Fényes vagy matt laptop kijelző: melyik a jobb választás?

forrás: Prím Online, 2024. január 15. 21:18

Tudtad, hogy a laptop kijelző típusa nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyen minőségben látod a képernyőt? A laptopokat például gyárilag fényes vagy matt felületű kijelzővel szerelhetik. Ezek technikai paramétereiket tekintve teljesen megegyeznek, azonban az utolsó simításként rájuk vitt bevonat eltérő.

De milyen szinten befolyásolja ez a látványt? Mikor érdemes matt és mikor fényes felületű képernyőt választani? Most megmutatjuk az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.

 

Fényes vs. matt: előnyök és hátrányok

 

A fényes és a matt laptop kijelzők esetében a gyártók azonos kijelzőpanelt használnak. Ez azt jelenti, hogy teljesítményüket és megjelenítési képességüket tekintve azonosak. Az eltérés mindössze a képernyő felső rétegének borításában keresendő.

 

Míg ugyanis a fényes felületű kijelzőn nem található borítás, addig a matt kijelzőre egy tükröződésgátló réteg kerül. Ennek köszönhetően kevésbé csillog, a monitor pedig kevésbé ideális fényviszonyok között is jobban látható. Fontos azonban tudni, hogy a burkolat hatására a fényerő, a színhűség és a kontraszt minimálisan csökken.

 

A fényes kijelző előnye ezzel szemben épp az, hogy az extra borítás hiánya miatt a színek élénkebbek és a kontraszt is magasabb. Éppen ezért ez a típus filmnézéshez, képnézegetéshez vagy grafikai munkához is jó választás lehet.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

A fényes kijelzőről ideális körülmények közt fel sem tűnik az, hogy fényes. Erős napsütésben azonban – például a szabadban használva – a tükröződés hamar zavaróvá válhat. Könnyen előfordulhat az is, hogy a gépet egyszerűen nem tudod használni addig, amíg háttal ülsz a napnak.

 

Ezzel szemben a matt kijelzőnek nem okoz problémát a napfény. A speciális felület javarészt megakadályozza a tükröződést, ennek köszönhetően gépünket verőfényes napsütésben is különösebb kellemetlenségek nélkül használhatjuk.

 

Melyik a jó döntés számomra?

 

Ha új laptop vásárlására vagy kijelzőcserére kerül a sor, érdemes szem előtt tartani felhasználói szokásainkat. Ha a gépünket gyakran használjuk kültéren vagy erősen világított helyeken, és inkább munka, tanulás vagy internetezés céljából vásároljuk, érdemes lehet a matt kijelző mellett dönteni. Ha azonban a laptopot inkább beltéren használjuk, és főként filmet nézünk rajta, képeket szerkesztünk vagy grafikával foglalkozunk, jó választás lehet egy fényes kijelzőpanel.

 

Általánosságban elmondható, hogy gyárilag a fényes paneleket az alacsonyabb árkategóriás gépekbe, míg a matt kijelzőket az üzleti felhasználásra tervezett, drágább laptopokba szerelik. Fontos azonban tudni, hogy a fényes kijelző fóliával történő "mattosítása" nem ajánlott, hiszen ez csak rontja a képminőséget. Arról nem is beszélve, hogy a fólia alá porszemek, szöszök, koszok kerülhetnek, amelyek könnyen kárt is tehetnek a képernyőben.

 

Ha a kijelző cseréje mellett döntünk, a Laptopszaki weboldalán szinte minden nagyobb márkához megtalálhatjuk az ideális fényes vagy matt felületű panelt.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Kingston új, 1 TB-os SD-kártyájára már többezer kép és videó ráfér

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta a Canvas React Plus V60 SD-kártyát. Az új modell a felsőkategóriás UHS-II teljesítményű Canvas React memóriakártya-családot bővíti. A profi fotósok és a költségtudatos, kezdő kreatívok számára egyaránt ideális megoldást jelentő kártya akár 280 MB/s* sebességet és 1 TB** tárhelyet kínál, amellyel megváltoztatja a digitális portfóliók rögzítésének és tárolásának módját.

2024. február 27. 17:34

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30