Szintet lép az AI és a gépi tanulás

forrás: Prím Online, 2023. június 13. 14:06

Négy újítást vezet be a már Magyarországon is irodát nyitó Amazon Web Services (AWS) a gépi tanulás terén. Egyrészt a Bedrock felhőszolgáltatást a generatív mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez, másrészt az AWS Inferentia chipeket, amelyekkel az AI következtetési válnak kezelhetőbbé. Ezek mellett az AWS bemutatja a Trainium chipeket, amelyekkel gyorsabban kivitelezhető a gépi modellek tanulása, valamint az egyéni fejlesztőket segítve a vállalat ezentúl ingyenes hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhispererhez.

Az Amazon Bedrock egy új szolgáltatás a generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására. Azaz olyan alkalmazások létrehozására, amelyek szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat képesek megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A fejlesztők a Bedrock segítségével szöveggenerálásra képes AI-rendszerekkel bővíthetik a szoftvereiket. A szolgáltatás hozzáférést biztosít az Anthropic és az AI21 startup cégek élvonalbeli nyelvi modelljeihez, valamint a Stability AI Stability Diffusion képeket generáló mesterséges intelligenciamodelljéhez is. Ezek mellett az AWS két generatív nyelvi modellel rendelkezik. A Titan Text képes szöveget előállítani kulcsszavak alapján, a Text Embeddings pedig a szövegek matematikai ábrázolását készíti el a fordításokhoz, keresésekhez.

 

A Bedrock ráadásul anélkül használható, hogy a betáplált információk visszaszivárognának a modellek képzéséhez használt szélesebb adathalmazba. Az érzékeny vállalati információk - például pénzügyi jelentések vagy üzleti tervek – így semmiképp sem kerülnek be a modell képzési adataiba, sem pedig megosztásra más ügyfelekkel.

 

 

Az ultranagyméretű gépi tanulási modellek futtatásához hatalmas számítási kapacitásra van szükség. Ezekhez jelenleg az AWS Inferentia chipek nyújtják a legnagyobb energiahatékonyságot és a legalacsonyabb költségeket. Ugyanakkor a generatív AI-modelleket be is kell tanítani, hogy azok a megfelelő választ, képet, összefüggést vagy egyéb jellegű eredményt biztosítsák. Ehhez mostantól az AWS Trainium chipjei kínálnak bőséges hálózati képességet, ami kulcsfontosságú az ilyen modellek gyors és költséghatékony betanításához.

 

Mindezek mellett az AWS az egyéni fejlesztők számára hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhisperer szolgáltatásához is. Ez egy olyan mesterséges intelligenciával működő kódoló segéd, amely minden szoftverfejlesztő számára gyorsabbá és könnyebbé teszi a kódolást. Generatív mesterséges intelligenciát használ, hogy valós időben adjon kódjavaslatokat a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján. Az Amazon CodeWhisperer-t az egyéni fejlesztők díjmentesen, használati korlátozások nélkül vehetik igénybe.

 

Az innovációk bevezetésével az AWS továbbra is kulcsszerepet kíván játszani a gépi tanulás demokratizálásában, hogy az bárki számára elérhetővé váljék, beleértve a vállalat több mint 100 000 különböző méretű ügyfelét, számos iparágban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Ezt a 10 elektromos autót övezi a legnagyobb figyelem 2024-ben

Az elektromos autók a vállalkozások körében is egyre népszerűbbek, egy friss felmérés szerint a hazai cégvezetők közel fele cserélné járműflottáját elektromosra három éven belül. Ezek az új típusú járművek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos benzines vagy dízelüzemű autókkal szemben, a közvetlen gazdasági érvektől kezdve a környezeti fenntarthatóságon át a technológiai lehetőségekig. Mindezek mellett a vállalkozások most jelentős állami támogatást is kaphatnak tisztán elektromos autók beszerzésére. Az ALD AUTOMOTIVE | LEASEPLAN most összegyűjtötte azokat a modelleket, amelyeket a legnagyobb figyelem övezi idén hazánkban.

2024. február 28. 19:01

A WiFi 7 jelentősen javítja majd a vezeték nélküli vállalati hálózatok teljesítményét

A vezeték nélküli technológiák és szabványok gyors fejlődése új lehetőségeket teremt a vállalati WiFi hálózatok teljesítményének, megbízhatóságának és lefedettségének növelésére. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az új szabványok gyakran anélkül váltják egymást, hogy valóban lenne idejük megvetni a lábukat a piacon.

2024. február 28. 17:33

A Lenovo mindenki számára elérhetővé teszi a mesterséges intelligenciát

2024. február 26-án a Mobile World Congress 2024-en (MWC 2024) mutatta be a Lenovo legújabb portfólióját, mely célzottan AI-eszközökből, szoftverekből és infrastrukturális megoldásokból áll, valamint bemutatott két olyan proof-of-concept* eszközt, amelyek újraértelmezik a hagyományos PC-k és okostelefonok formavilágát. A vállalat felfedte a hibrid AI térnyerésének jövőjét is, ezért egy több készüléket, szoftvert és szolgáltatást tartalmazó koncepciót vázol fel a nagyobb személyre szabhatóság, együttműködés és hatékonyság érdekében.

2024. február 28. 16:04

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30