Megbízásból lopta mások jelszavát a kaposvári adathalász

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 25. 08:11

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy kaposvári férfival szemben, aki legkevesebb félmillió forintot keresett azzal, hogy megszerezte 358 ember e-mail fiókjaihoz és közösségi oldalaikhoz tartozó jelszavait - tájékoztatta Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség főügyésze csütörtökön az MTI-t.

A számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszásának vétsége miatt megvádolt férfi munkanélküli volt 2010 júliusa és 2012 májusa között, ezért oly módon szerzett jövedelmet, hogy különböző internetes fórumokon jelszódoktor álnéven felajánlotta, 3000-8000 forintért megszerzi mások e-mail fiókjaihoz és a közösségi oldalon található adatlapjaihoz tartozó jelszavakat. A vádlott 358 sértett esetében ezt úgy szerezte meg, hogy közösségi oldalakhoz hasonló internetes oldalakat ( ún. adathalász oldalakat) hozott létre, majd azok kezdő lapját elküldte a sértett számítógépére e-mail-es levelező rendszerekben.

 

Az adathalász oldalakkal tévedésbe ejtett sértettek begépelték a jelszavaikat, amelyek ily módon a vádlott tudomására jutottak. A megszerzett jelszavakat e-mailben kapták meg a megbízók – akiknek a személye ismeretlen maradt a nyomozásban. A vádlott a szolgáltatásaival pontosan meg nem állapítható összeget, de legalább 500 ezer forintot keresett. A járási ügyészség vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Veszélyben az USA-ba történő adattovábbítások érvényessége?

Az Európai Bíróság akár visszaható hatállyal semmisítheti meg az SCC-k, illetve az EU-USA Adatvédelmi Pajzs intézményét. Ha ez megtörténik, akkor sok vállalkozás számíthat bírságokra vagy szankciókra.

2019. július 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás