A Google elárulta, hogy védi telefonunkat a Lollipop

Czipperer Dia, 2014. november 4. 10:21

A Google által kiadott legújabb Android verzió a Lollipop, vagyis a nyalóka nevet viseli. A vállalat blogposztban számolt be arról, a rendszer hogyan védi az eszközök biztonságát.

A Google hivatalos blogján számos újítást ismertet, hogyan védi eszközüket a legújabb Android Lollipop rendszer.

 

A védelem legegyszerűbb módja

 

Érdemes a képernyőlezárás opciót választani, méghozzá valami ütős jelszóval védve, hiszen a tolvajok így nem férhetnek hozzá közvetlenül az adatokhoz. A Lollipop Smart Lock megoldása lehetővé teszi, hogy kijelöljenek megbízható eszközöket (pl. okosóra), és, ha ezeket csatlakoztatjuk a készülékhez, a rendszer automatikusan lezárja a telefont.  Ilyen esetben az is beállítható, hogy lezárt képernyő mellett is megjelenjenek bizonyos értesítések, így a felhasználó nem marad le semmiről, telefonja azonban védve van.

 

 

A feloldás csak akkor valósul meg a felhasználó beavatkozása nélkül, ha NFC- vagy Bluetooth-kapcsolat jön létre egy másik eszközzel, illetve az arcfelismerő funkció révén oldható fel.

 

Nagyobb biztonság

 

Az eszköz teljes titkosítása is lehetséges, méghozzá oly módon, hogy az első bootolás alkalmával beállít a felhasználó egy egyedi kulcsot, mellyel titkosíthatja eszközét. Ez a védelmi kulcs ezután végig az eszközön marad. Tehát egy alapértelmezett védelmi megoldást kínál a Google, és a fájlok, adatok kódolása bármiféle beavatkozás nélkül lehetővé válik.

 

Az adatokhoz való hozzáféréshez pedig eza speciális biztonsági kulcs szükséges, tehát illetéktelenek nem képesek hozzáflrni semmilyen adathoz a mobilon.

 

SELinux védelem

 

A Google a SELinux (Security Enhanced Linux) implementációját is megerősítette. A megoldást, mely védelmet nyújt a különféle sérülékenységek ellen, tavaly mutatták be először. Az újabb funkciók beemelésével pedig még biztonságosabbá válik az Android, ugyanis az ellenőrzés és felügyelet még könnyebbé válik, így kevesebb teret enged az esetleges támadásoknak.

 

Forrás: Android Blog; Kép: androidfacil.org

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már elérhető a végleges adattörlő alkalmazás

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől. A címkén szereplő kóddal az arra létrehozott webes felületen elektronikus adathordozókra – így például mobiltelefonokra és laptopokra – vonatkozó adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, mellyel lehetővé válik az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése.

2021. december 3. 20:33

Együttműködés a vasúti kiberbiztonság erősítése érdekében

A Siemens Mobility és a RazorSecure együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a gördülőállomány üzemeltetőket világszerte megnövelt vasúti kiberbiztonság felügyeleti megoldásokkal lássák el. A növekvő digitalizáció előnyökkel jár, de felveti a kibertámadások elleni megfelelő védelem szükségességét is. 

2021. december 3. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59