Fényes vagy matt laptop kijelző: melyik a jobb választás?

forrás: Prím Online, 2024. január 15. 21:18

Tudtad, hogy a laptop kijelző típusa nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyen minőségben látod a képernyőt? A laptopokat például gyárilag fényes vagy matt felületű kijelzővel szerelhetik. Ezek technikai paramétereiket tekintve teljesen megegyeznek, azonban az utolsó simításként rájuk vitt bevonat eltérő.

De milyen szinten befolyásolja ez a látványt? Mikor érdemes matt és mikor fényes felületű képernyőt választani? Most megmutatjuk az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.

 

Fényes vs. matt: előnyök és hátrányok

 

A fényes és a matt laptop kijelzők esetében a gyártók azonos kijelzőpanelt használnak. Ez azt jelenti, hogy teljesítményüket és megjelenítési képességüket tekintve azonosak. Az eltérés mindössze a képernyő felső rétegének borításában keresendő.

 

Míg ugyanis a fényes felületű kijelzőn nem található borítás, addig a matt kijelzőre egy tükröződésgátló réteg kerül. Ennek köszönhetően kevésbé csillog, a monitor pedig kevésbé ideális fényviszonyok között is jobban látható. Fontos azonban tudni, hogy a burkolat hatására a fényerő, a színhűség és a kontraszt minimálisan csökken.

 

A fényes kijelző előnye ezzel szemben épp az, hogy az extra borítás hiánya miatt a színek élénkebbek és a kontraszt is magasabb. Éppen ezért ez a típus filmnézéshez, képnézegetéshez vagy grafikai munkához is jó választás lehet.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

A fényes kijelzőről ideális körülmények közt fel sem tűnik az, hogy fényes. Erős napsütésben azonban – például a szabadban használva – a tükröződés hamar zavaróvá válhat. Könnyen előfordulhat az is, hogy a gépet egyszerűen nem tudod használni addig, amíg háttal ülsz a napnak.

 

Ezzel szemben a matt kijelzőnek nem okoz problémát a napfény. A speciális felület javarészt megakadályozza a tükröződést, ennek köszönhetően gépünket verőfényes napsütésben is különösebb kellemetlenségek nélkül használhatjuk.

 

Melyik a jó döntés számomra?

 

Ha új laptop vásárlására vagy kijelzőcserére kerül a sor, érdemes szem előtt tartani felhasználói szokásainkat. Ha a gépünket gyakran használjuk kültéren vagy erősen világított helyeken, és inkább munka, tanulás vagy internetezés céljából vásároljuk, érdemes lehet a matt kijelző mellett dönteni. Ha azonban a laptopot inkább beltéren használjuk, és főként filmet nézünk rajta, képeket szerkesztünk vagy grafikával foglalkozunk, jó választás lehet egy fényes kijelzőpanel.

 

Általánosságban elmondható, hogy gyárilag a fényes paneleket az alacsonyabb árkategóriás gépekbe, míg a matt kijelzőket az üzleti felhasználásra tervezett, drágább laptopokba szerelik. Fontos azonban tudni, hogy a fényes kijelző fóliával történő "mattosítása" nem ajánlott, hiszen ez csak rontja a képminőséget. Arról nem is beszélve, hogy a fólia alá porszemek, szöszök, koszok kerülhetnek, amelyek könnyen kárt is tehetnek a képernyőben.

 

Ha a kijelző cseréje mellett döntünk, a Laptopszaki weboldalán szinte minden nagyobb márkához megtalálhatjuk az ideális fényes vagy matt felületű panelt.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07