A focihoz mindenki ért, de vajon az e-focihoz is?

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 25. 13:11

Alig pár év alatt jelentősen megugrott itthon az e-sport ismertsége. A hazai bajnokságot támogató K&H felmérése alapján az emberek többsége már ismeri és kapcsolatban is van a sportnak ezzel az ágával. Igaz, a többség tévesen még mindig úgy véli, hogy a hagyományos és e-sportnak nem sok köze van egymáshoz.

Úgy tűnik, Magyarországon nemcsak a foci népszerű, de az e-foci is egyre inkább. A hazai e-sport fejlődését a kezdetek óta aktívan támogató K&H kutatást végzett arról, hogy mennyire ismerik és értik a magyarok az e-sport működését. „Az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt az e-sport ismertsége: a 2019-es 38 százalékról 58 százalékra ugrott azok aránya, akik tudják, hogy az e-sport az online videójátékok professzionális, versenyzői szintjét jelenti. Ez igen jelentős növekedés, ami számunkra azért is érdekes, mert a hazai e-sport indulása óta a sportág fejlődése mellett állunk, ugyanis a sportnak ezen a területén is fontosnak gondoljuk a kiemelkedő, példamutató teljesítmény elérését” – tájékoztatott Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. 

 

 

Kép forrása: Freepik

 

Ahol még van lemaradásunk

 

Továbbra is fontos azonban a sportág körüli falak lebontása, a tévhitek tisztázása, hiszen még mindig sokan, az emberek 62 százaléka gondolja úgy, hogy az e-sportnak semmi köze a hagyományos sportokhoz. Holott ez több szempontból sem állja meg a helyét. Gondoljunk csak a FIFA-rajongó sztárfocistákra, akik nemcsak a pályán, de szabadidejükben is fociznak, csak épp az „e” változattal. A hagyományos sportágakhoz hasonlóan pedig az e-sportban is már 7 számjegyű dollárösszegeket érnek a játékosok. 

 

„Az e-sport gyakorlatilag napjaink egyik legnépszerűbb szellemi sportja. A hagyományos sportágakhoz hasonlóan a profi játékosok itt is csapatokba, ligákba tömörülnek, helyi és nemzetközi versenyeken méretik meg magukat, a sportklubok e-sport szakosztályt indítanak, és nemzeti válogatottunk is van. Az is figyelemre méltó, hogy a felmérésünk alapján 52 százalék látja úgy, hogy a hagyományos sportok online videójáték változata segítheti a fiatalokat abban, hogy többet sportoljanak” – hangsúlyozta a kommunikációs szakember. 

 

A szurkolótábor is növekszik 

 

A sportág fejlődésével párhuzamosan a rajongótábor is egyre növekszik. Az elmúlt 3 év alatt 33-ról 43 százalékra növekedett azok aránya, akik szurkolóként, ismerős révén kapcsolatban vannak az e-sporttal. Ez egyrészt a covid elmúltával ismét látogatható offline versenyeknek és a médiaközvetítéseknek is köszönhető. Szurkolni pedig most is van lehetőség, hiszen a hazai e-sport bajnokság, a K&H MNEB osztályozó versenyei éppen most zajlanak, amelyek az Esport1tv Twitch csatornáin élőben is követhetők. 

 

A K&H e-sport kutatásról

 

Az IPSOS által végzett online felmérés 2022. május 23. – július 1 között zajlott, 600 fő megkérdezésével, a városi, 20-65 éves lakosság körében. 

Kulcsszavak: e-sport

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

2024. február 25. 12:04

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07