Az ABB 2023. IV. negyedévi eredményei

forrás: Prím Online, 2024. február 2. 18:02

„A 2023. évi erős eredményeinket az elektrifikáció és az automatizálás terén elfoglalt vezető piaci pozíciónknak, valamint annak köszönhetjük, hogy az ABB a piaci körülményekre gyorsabban reagáló, az üzleti folyamatokat hatékonyabban üzemeltető vállalattá vált. A megújított pénzügyi és fenntarthatósági céljainkkal bizakodva tekintünk a jövőbe.” – Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

2023. IV. negyedév

• Megrendelések:7,6 milliárd $, 0%; összehasonlító alapon1 0% 

• Árbevétel: 8,2 milliárd $, +5%; összehasonlító alapon +6%

• Működési eredmény: 1.116 millió $; marzs: 13,5%

• Üzemi EBITA1: 1.333 millió $; marzs1: 16.3%

• Alap EPS: 0,50 $, -18%2

• Üzemi tevékenységek cash-flow-ja:1.897 millió $; +176%

 

2023: teljes év

• Rendelések: $33,8 milliárd $, -1%; összehasonlító alapon1 +3%

• Árbevétel: 32,2 milliárd $, +9%; összehasonlító alapon +14%

• Működési eredmény: 4.871 millió $; marzs: 15,1%

• Üzemi EBITA1: 5.427 millió $; marzs1: 16,9%

• Alap EPS: 2,02$, +55%2

• Üzemi tevékenységek cash-flow-ja: 4.290 millió $; +233%

• Javasolt osztalék: 0,87 CHF/részvény

 

 

1 A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a  2023. IV. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

2 Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt.

³ Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

4 Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel. 

 

Vezérigazgatói összefoglaló

 

A 2023-as negyedik negyedév egy fantasztikus év erőteljes befejezését jelentette. Javítottuk a működési teljesítményt, és robusztus cash flow-t értünk el az előző évhez képest. A befektetett tőke éves megtérülését (ROCE) 460 bázisponttal1 21,1%-ra növeltük, és erős mérlegünket kihasználva a közelmúltban hét kisebb ráépülő (úgynevezett bolt-on) felvásárlást hajtottunk végre, amelyek többsége további beágyazott szoftverekkel és MI-képességekkel egészíti ki az ügyfeleink számára kínált termékportfoliónkat. Az előrejelzésünknek megfelelően teljesítettünk, és elégedett vagyok az év erős eredményeket hozó befejezésével. 

 

Összehasonlító alapon a rendelésállomány az előző évhez képest stabil maradt, a négy üzletágból háromban növekedés volt tapasztalható. A legtöbb ügyfélszegmens javult vagy stabil maradt, a gyengébb kereslet elsősorban a lakóépület- és gyártásautomatizálás területén volt tapasztalható, ez utóbbit a rendelési szokások normalizálódása, valamint a robotikai piac gyengesége hátráltatta. Összhangban a negyedik negyedévre jellemző korábbi trendekkel, a book-to-bill arány (azaz az új rendelések és a teljesített, számlázott rendelések aránya) egy alatti, 0,93 volt, ami annak tudható be, hogy a IV. negyedévi bevételeket általában az év végi rendszerszállítások támogatják.

 

Björn Rosengren, vezérigazgató

 

Az árbevétel 8 245 millió dollár volt, és 5%-kal (összehasonlító alapon 6%-kal) nőtt, amit a magasabb volumen és a korábban végrehajtott áremelések hatása is támogatott. A bevételek minőségének javítására irányuló folyamatos törekvésünknek köszönhetően a bruttó árrés 50 bázisponttal 34,5%-ra nőtt, ami hozzájárult a működési EBITA-marzs 150 bázispontos, 16,3%-ra történő javulásához. A főként az árakból és a magasabb volumenekből származó pozitív hatások egyértelműen ellensúlyozták a főleg a magasabb munkaerőköltségekből eredő negatív hatásokat. Ez a negyedik negyedévi árrés a legmagasabbnak számít az utóbbi években. A várakozásoknak megfelelően a negyedik negyedéves árrés a korábbi években tapasztal trendet követte, azaz az előző negyedéves szinthez képest gyengült. 

 

A negyedévben 1,9 milliárd dollár működési tevékenységből származó cash flow-t értünk el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az év során a szabad pénzeszközök mennyisége (free cash flow) elérje a 3,7 milliárd dollárt, ami még az eredetileg vártnál is magasabb.

 

Véleményem szerint az erős 2023-as teljesítmény azt bizonyítja, hogy az ABB hatékonyabb és agilisabb vállalat, de azt is, hogy a termékeink iránti keresletet segíti, hogy vezető pozíciót vívtunk ki azokon a piacokon, amelyek felgyorsítják az energetikai átállást, és támogatják az elektrifikáció, az automatizálás és a digitalizálás térnyerését. Bizakodóak vagyunk a jövőbeli teljesítményt illetően, ami arra késztetett minket, hogy a novemberi tőkepiaci napunkon kiterjesszük pénzügyi és fenntarthatósági céljainkat. Röviden: nagyobb üzleti növekedést és magasabb tőkehozamot célzunk meg, miközben lehetővé tesszük a nettó zéró üvegházhatásúgáz-kibocsátás megvalósítását.

 

A 2024-es évet tekintve a geopolitikai helyzet bizonytalanságot rejt magában, azonban jelenleg egy újabb jó teljesítményt ígérő évre számítunk. Azt várjuk, hogy a 21,6 milliárd dolláros rendelésállomány egy részének teljesítése pozitív hatást gyakorol a book-to-bill arányra, és támogatni fogja a bevételek kedvező alakulását. A projektek és rendszerek területen továbbra is magas ügyfélaktivitásra számítunk, bár nagyon magas bázishoz képest kell majd előrelépést elérnünk, mivel a tavalyi évben számos nagyértékű megrendelés érkezett.  Éves összeshasonlításban a rendelésállomány növekedése várhatóan az év második felében nagyobb lendületet nyer majd, mivel az ezen időszakra vonatkozó bázisadatok alacsonyabbak. Arra számítunk, hogy összehasonlítható alapon javulni fog az árbevétel, valamint a működési EBITA-marzs, a cash flow pozitív alakulását pedig a továbbra is hatékonyan támogatja majd az erős működési teljesítményünk és a nettó működőtőke hatékonyságát célzó folyamatos erőfeszítésünk.     

 

Tekintettel a javuló teljesítményre, a robusztus cash flow-ra és a szilárd mérlegre, az igazgatótanács törzsrészvényenként 0,87 svájci frankos osztalékra tesz javaslatot, szemben az előző évi 0,84 svájci frankos osztalékkal. Tervezzük továbbá a részvény-visszavásárlás folytatását, hogy ezáltal 2024-ben is többlet készpénzt biztosítsunk a részvényesek számára.

 

Kilátások

2024 első negyedévében arra számítunk, hogy összehasonlítható alapon a bevételnövekedés alacsony és közepes egyszámjegyű lesz, a működési EBITA-marzs pedig stabil marad, vagy enyhén javul az előző év azonos időszakához képest.

 

A teljes 2024-es évben pozitív book-to-bill arányt várunk, az árbevétel összehasonlítható alapon várhatóan körülbelül 5%-kal nő, a működési EBITA-marzs pedig enyhén javulni fog a 2023-as 16,9%-os szinthez képest. 

Kulcsszavak: ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30