A webáruházak térhódításának következménye

Eltűnnek a kiskereskedelmi egységek

Czipperer Dia, 2013. október 30. 10:12

A webshopok megjelenése és elterjedése már jelentősen átalakította vásárlási szokásainkat, amely a jövőben még inkább formálódhat. Egy holland kutatás szerint a kiskereskedelmi egységek évek múlva akár teljesen el is tűnhetnek.

Akár a városközpontok is teljesen átrendeződhetnek, ha így folytatódik továbbra is a webshopok térhódítása. A motivator.ma oldalon olvashatjuk, hogy 2020-ra már elérhetjük azt a szintet, hogy a kiskereskedelmi egységek 17-21-a felesleges lesz, emellett azonban az online kereskedelmi rész háromszorosára nő.

 

Érdekes fordulatnak nézünk tehát elébe, amely természetesen nem ennyire fekete vagy fehér, hiszen tudjuk jól, a nők mennyire szeretnek vásárolni („shoppingolni”), és milyen fontos az emberek számára a személyes tapasztalat. Ám kétségtelen, hogy generációk múlva mindez az aktuális trendekhez formálódhat.

 

A holland elemzés úgy véli, a változás elkerülhetetlen, akik nem lépnek időben, eltűnnek a színről. De akkor mi lesz a plázákkal? - vetik fel a kérdést, jogosan. Egy hasonló tanulmány is (Centre for Retail Research kutatóközpont munkája) egyetért abban, hogy lassan új funkciók kell találni a városközpontoknak.

 

 

Ez utóbbi kutatás Anglia vonatkozásában vizsgálja a kérdést, ahol is azt a következtetést vonták le, hogy mindössze öt év kell ahhoz, hogy Wales és Észak-Anglia boltjai végleg lehúzzák a rólót.

 

A tanulmány szerzője, Joshua Barmfield professzor szerint a vásárlás teljesen átalakul: ”az emberek először átböngészik a webáruházakat, aztán jó esetben betérnek az üzletbe, és miközben az árut nézik, okostelefonjukon ár-összehasonlítást végeznek, és termékkritikákat böngésznek”.

 

Az USA-ban is napirenden van ez a kérdés, ott a Forbes magazin a bevásárlóközpontok halálát fejtegeti, ott a plázák 15 százalékára mondták ki a halálos ítéletet öt éven belül.

 

A webáruházakat tekintve azonban már hazai szinten is jelentős fejlődésről beszélhetünk. 2008-ban a bevétel még csak 60 milliárd forint volt, addig 2013-ban már 200 milliárd feletti bevételt várnak. Ám itt is jelentős a verseny, hiszen csak azok maradhatnak, akik igazodnak a trendekhez, az okostelefonok térhódításához, vagyis keresőoptimalizálásuk, webergonómiájuk tökéletes, és mobilnézettel is rendelkeznek. Itt könnyebb kiesni a pikszisből, mint a bevásárlóközpontok esetében. Vagyis az új irány egyik fél számára sem egyszerű.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05