Művészet, lakberendezés és webes technológia találkozása

forrás: Prím Online, 2014. május 29. 15:24

Festménnyé álmodott bútorok: egy izgalmas kezdeményezést arról, hogy miként tud találkozni a művészet a lakberendezés és webes technológia. Somogyi Réka festői kísérletezéseinek újabb állomása találkozása egy művészi alkotásokból lakberendezési tárgyakat álmodó startuppal, a Kooperoo.co-val.

A művészet és a lakótereink egyik találkozási pontja a bútor, s miért ne lehetne maga a bútor, vagy a lakberendezési tárgy, egy ruha vagy kiegészítő maga a művészet üzenetének hordozója? A napokban elindult Kooperoo.co megálmodóinak ars poeticája: „Grafikusok álmaiból gyártunk gyönyörű tárgyakat.”  


A Kooperoo.co egy startup, amely művészek és kézműves műhelyek együttműködését, kooperációját takarja. Egy átlagos tárgyuk előállításához számos szakember közreműködésére van szükség, a művészi grafikán kívül kellhet formatervező, textilnyomda, kárpitos, varrónő, asztalos - innen a név.

 

A Kooperoo.co mögött egy 17 éves digitális nyomda áll, a Mekkora Print, 6 év textilnyomtatási tapasztalattal. A grafikák kisszériás nyomdai sokszorosításon esnek át, csak éppen maga a hordozó nem triviális. A kimeneti médium lehet bútorhuzat, muszlinkendő, leggings, elasztikus miniruha, lámpaernyő.

 

 

Mint startup, arra problémára keresi a megoldást, hogy miként lehet egyedi design elképzeléseket elérhetővé tenni bárki számára. A hamarosan induló webshopban kész tárgyak láthatóak, de bármelyik tárgy (párna, bútor stb.) legyártható bármelyik grafikából.

 

Startup sztoriként elmondható, hogy a technológiai háttér a Startup Pirates februári képzésén körvonalazódott, de ebben a formában, ez az üzleti modell a Hackathon-in-a-Box rendezvényen kapott először nyilvánosságot.

 

A somogyiréka festmények ebbe a folyamatba kapcsolódott be, s a festőnő képei megjelentek bútorokon, párnákon, ruhákon és kendőkön is. Így a festmények több szinten értelmezhetővé válnak. Egyrészt jól mutatnak csupán használati tárgyként, fotelként, párnakén vagy kendőként, ruhaként, másrészt, mivel minden minta mögött egy-egy festmény, tehát egy személyes élettörténet áll, ezért elgondolkoztatnak, és műértelmezésre sarkallnak. Ennyiben más ez, mint egy egyszerű ruha- vagy bútoranyag minta. Lényegében egy térbe kilépő festménykiállítás ez, ahol a felület, amelyen az alkotás megjelenik más, mint a megszokott.


A Paloma, ezen belül a Kooperoo.co és somogyiréka festmények bemutatóterem (1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16) május 30-án 16.00 órakor nyílik meg a nyilvánosság számára. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás