások megelőzésének lehetőségeit vizsgálták. A kutatások részletes bemutatása itt olvasható

2023. március 28. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08