Az ABB és az Imperial College meghosszabbítja korábbi együttműködését

forrás: Prím Online, 2024. február 12. 11:28

Miután az ABB és az Imperial College London aláírta a 10 éves szerződést eddigi sikeres partneri együttműködésük meghosszabbításáról, a szén-dioxid-leválasztás/megkötés céljából létrehozott kísérleti/mintaüzem folytatni fogja a nettó zéró kibocsátású technológiákhoz értő munkaerő képzését, valamint a jövő mérnökeinek és tudósainak kinevelését. Ez az üzem a maga nemében a világon az egyetlen olyan létesítmény, amely egy felsőoktatási intézményben található. 

 

• Az ABB és az Imperial College London  10 éves szerződést írt alá a szén-dioxid leválasztására/megkötésére szolgáló technológiákkal kapcsolatos  partneri viszonyának  folytatásáról.  

• Az Imperial College-en létrehozott  kísérleti/mintaüzem, melynek oktatási lehetőségeit 2012 óta már 4500hallgató vette igénybe, a nettó zéró kibocsátási célokat szolgáló technológiákra készíti fel a jövő munkaerejét és segít megbirkózni  a tudomány, a technológia, valamint a mérnöki tudomány és a matematikai területén (STEM) mutatkozó szakemberhiánnyal. 

• Ebben a maga nemében a világon egyedülálló, oktatási célra szolgáló létesítményben a valósághű üzemi körülmények mintájára  több, mint 250 műszert és érzékelőt használnak a mérésekhez és az adatoknak egy osztott vezérlőrendszerhez (DCS) történő  továbbításához.  

 

A kísérleti/mintaüzemben már több, mint 4500 hallgató tapasztalhatta meg kézzel foghatóan a gyakorlatban is az ABB technológiai megoldásait azóta, hogy az üzem 2012-ben megnyitotta kapuit az Imperial College-en, amely a világ tíz legjobb egyeteme közé tartozik, és kiváló hírnévnek örvend a természet- és a mérnöki tudományok terén. 

 

Ezzel a megállapodással az ABB célja az, hogy ellássa a ma hallgatóit a holnap ipari folyamatainak működtetéséhez, üzemeltetéséhez szükséges készségekkel, bemutatva azt, hogy valós alkalmazási területeken a legújabb technológia hogyan tud segíteni az üzemek teljesítményének optimalizálásában és a vészhelyzetek biztonságos kezelésében. Az ABB és az Imperial College közötti együttműködésnek köszönhetően az egyetem hozzáférhet néhány – bármelyik gyártónál beszerezhető – legfejlettebb irányítástechnikai berendezéshez és mérőműszerhez. 

 

 

„Az Imperial College-dzsal kötött együttműködés meghosszabbítása lehetővé teszi számunkra azt, hogy gyakorlatias, alkalmazható képzést biztosítsunk a hallgatóknak, és felkészítsük őket az ipar területén történő szakmai pályafutásra” – mondta Simon Wynne, az ABB UK & Ireland Energiaipari divíziójának vezetője. „Az EngineeringUK beszámolója szerint ahhoz, hogy az Egyesült Királyság 2050-re teljesíteni tudja a kibocsátási célokat, a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén megfelelő háttérismeretekkel rendelkező munkaerőre van szükség, amely készen áll arra, hogy megfeleljen az energetikai átállás kihívásainak.”  

 

A négy emeletet elfoglaló kísérleti/mintaüzemben az ABB Ability System 800xA folyamatirányító rendszerét (DCS) használják, valamint több mint 250 műszert, mérve a hőmérsékletet, a nyomást, a szén-dioxidot és az áramlást. A System 800xA automatikusan vezérli és koordinálja az üzemi technológiai folyamatok minden jellemzőjét és változását.  Ezek megjelenítése az ABB vezérlőteremben lévő kijelzőkön történik, ahol a hallgatók felügyelhetik, figyelemmel kísérhetik a folyamatokat, és szükség esetén beavatkozhatnak.  

 

A mérőeszközökhöz kifejlesztett ABB Ability Verification alkalmazás és az új Ability SmartMaster állapotfelügyeleti platform használata szintén   segíti a hallgatókat az olyan készségek elsajátításában, amelyek a mérőeszközök teljesítményének azok megelőző karbantartásán keresztül történő optimalizálásához szükségesek. 

 

 

„Az ABB-vel történtő együttműködésünk kezdetén az volt a célunk, hogy több embert ösztönözzünk arra, hogy vegyészmérnöki pályára lépjen, és maradjon is ott” – nyilatkozta Dr. Colin Hale, az Imperial College London rangidős Oktatási Főmunkatársa. „Ennek egyik módja az volt, hogy létrehoztuk ezt a szén-dioxid-leválasztására/megkötésére alkalmas kísérleti/mintaüzemet, lelkesítve ezzel a diákokat a korábban tanult környezetvédelmi témák folytatására. Az ABB ugyanezt a közös jövőképet képviseli.”   

 

„A szén-dioxid-leválasztására, megkötésére szolgáló kísérleti/mintaüzemben töltött időm alatt aktívan részt vettem a folyamat működtetésében, üzemeltetésében, így mélyebb ismereteket tudtam szerezni a technológia fejleszthetőségéről és alkalmazhatóságáról” – mondta Yiheng Shao, az Imperial College London negyedéves egyetemi hallgatója. „Ez a tapasztalat megerősítette a meggyőződésemet abban, hogy a szén-dioxid-leválasztása/megkötése fontos szerepet játszik a nettó zéró kibocsátási célok elérésében.”

 

Az S&P Global beszámolója szerint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (Carbon Capture and Storage/CCS) segíthet az ipar dekarbonizálásában, a kibocsátás csökkentésében és a nettó zéró célkitűzés elérésében, ezalatt a Global CCS Institute szerint 2022-ben az előző évhez képest 44 százalékkal nőtt a CCS-létesítmények száma világszerte. 

 

 

A kereskedelmi CCS-piac nagyobb részarányának elérése érdekében, az ABB olyan technológiai megoldásokat alkalmaz, amelyek csökkentik a beruházási/tőke- és a működési költségeket, és kockázatmentesítik a meglevő és új folyamatokba történő integrációt. 2023 márciusában az ABB egyesítette erőit a londoni székhelyű Pace CCS-szel, hogy elérhetőbbé tegye az ipar által kibocsátott szén-dioxid-leválasztását, megkötését, szállítását és tárolását. Ennek kulcsa a digitális iker-technológia használata, amely egy valós folyamat virtuális másolatát biztosítja az egyes történések/forgatókönyvek/szcenáriók teszteléséhez és az igazolt elképzelés/koncepció előállításához.   

 

Az év elején az Egyesült Királyság kormánya felvázolta „Nagy-Britannia energizálása” elnevezésű energiapolitikai programját. A nettó zéró kibocsátásra vonatkozó vállalásokat – köztük a CCS-szel kapcsolatos magánberuházások és munkahelyek ösztönzésére szánt 20 milliárd fontnyi támogatást – tartalmazó program célja egy tisztább és megfizethetőbb energiaforrásokat tartalmazó energiarendszer létrehozása. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

Hogyan járul hozzá a digitalizáció az energiaköltségek csökkentéséhez?

A digitalizáció már elkerülhetetlen, legyen szó akár irodáról, akár oktatási intézményről. Az átállást erősen sürgeti az egyre inkább elterjedő környezettudatos trend, de nyomós érv mellette az energiaárak kiugróan magas megemelkedése is. Hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodnunk és azok milyen megtérülést hozhatnak már néhány éven belül, abba Herczog Gábor, a Legamaster magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Urbán Tamás vizuáltechnika üzletágvezető nyújtott betekintést.

2024. február 27. 11:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30